Η Κούβα ετοιμάζει δοκιμή με χιλιάδες εθελοντές για το δικό της εμβόλιο

«Ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές θα πάρουν μέρος στη δοκιμή του «Soberana 2»

Στο Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay στην Αβάνα οι ερευνητές δουλεύουν ακατάπαυστα για το εμβόλιο της Κούβας για τον κορωνοϊό.   Τις επόμενες εβδομάδες το Soberana 2 θα δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Είναι ένα εμβόλιο σύζευξης, δηλαδή ένα αντιγόνο συνδέεται με ένα μόριο- φορέα, για την ενίσχυση της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.   Τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές ήταν «ενθαρρυντικά» και «πολύ σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, δρ. Βιθέντε Βέρεζ Μπένκομο.

Η Κούβα ελπίζει ότι έως τα τέλη του 2021 θα έχει χορηγήσει το εμβόλιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού.   «Το σχέδιό μας, βέβαια, είναι πρώτα να ανοσοποιήσουμε τον πληθυσμό μας», δήλωσε ο δρ. Βέρεζ. «Προχωρώντας στην εμπορική παραγωγή του Soberana 2, σχεδιάζουμε να έχουμε 100 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια του 2021 και θα αφιερώσουμε ένα σημαντικό μέρος αυτών στην πλήρη ανοσοποίηση της χώρας», συμπλήρωσε.  

Ο στόχος είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός, καθώς η Κούβα έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη βιοτεχνολογία και την ανοσολογία, σημειώνει το BBC. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 Κουβανοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β και ο Φιντέλ Κάστρο είχε δημιουργήσει το Ινστιτούτο Finlay εν μέρει με στόχο να παρακαμφθεί το αμερικανικό εμπάργκο.   Όμως, επισημαίνει το BBC, είναι εκτός των δυνατοτήτων του νησιού η παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου χωρίς κάποιου είδους διεθνή βοήθεια.

Ακόμη όμως και αν η αμερικανική κυβέρνηση του Μπάιντεν ανατρέψει τη σκληρή γραμμή του Τραμπ απέναντι στην Κούβα, οι ΗΠΑ δεν θα διαδραματίσουν ρόλο στην παραγωγή του Soberana.   «Οι βασικές επαφές μας είναι στην Ευρώπη και τον Καναδά και έχουμε ανθρώπους που συμμετέχουν από την Ιταλία και τη Γαλλία», δήλωσε ο δρ. Βέρεζ και σημείωσε ότι σε αυτό το σημείο «δυστυχώς» δεν υπάρχει αμερικανική συμμετοχή. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της συνεργασίας», πρόσθεσε.  

Στο μεταξύ, η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινώνεται στην Κούβα. Πρόσφατα τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Αν και οι αριθμοί είναι μικροί, σε σύγκριση με τις μολύνσεις στο Μεξικό, τη Βραζιλία ή τις ΗΠΑ, είναι αρκετοί για να επιβαρύνουν το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας της Κούβας.

Πηγή: www.lifo.gr