“Θλιβερή η εικόνα Στρατηγού να εγκαταλείπει τους συμπολεμιστές του”! Επιστολή στον ΥΦΕΘΑ Α.Στεφανή

Γράφει ο

Σμηναγός ε.α.
Αθανάσιος Μαλέτσικας
Απόφοιτος ΣΤΥΑ

Ανοικτή Επιστολή
Προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή

Κύριε Στεφανή,
Εξ αρχής σας κάνω γνωστό, ότι απευθύνομαι στο πρόσωπό σας επιλέγοντας την μόνιμη ιδιότητά σας, αυτή του ε.α. Αξιωματικού, και όχι την πρόσκαιρη, αυτή του πολιτικού προσώπου. Αυτονόητο ότι, η δεύτερη- υποχρεωτικά – δεν αγνοείται. Η επιλογή αυτή έγινε με μοναδικό κριτήριο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη μεταξύ μας αυτόκλητη επικοινωνία, καθόσον, ο γράφων τελεί και ο ίδιος ε.α. Αξκος, απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ).
Παρακαλείσθε για την αποδοχή αυτής της επιλογής.

Διατηρώντας το δικαίωμα ο γράφων και να σφάλλει, πολύ πιθανόν, σκοπός της παρούσας επιστολής, είναι η έκφραση των έντονων ανησυχιών, αμφιβολιών, και προβληματισμών για το παρόν και το μέλλον των στελεχών, αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Στεφανή,
Η ανάληψη των καθηκόντων σας, αυτών της πρόσκαιρης θέσης σας, αρχικώς δημιούργησε την αίσθηση ότι στο πρόσωπό σας, αριθμός χρόνιων προβλημάτων – ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν ήδη παθογένειες- που απασχολούν τους απόφοιτους εν ενεργεία Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς των Σχολών Υπαξιωματικών, θα επιλυθούν.
Αυτή η προσδοκία κυρίως εδράσθηκε -ατυχώς- στα βιώματα που αποκτήσατε κατά την πολύχρονη ενεργό σας υπηρεσία.

Όμως, απαιτήθηκε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η αίσθηση να μετατραπεί σε ψευδαίσθηση, και η προσδοκία σε απογοήτευση.
Η εξ αδιαμέτρου αυτή άμεση και αντίθετη εναλλαγή των δύο αυτών συναισθημάτων, είναι πλέον επιβεβαιωμένη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αποκλειομένων των περιθωρίων αμφισβήτησής της. Οι προθέσεις σας για τους αποφοίτους των ΑΣΣΥ είναι πλέον εμφανείς, απογοητευτικές, και κυρίως, ακροβατούν μεταξύ ασφαλών και επισφαλών ορίων για σημαντικό τμήμα του έμψυχου υλικού των Ε.Δ. Εκτιμώ.

Η πρωτοβουλία σας για την μεταρρύθμιση περί ΄΄Δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών στις Ε.Δ.΄΄, σαράντα ημέρες αφότου αναλάβατε τα καθήκοντά σας, μαρτύρησε τις προθέσεις σας. Και εκ του αποτελέσματος δε, το πρόχειρο του εγχειρήματος. Επιτύχατε, μόνο με ένα έγγραφό σας, να απαξιώσετε την ιστορική διάσταση των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ε.Δ. Αγνοώντας παντελώς, το ένα εκ των πέντε βασικών στοιχείων που θα πρέπει σε μία μεταρρύθμιση να μην αγνοηθεί. Η ιστορία!

Επίσης, πρόσφατες δηλώσεις σας περί αποκλεισμού των ΑΣΣΥ από το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, δηλώσεις αντιθέτου περιεχομένου με αυτές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κυρίου Νικολάου Παναγιωτόπουλου, επικύρωσαν τις θέσεις σας.

Κύριε Στεφανή,

Σαφώς και δεν θα σας απευθύνω παράκληση, για την εν γένει αναθεώρηση των απόψεών σας, περί της υπόστασης των ΑΣΣΥ και των αποφοίτων αυτών. Κάτι τέτοιο, θα ήταν ίσως χρήσιμο στα πρώτα σας βήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως εκ τούτου, στον παρόντα χρόνο κρίνεται ανώφελο.
Θα ήταν όμως υποκριτικό εκ μέρους μου –πράγμα αντίθετο με τον αξιακό μου κώδικα- να απέκρυπτα το αίσθημα της αγανάκτησης, που δημιουργούν και εκπέμπουν οι θέσεις σας, προφανώς και οι αντιλήψεις σας, για τους αποφοίτους των Σχολών Υπαξιωματικών των Ε.Δ.

Θλιβερή η εικόνα Στρατηγού να εγκαταλείπει τους συμπολεμιστές του!

Να είστε υγιής. Μόνο!

Σμηναγός ε.α.
Αθανάσιος Μαλέτσικας
Απόφοιτος ΣΤΥΑ

πηγη