“Η παραπλάνηση της κοινής γνώμης στα ελληνοτουρκικά”- Διαξιφισμοί με τον Κ.Φράγκο

Διαξιφισμοί 

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φράγκος

Παραπλάνηση Κοινής Γνώμης

Εθνικό είναι το αληθινό

Διον. Σολωμός

 • Έχω καταντήσει κουραστικός με το να επαναλαμβάνω ότι οι Έλληνες πολίτες, ο Λαός, πρέπει να είναι ενημερωμένος πλήρως για την απειλή, και να μη βαυκαλίζεται και παραπλανάται ή εξαπατάται με ψευδείς εικόνες και εφησυχασμούς. 
 • Απόστρατος αξιωματικός, συστηματικός δογματιστής, μας πληροφορεί (KONTRA NEWS  10/02) ότι σε περίπτωση πολέμου η Τουρκία θα ηττηθεί!
 • Δύο κορυφαίοι Α/ΓΕΕΘΑ, οι Ναύαρχοι Ε. Αποστολάκης και Στρατηγός Κων. Φλώρος το διατύπωσαν ευθέως: Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε θα το κάνουμε μόνοι μας. Ξεκάθαρη η διατύπωση. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίσει το μίνιμουμ των εξοπλισμών. Έχει αλλάξει σήμερα κάτι;
 • Βγαίνει η δημαρχομήτωρ κ. Ντόρα Μπακογιάννη και μας διαβεβαιώνει (ΝΕΑ 30/01) ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με την Τουρκία από θέση ισχύος! (Τίτλος άρθρου). Στο κείμενο αναφέρεται στα περί ανόδου του κύρους της χώρας στην ΕΕ και παραθέτει και άλλες κοινοτυπίες. Για την άμυνα αποφεύγει να προφέρει ούτε μια λέξη.
 • Μεγάλη Κυβερνητική Εφημερίδα παρουσιάζει έρευνα με τίτλο “Η Ελλάδα, η ισχυρότερη αεροπορική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο”. Στο κείμενο εξηγεί ότι όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16, όταν ο αριθμός των RAFALE φθάσει τις δύο (2) μοίρες  (40 Α/Φ) και όταν προμηθευτούμε τα F-35 θα τρέμουν οι γείτονες! Πότε, χρονικά, τοποθετείται αυτό δεν αναφέρεται…
 • Ένας φοβερός δημοσιογράφος, σε άλλη μεγάλη εφημερίδα, σημειώνει με ενθουσιασμό: Μεγάλος προβληματισμός στο ΥΕΘΑ Τουρκίας επί τω ακούσματι προμήθειας από Ελλάδα 4 φρεγατών.
 • Άλλη κυβερνητική εφημερίδα γεμίζει τρεις σελίδες της με φωτογραφίες των RAFALE και αποπειράται να πείσει το κοινό της ότι το θέμα της αεροπορικής ισχύος λύθηκε!
 • Έλεος… 

Οι καλοί φίλοι

Οι μεγάλοι είναι μεγάλοι γιατί εμείς είμαστε γονατιστοί

Μπαλζάκ

Ι. Ο κ. Γκέρχαρτ Σρέντερ υπήρξε επιτυχημένος Πρωθυπουργός της Γερμανίας. Τον διαδέχτηκε η κ. Μέρκελ. Ο Γερμανός πολιτικός, σοβαρός άνθρωπος, θεώρησε, καλώς, ότι αφού πρόσφερε στην πατρίδα του ότι μπορούσε να στραφεί προς άλλη απασχόληση. Τελείωσε με την πολιτική, άφησε χώρο στους νεώτερους και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος σε μια μεγάλη Ρωσική εταιρεία ενώ, ταυτόχρονα, πραγματοποίησε τον 4ο γάμο του. (ΣΣ είμαι περίεργος αν σε όλη την Ευρώπη βρεθεί εταιρεία που να εμπιστευθεί στους τ. Έλληνες Πρωθυπουργούς θέση, έστω νυχτοφύλακα). Ο κ. ΓΣ δεν την “άραξε” στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, μπαίνοντας από το “παράθυρο”, αραδιάζοντας, κατα καιρούς, μπαρούφες. Είναι σοβαρός άνθρωπος και διαθέτει πολιτικό ήθος. Μακρύς ο πρόλογος αλλά έπρεπε να το κάνω.

 • Ο τ. Γερμανός Καγκελάριος, λοιπόν, επί χρόνια δεν μιλούσε, ασχολείτο με την νέα δουλεία του. Προ ημερών έσπασε την σιωπή του και εξέδωσε το βιβλίο Η τελευταία ευκαιρία, που αναφέρεται στις σχέσεις Γερμανίας-Ευρώπης. Στο κείμενο θα βρείτε τους εξής αφορισμούς (sic):

– Η Τουρκία είναι αδιαμφισβήτητη, κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε αρέσει είτε όχι.

– Τουρκία, Κίνα και Ρωσία είναι σημαντικοί παίκτες στην διεθνή σκηνή.

– Η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Δύσης είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών της ΕΕ.

– Όσοι πιστεύουν ότι η επόμενη Τουρκική Κυβέρνηση, που θ΄αντικαταστήσει τον Ερντογάν, θα αναθεωρήσει ριζικά την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την ισχυρή θέση της (ΣΣ και τις αρπακτικές διαθέσεις της) στην Ανατ. Μεσόγειο, πλανώνται πλάνην οικτράν.

– Η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντική, αυτόνομη, Αμυντική Βιομηχανία…

Αυτά υποστηρίζει ο κ. Σρέντερ και τον ακούν εκατομμύρια Γερμανών. Καλό, να τον ακούσουμε κι΄εμείς για να αποβάλουμε της ψευδαισθήσεις μας.

ΙΙ. Η Τουρκία είναι αξιόπιστη και συνεπής σύμμαχος συμβάλλουσα στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια… Ούτε συζήτηση για παράταση χρόνου παράδοσης των Υ/Β 214 (04/02, Γερμανίδα ΥΕΘΑ κ. Αννγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, κατά την συνάντηση της στο Βερολίνο με τον Τούρκο ΥΕΘΑ κ. Ακάρ).

ΙΙΙ. Η Γερμανία θεωρεί πως η Τουρκία ανήκει στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της και τις 2 χώρες δένουν πολλά και μεγάλα συμφέροντα… Η κ. Μέρκελ δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να ξοδεύει τεράστια ποσά για την άμυνα της, ειδικά σε μη γερμανικούς εξοπλισμούς, καθώς την θεωρεί μια μικρή χρεωκοπημένη χώρα. Επιθυμεί σφόδρα, να αποδεχθεί η Αθήνα μια συνολική συμβιβαστική λύση στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες, ποιος έχει δίκιο (Καθ. 07/02).

IV. Εις υγείαν μας…

Αντ. Σαμαρας – Χρ. Λαζαρίδης

Στο δικαίωμα σου να μιλάς δεν περιλαμβάνεται και η υποχρέωση μας να σε πάρουμε στα σοβαρά

Hubert Humphrey, Αμερ. Πολιτικός

 • Το απόφθεγμα αυτό απευθύνεται, στα καθ΄ημάς, στους χρεωκοπημένους και ατυχήσαντες τ. Πρωθυπουργούς και, γενικά, πολιτικούς.
 • Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνέντευξη του κ. Χρ. Λαζαρίδη, βασικού συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά στον κ. Πάρι Καρβουνόπουλο (04/02). Εξέθεσε απόψεις του για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα για τις συνομιλίες  Ελλάδας-Τουρκίας.
 • Συμφωνώ με αρκετές απ΄αυτές, ιδιαίτερα στις αφορώσες στην αξιοπιστία, την αδηφαγία και αρπακτικότητα της Τουρκικής πλευράς. Αυτά όμως δεν είναι τωρινά. ¨Είχαν εκδηλωθεί χρόνια πολλά πριν, και επί Κυβερνήσεως Αντωνομπένηδων, ένθα ο κ. Λαζαρίδης ήταν βασικός παράγων.
 • Όταν ο κ. Π. Καρβουνόπουλος έθεσε στον συνομιλητή του το ερώτημα: Κυβερνήσατε επί μία 3ετία. Τι κάνατε με τους εξοπλισμούς; τότε ο κ. Χρ. Λ άρχισε να τα “μασάει” ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν περιορισμοί από την Τρόικα κλπ. Ευγενής ο κ. Π.Κ δεν επέμενε.
 • Προσωπικά έχω αντίλογο:
 • Θεωρώ, και διαθέτω επιχειρήματα, ότι η πλέον οδυνηρή περίοδος για την άμυνα, κατά την τελευταία 10ετία, ήταν η τριετία των Αντωνομπένηδων.
 • Οι εξοπλισμοί είχαν εγκαταλειφθεί πλήρως, εγκληματικά. Δεν μιλάω για νέες αγορές αλλά στοιχειώδη συντήρηση των υπαρχόντων, μηδέν, αναλγησία.
 • Η Αμυντική Βιομηχανία είχε εγκαταλειφθεί πλήρως. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο διορισμός Διοικήσεων “ημετέρων” και προσλήψεις “εργαζόμενων”.
 • Το χειρότερο απ΄όλα, είναι ότι κτύπησαν, τραυμάτισαν το φρόνημα και το κύρος των στελεχών. Εγκατέστησαν στο ΥΕΘΑ μια κλίκα κομματικών που αποστράτευε, προήγαγε κατά βούληση! Το “κλάδεμα” Αρχηγών ΓΕΣ είχε καταντήσει σπορ των κρατούντων.
 • Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και, εταίρος του κ. Σαμαρά, αξιότιμος κ. ΒΕΝΙ χαρακτήριζε Αξιωματικούς ως αυτιστικούς και τους “γονάτιζε” στις περικοπές μισθών. 
 • Οι πολιτικοί ηγέτες και οι σύμβουλοι τους θα έπρεπε να γνωρίζουν, είναι βασικό, ότι στη μαχητικότητα ενός Στρατεύματος το φρόνημα μετράει κατά 65%, τα όπλα 35%. Ο πόλεμος του Βιετνάμ το επιβεβαίωσε, ένθα η πρώτη πολεμική μηχανή του κόσμου, οι ΗΠΑ, συνετρίβησαν από ξυπόλητους και πειναλέοντες Βιετναμέζους, εφοδιασμένους με υψηλό φρόνημα.
 • Θα παρακαλούσα τον κ. Λαζαρίδη να διαβάσει το κείμενο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη ο οποίος εκθέτει αναλυτικά τον βίο και Πολιτεία του κ. Σαμαρά… (Καθημερινή 07/02).

Χαμένοι στη Βαβυλωνία των Καθηγητών

Αυτός που μπορεί, κάνει… Αυτός που δεν μπορεί διδάσκει…

George-Bernard-Shaw

 • Αναφέρομαι στην σωρεία ακαδημαϊκών πάσης φύσεως και κατηγορίας (καθηγητές, υφηγητές, ομότιμοι κα) που αρθρογραφούν ή αποτελούν μόνιμους θαμώνες τηλεοπτικών σταθμών σχολιάζοντας, κρίνοντας, απαξιώνοντας, καταδικάζοντας κυβερνητικές πολιτικές προβλέποντας και εθνικές καταστροφές.
 • Έντονα μου θυμίζουν το γνωστό τσιτάτο του BISMARK περί καθηγητών σε Κυβέρνηση.
 • Της ομάδας αυτή των ακαδημαϊκών ηγείται ο, εξαίρετος κατ΄άλλα, καθηγητής κ. Ι. Μάζης. Ομιλεί επί παντός αμυντικού, επιστητού.
 • Στόχος της παρούσας περιόδου οι συνομιλίες, διαβουλεύσεις ή συζητήσεις, πείτε τες όπως θέλετε, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
 • Η κριτική είναι αναγκαία αλλά πρέπει να γίνεται ρεαλιστικά, ήπια και ν’ απέχει πολύ από μεμψιμοιρία, καταστροφολογία, έντονη αντιπολιτευτική σκοπιμότητα.
 • Πιο επικίνδυνοι, όμως, από τους Καθηγητές είναι ο τ. πολιτικοί που υπηρέτησαν στον χώρο της Άμυνας, αποτυχόντες που απαιτούν επίθεση ! Γελοιοποιούνται!
 • Αυτή η Βαβυλωνία αποδίδεται, εν μέρει, στην έλλειψη ενός υπεύθυνου Συμβουλίου Ασφαλείας της Κυβέρνησης η οποία αρνείται πεισματικά να το συγκροτήσει . Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται από ΗΠΑ-Τουρκία και όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Κοντοφθαλμία των Ελλήνων πολιτικών.

Ήμουνα νιός και γέρασα

Αν επικρατήσει ο Νόμος η ελληνική φυλή κινδυνεύει.

Γιάννης Τσαρούχη

 • Ζητώ συγνώμη από το μεγάλο δάσκαλο και συμπατριώτη μου αείμνηστο Γιάννη Τσαρούχη αν αντί Ελληνικής φυλής έγραφα οι Έλληνες πολιτικοί κινδυνεύουν.
 • Ήμουν “νέος”, λοιπόν, όταν ακούσθηκε ότι αυτός ο καταστροφικός, για τους εξοπλισμούς των ΕΔ, νόμος 3978/11, ο επιλεγόμενος Νόμος περί ΜΗ Προμηθειών, πρόκειται ν΄αναθεωρηθεί.
 • Ο διαβόητος και ηλίθιος αυτός Νόμος, Πέμπτη φάλαγγα στους Εξοπλισμούς, έγινε εν ΑΓΝΟΙΑ των Επιτελείων, όπως με διαβεβαίωσε προσωπικά Αρχηγός επιτελείου της εποχής. Μου εμπιστεύθηκε ότι παρακάλεσε τον ΥΕΘΑ κ. Ε. Βενιζέλο να ενημερωθεί πριν φθάσει ο Νόμος στη Βουλή κι΄αυτός του απάντησε αλαζονικά και ειρωνικά “Ξέρω εγώ τι κάνω δεν χρειάζομαι γνώμες…”.
 • Ξαναθυμήθηκα την υπόθεση όταν άκουσα την συνέντευξη του Ναυάρχου Κυριακίδη στο Militaire (08/02) που παρουσίασε γλαφυρά το θέμα αναφέροντας ότι το 70% των αναγκαίων σε υλικά των ΕΔ κατά την 5ετία 2015-2020 δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν λόγω του απίθανου αυτού Νόμου που ευνοούσε μεν τη διαφάνεια αλλά απαγόρευε την αγορά! Παράλληλα διευκόλυνε μεσάζοντες.
 • Ο Ναύαρχος, ως Γεν. Δντης εξοπλισμών, επεχείρησε να τον αναθεωρήσει, το κατάφερε, τον “πέρασε” από διαβούλευση ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων, έλαβε και το Ο.Κ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον παρέδωσε στον τότε ΑΝΥΕΘΑ κ. Ρήγα (Ιανουάριος ’19) ο οποίος τον έθεσε στο ψυγείο. Παραδόθηκε μετά στην ΝΔ ένθα ο ΓΓ ΥΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου ανέλαβε να τον “δει’ με το μάτι της νέας Κυβέρνησης. Τον συμπλήρωσε και τον έστειλε στη Βουλή. Ενθα ετάφη!
 • 400 ολόκληρες ημέρες χάθηκαν από τότε που ο Ναύαρχος παρέδωσε το ΣΝ στον Ρήγα!
 • Η κυβέρνηση προέβη, ήδη στην αγορά των RAFALE και την υπογραφή FOS, για τα MIRAGE, βάσει του παλιού ένδοξου Νόμου; Ίσως βόλευε την Υπηρεσία!
 • Ποιός, επιτέλους, προστατεύει αυτόν τον περιβόητο Νόμο; Ποιός η ποιοί αδρανούν σε βάρος της λειτουργίας των ΕΔ; Μήπως πρέπει να ποινικοποηθεί  η αδράνεια όπως προτείνει ο Ναύαρχος;

Ο κ. ΥΕΘΑ στην κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 • Ο κ. Ν. Παναγιώτοπουλος επισκέφθη την ΠτΔ για να την ενημερώσει στα του Υπουργείου του. Μια λιτή και απλή ανακοίνωση (06/02).
 • Προτείνω, ευσεβάστως, στην κ. Πρόεδρο, η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της αν και βάλλεται από το σύνολο του παλαιοκομματισμού, για να ενημερωθεί και επί των λεπτομερειών, να ζητήσει από την υπασπιστή της του ΠΝ, εξαίρετη αξιωματικό, να μάθει περισσότερα για τα πλοία ZUBR, στα οποία υπηρετούσε. Πόσα είναι ενεργά; τι προβλήματα έχουν κλπ.
 • Για λεπτομέρειες του τρόπου προμήθειας τους από Σημιτοακηδες και την φάρσα των Επιτροπών ας ρωτήσει τον κ. Α/ΓΕΝ.

Τα θρυλικά Ε/Π ΝΗ-90

 • Ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα της εποχής Σημιτογιάννων.
 • Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επεράτωσαν την εκπαίδευση τους στα ΝΗ-90 ακόμη τέσσερεις (4) πιλότοι, και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ (01/02).
 • Θα ευχηθώ ασφαλείς πτήσεις και καλές προσγειώσεις, ως είθισται, αλλά θα θέλαμε στην ανακοίνωση να αναφέρονται πόσα από τα 14 Ε/Π του ΕΣ ιπτανται, είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα. Δυο, τρία, πέντε; Αν η διαθεσιμότητα αυτή είναι μικρή θα πρέπει να γίνει γνωστό στον πολίτη που τα πλήρωνε, τις πταίει;
 • Ποιές είναι οι προσδοκίες για την πλήρη διαθεσιμότητα του μέσου;
 • Έχει διαταχθεί κάποιος έλεγχος ώστε ο πληρώνων για την Αμυνα Ελληνικός Λαός να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες; να μάθει ότι η Κυβέρνηση (2003) αγόρασε 20 με ανεξέλεγκτες τιμές (σύνολο δαπάνης 730εκ ευρώ), παρέλαβε 14 τα οποία απαξιώθηκαν με ευθύνη του Υπουργού Άμυνας 2015-2019 και έφτασαν στην κατάντια (2020) να ίπταται μόνο δύο (2) και να καθαιρείται ένας Α/ΓΕΣ, από τους πλέον άξιους (Στρατηγός Χ. Μανωλάς) γιατί ζήτησε φορτικά την αξιοποίηση τους;
 • Όλα στην συγκάλυψη για να μη θιγεί το αδελφάτο; Να επικρατήσει η Παγκάλειος ΟΜΕRΤΑ;
 • Κάποτε, αυτό το απόστημα της σιωπής, πρέπει να σπάσει…Ν΄αναζητηθούν ευθύνες.

Επικίνδυνη μπουρδολογία

 • “Ενημερωμένος” δημοσιογράφος μεγάλης εφημερίδας πληροφορεί το κοινό (11/02) ότι ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδιας δυσαρεστήθηκε και εκνευρίσθηκε (sic) με τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Κ. Φλώρο γιατί έστειλε την φρεγάτα ΥΔΡΑ στα ΗΑΕ, ενθα οργανώνεται Διεθνής Έκθεση Πολεμικού Υλικού, χωρίς να τον ενημερώσει!
 • Σημειώνω κάτι το απλό και αυτονόητο: ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει προϊστάμενο, στον οποίο αναφέρεται, τον ΥΕΘΑ και όχι τον ΥΠΕΞ.
 • Η εικόνα που επιχειρείται να μεταδοθεί, εντελώς επιπόλαια, είναι ότι στην κορυφή υπάρχει ασυνεννοησία ! Η “είδηση” ταξίδευσε εντός και εκτός.
 • Ευτυχώς την επόμενη διαψεύσθηκε. Η εντύπωση όμως έμεινε. Ολίγη υπευθυνότητα δεν βλάπτει.
 • πηγη