Διεύρυνση lockdown, διπλές μάσκες: Ανακοινώνονται αποφάσεις – Ανατροπή με τη Θεσσαλονίκη μέσα στην εβδομάδα

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το σκληρό lockdown στην Αττική των 2,5 εβδομάδων και όλοι τώρα δείχνουν προς την παράταση. Παράλληλα αποφασίζονται, και αλλαγές για τις μάσκες καθώς αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η διπλή χρήση, αλλά όχι παντού. Ειδικότερα σε ότι αφορά την καθολική καραντίνα για το διάστημα των 18 ημερών οι επιστήμονες συνομολογούν πώς για να έχει αποτέλεσμα στα νοσοκομεία θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο. Χθες, οι διασωληνωμένοι ήταν στους 300.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, που έχει ήδη ξεκινήσει, με τις κλίνες στην Αττική να εξαντλούνται και την πληρότητα στις ΜΕΘ κορονοϊού να φτάνει έως την Παρασκευή στο 83%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημία και εισηγούνται μέτρα προς την κυβέρνηση, ένα σενάριο είναι να επιδράσει έντονα ο περιορισμός του λιανεμπορίου που γύρισε σε λειτουργία μέσω click-away και click in a shop την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, δηλαδή μιάμιση εβδομάδα πριν από την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του για την Αττική.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συνδυασμό των δραστηριοτήτων που αυξάνουν την κινητικότητα.

  • «Όλα είναι σε επίπεδο σεναρίων. Εξαρτώνται πώς θα εξελίσσεται η επιδημία τις δύο εβδομάδες από την έναρξη του καθολικού lockdown. Εάν φτάσει να κορεστεί το ΕΣΥ στο 90%, είναι προφανές ότι πρέπει να περιμένουμε να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας διατηρώντας τις απαγορεύσεις», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της αρμόδιας για την Covid-19 επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής.

Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, ο δείκτης αναπαραγωγής R στην Αττική είναι στο 1,3, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, και για να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα πρέπει να πέσει στη μονάδα.

  • Η πίεση στα νοσοκομεία, πάντως, γίνεται ασφυκτική, με τις εισαγωγές σε μία εβδομάδα, από την Παρασκευή 5/2 έως την περασμένη Πέμπτη 11/2, να ανέρχονται σε 833 για το Λεκανοπέδιο.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη όλα δείχνουν πώς την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει στις κόκκινες περιοχές και θα αποφασιστούν μέτρα όπως σε Αττική, Αχαΐα, Ρέθυμνο.

Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος ζητούν άμεσα μέτρα καθώς το ιικό φορτίο είναι επιβαρυμένο και μπορεί αυτή τη τη στιγμή τα νοσοκομεία να μην είναι πιεσμένα όμως τις επόμενες μέρες όλα θα αλλάξουν.

Θα ήταν λοιπόν -υποστηρίζουν- ένα καθαρά προληπτικό μέτρο η επιβολή έγκαιρων μέτρων πριν αρχίσουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Επίσης εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν σκληρά μέτρα, καθώς τα πράγματα θα είναι και πάλι οριακά.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι και το τσουχτερό κρύο το οποίο συμβάλλει στη διασπορά.

Διπλές μάσκες

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει ρεπορτάζ του iatropedia.gr σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις η υποεπιτροπή των ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζει την κατάρτιση νέων κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση της μάσκας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δευτερευόντως και στον ευρύ πληθυσμό.

Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η αλλαγή στο είδος ή στον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί επιστήμονες εξετάζουν τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε διάφορες περιστάσεις και διαφορετικούς χώρους νοσηλείας, ενώ η ολομέλεια των ειδικών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να ψηφίσει και να αποφασίσει ειδικές συστάσεις για τη μάσκα στα μέρη με συγχρωτισμό, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή οι εκκλησίες.

Ανάμεσα στις πιθανότητες που εξετάζονται είναι να γίνει σύσταση:

  • ή στη χειρουργική με το πιαστράκι ή αυτοσχέδιο κόμπο στα πλαϊνά λάστιχα για να μην υπάρχει περιθώριο να μπαίνει αέρας
  • ή στη διπλή μάσκα με τη χειρουργική από μέσα και την υφασμάτινη από πάνω

Οι υφασμάτινες μάσκες μάλιστα πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών. Να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια να γίνεται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διπλή μάσκα συνιστάται για την καταπολέμηση της διασποράς των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία κατά 15%, αγγίζοντας δηλαδή ποσοστό προστασία της τάξεως του 96%.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη που προέρχεται από τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), και αφορά τη χρήση μάσκας, φαίνεται ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ αλλάζουν τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των υγειονομικών αρχών και βρουν τρόπους να σταματήσουν την αυξημένη μετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ώστε να εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Ωστόσο, οι χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Στη Γαλλία απαγορεύθηκε η υφασμάτινη μάσκα στους χώρους εργασίας και καθιερώθηκε η χρήση αποκλειστικά της χειρουργικής μάσκας στα σχολεία.

Σύμφωνα με τους γάλλους επιστήμονες οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν μόνο το 70% των αερολυμάτων. Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν την αντικατάστασή τους με μάσκες κατηγορίας 1 για το ευρύ κοινό.

«Οι μάσκες κατηγορίας 1 φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων και ως εκ τούτου, θεωρούνται πολύ προστατευτικές. Το μέτρο της χρήσης χειρουργικής μάσκας τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, και στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης στα σχολεία, ενώ η βρετανική και ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη εξαπλώνεται στη χώρα», ανέφεραν οι επιστήμονες στον γαλλικό τύπο.

Στις ΗΠΑ επιβάλλεται πλέον η διπλή μάσκα ή ενισχυμένη χειρουργική μάσκα στα μέσα μεταφοράς. Η οδηγία αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε διαπολιτειακές μετακινήσεις και σε διαμετακομιστικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των τρένων. Η μη χρήση της στα συγκεκριμένα μέσα αποτελεί παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Οι Αυστριακοί αντικατέστησαν, επίσης, τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία.

Η μαγευτική χιονισμένη Θεσσαλονίκη σε 7 φωτογραφίες ...

πηγη