
Έκλεισε τα αυτιά της η κυβέρνηση απέναντι στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στη Βουλή και του κόσμου της εκπαίδευσης στους δρόμους.
Πιο ζοφερή ημέρα ξημερώνει για την ανώτατη εκπαίδευση μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που βάζει ταφόπλακα στα όνειρα χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αλλά και δημιουργεί κλίμα αστυνομοκρατίας εντός των ιδρυμάτων με την δημιουργία αστυνομικού σώματος.
Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, 166 υπέρ του νομοσχεδίου και 133 κατά. Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο.
Από την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια δεν έλειψαν οι εντάσεις με την αντιπολίτευση (πλην Ελληνικής Λύσης) να ζητά σε υψηλούς τόνους από την κυβέρνηση να αποσύρει τις αντιδραστικές διατάξεις, αλλά και να αναβάλει την διαδικασία εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Από τη σύγκρουση, φυσικά, δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και το προκλητικό κορονογλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία.
Την ίδια στιγμή, εκτός Βουλής, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, σωματεία, οργανώσεις και πολίτες έδωσαν διήμερο δυναμικό «παρών» στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και τον αυταρχισμό της κυβερνητικής πολιτικής.
Χιλιάδες διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον αντιδημοκρατικό κατήγορο που φέρνει το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρή καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην πορεία της Τετάρτης, από όπου έχουν προκύψει πολλά ντοκουμέντα σκληρής αστυνομικής βαρβαρότητας.
Πυρ ομαδόν από τους πολιτικούς αρχηγούς, αδιαλλαξία Μητσοτάκη
Η σύγκρουση κορυφώθηκε σήμερα με την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τσίπρας: Δημιουργείτε καθεστώς φόβου και καταστολής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με μια διχαστική τοποθέτηση προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα ακόμη και στο τι πραγματικά συμβαίνει στα πανεπιστήμια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την ακραία κρίση που δημιούργησε η πανδημία για να δημιουργήσει «καθεστώς φόβου και καταστολής».
Κατηγόρησε ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε λαθροχειρία, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, που οι τότε κυβερνώντες χαρακτήριζαν «αλήτες», και τώρα η σημερινή κυβέρνηση τους φοιτητές και τους νέους χαρακτηρίζει «αλήτες που κάνουν διαδηλώσεις και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία», ενώ διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και στην ελπίδα για το μέλλον.
«Δεν είπατε στη δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τη βία στα πανεπιστήμια» είπε ακόμα, ενώ απαντώντας στα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…».
Ειδικά για την ελάχιστη βάση είπε ότι: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.
Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Γεννηματά: Εμείς λέμε ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία
Για ρεσιτάλ ανευθυνότητας της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την εικόνα που παρουσιάστηκε στην περιοδεία του στην Ικαρία.
Επίσης για άλλη μια φορά κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και μίλησε για μια άλλη «προοδευτική λύση» για τη φύλαξη των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.
Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι:
Α) Καθιερώνεται η ακαδημαϊκή ταυτότητα η κάρτα του εργαζόμενου για την είσοδο και κίνηση των φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Β) Ιδρύεται ειδική υπηρεσία φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, που υπάγεται στον Πρύτανη και συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.
Γ) Καθορίζονται οι αρμοδιότητές της. Όπως και η ευθύνη τους για την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση έκνομων ενεργειών.
Δ) Περιγράφονται οι διαδικασίες αξιοκρατικής στελέχωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Φύλαξης, όπως και η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις με φορείς (εταιρείες) του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες κατά την άσκηση του έργου τους εποπτεύονται και ελέγχονται.
Ε) Ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον χρηματοδότηση, καλύπτει το κόστος των δαπανών για τη φύλαξη των ΑΕΙ».
Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, 2010-2012, τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ επέκρινε τη ΝΔ πως άρχισε το ξήλωμά του και τον ΣΥΡΙΖΑ πώς τον κατάργησε. «Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση, σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία” στο “αστυνομία ή όχι αστυνομία”.
Υπογράμμισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με κλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones.
Κουτσούμπας: Φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι η κυβέρνηση «φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό, να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα και αγωνίες και όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο αυτό σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην συλλογική αμφισβήτηση, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών».
Ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση χώρων από την τεράστια ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα εξασφάλιζαν, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, την παρουσία φοιτητών.
«Μήπως αντί να δίνατε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που φέτος είναι μειωμένη;» είπε.
Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, κάνοντας αναφορά στις «άθλιες αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» που κατέθεσε στα πρακτικά την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας: «Είναι αφίσες που δείχνουν πόσο πολύ σέβεστε τις γυναίκες, υποκριτές και φαρισαίοι».
Αναφορικά με την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων ναρκωτικών, είπε ότι τα ίδια επικαλέστηκε η κυβέρνηση όταν προχωρούσε στην κατάργηση του ασύλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είδαμε πόσο τρόμαξαν οι έμποροι του θανάτου από τα δήθεν “δραστικά” μέτρα που πήρατε».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε την πολιτική καταστολής των φοιτητών που άσκησε επί της κυβέρνησής του και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχει αναλάβει «ξανά έναν πολύ πιο επικίνδυνο ρόλο» καθώς μιλά «για ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που δήθεν δεν εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ».
Ως προς τα όρια φοίτησης, είπε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν στήριζαν τα παιδιά που για μια σειρά, κοινωνικούς κυρίως λόγους, σταματάνε τις σπουδές τους και αναφέρθηκε στους φοιτητές φτωχών λαϊκών οικογενειών που σπούδαζαν και δούλευαν ταυτόχρονα «άργησαν όμως να πάρουν πτυχίο, αλλά τελικά έγιναν πολλά υποσχόμενοι επιστήμονες, άριστοι μεταξύ αρίστων».
Τέλος, τόνισε ότι ακόμα ότι αν η κυβέρνηση θέλει οι μαθητές να εισάγονται στις σχολές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, να δώσει την δυνατότητα στους μαθητές να κατοχυρώνουν βαθμολογία μαθημάτων για τις επόμενες χρονιές, να φτιάξει καλά σχολεία και να μην περιορίζει τις επιλογές των μαθητών στα μηχανογραφικό.
Βαρουφάκης: κ. Κεραμέως πρέπει να φύγετε όσο γίνεται πιο γρήγορα
«Άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στις Σχολές, μπαίνει η Δημοκρατία, προσπερνώ το ρητορικό σχήμα του Πρωθυπουργού και τι θα κάνει αυτή η αστυνομία; Θα μετακινήσει τα τραπεζάκια των παρατάξεων; Θα συλλάβει τους φοιτητές που θα αποδοκιμάσουν κάποιον σε μια διάλεξη; Με εντολή ποιου;» διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση του ασύλου των ιδεών, το ερώτημα είναι ποιος είναι ο κυρίαρχος, ποιος θα δίνει τις εντολές και σε ποιον θα απαντά αυτό το σώμα, στις πρυτανικές αρχές ή στον κ. Χρυσοχοΐδη;» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.
«Υπάρχουν ορισμένες αξίες μες το δημόσιο πανεπιστήμιο που πρέπει να υπερασπιστούμε, εσείς κ. Κεραμέως οι αλλαγές που θα κάνετε θα καταστρέψουν αυτές τις αξίες και όχι τις κακοπάθειες που θα έπρεπε να στοχεύετε» είπε ακόμα και συνέχισε: «Η λογοκλοπή για παράδειγμα για την οποία το ΜέΡΑ25 κατέθεσε και σχετική τροπολογία, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η πρόοδος δεχθείτε την».
«Σας είπαμε ακόμη, βάση σε όλους αν θέλετε και στα ιδιωτικά κολλέγια όμως, αλλιώς είστε απλώς κράχτες των ιδιωτικών κολλεγιαρχών» συνέχισε και ακολούθως κατέθεσε στα πρακτικά επιστολή των διδασκόντων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά χαρακτηρίζει την πολιτική σας ως ανησυχητική και ασύμβατη με καλές πρακτικές».
«Η κ. Κεραμέως ταυτίζει τα παλιοκολλέγια εδώ απέξω που παίρνουν φοιτητές επειδή έχουν κάποιες λυκοφιλίες με ιδρύματα του εξωτερικού, με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά. Δεν ξέρετε τι λέτε και πραγματικά δεν καταλαβαίνετε» είπε και τόνισε: «Δεν αξίζετε κ. Κεραμέως να είστε στο Υπουργείο Παιδείας, έπρεπε να έχετε φύγει σήμερα, παραπλανήσατε τη Βουλή, πρέπει να φύγετε κακήν κακώς όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Μητσοτάκης: Η αστυνομία στα Πανεπιστήμια φέρνει τη Δημοκρατία
Ρητορική του «ακραίου κέντρου» υιοθέτησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχοποιώντας την Αριστερά και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει ταχθεί υπέρ της ανομίας και της βίας.
«Η θέση μας αποτελεί ισχυρή βούληση ότι στη χώρα μας υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να επιβάλλουν τις απόψεις τους στις πολλές. Εκτός από τις ανώνυμες προσωπικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε να «πάψουν οι αίθουσες φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και ορμητήρια παραεμπορίου».
Παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ωραιοποιήσει τις νέες συνθήκες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία»!
«Οι σχολές θα κλείσουν έτσι την πόρτα στη βία ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία. Με περιμετρική φύλαξη, με τεχνικά μέσα θα αποτρέπονται παράνομες πράξεις και θα εντοπίζονται εγκαίρως και περιπτώσεις ατυχημάτων ή έκτακτων κινδύνων» πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης πως στις μέρες αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. «Δική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές στους εργαζόμενους. Να το κάνουμε και πάλι κυψέλη δημιουργίας και εστία γόνιμου προβληματισμού. Με ελευθέρους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Πρωτεργάτη της ανάπτυξης της χώρας. Όχι νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας».