Η αστυνομία στα Πανεπιστήμια φέρνει τη Δημοκρατία, λέει ο Μητσοτάκης

Η αστυνομία στα Πανεπιστήμια φέρνει τη Δημοκρατία, λέει ο Μητσοτάκης

Ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021. Στο βήμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με ακρότητες στο λόγο του, έωλους ισχυρισμούς και μια διχαστική ομιλία, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει την αστυνομία στα Ελληνικά Πανεπιστήμια λέγοντας πως «στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία».

Ρητορική του «ακραίου κέντρου» υιοθέτησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχοποιώντας την Αριστερά, στη συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας που αφορά τα ΑΕΙ και προβλέπει την παρουσία αστυνομίας στα ιδρύματα ενώ περιορίζει τον αριθμό των εισακτέων.

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έχει ταχθεί υπέρ της ανομίας και της βίας και τάχθηκε απέναντι σε κάθε αυταρχική μειοψηφία. «Η θέση μας αποτελεί ισχυρή βούληση ότι στην χώρα μας υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να επιβάλλουν τις απόψεις τους στις πολλές. Εκτός από τις ανώνυμες προσωπικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και κάλεσε να «πάψουν οι αίθουσες φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και ορμητήρια παραεμπορίου».

Παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους των φοιτητών αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ωραιοποιήσει τις νέες συνθήκες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου είπε πως «στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία»!

»Οι σχολές θα κλείσουν έτσι την πόρτα στη βία ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία. Με περιμετρική φύλαξη, με τεχνικά μέσα θα αποτρέπονται παράνομες πράξεις και θα εντοπίζονται εγκαίρως και περιπτώσεις ατυχημάτων ή έκτακτων κινδύνων» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του μίλησε ακόμα για «ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών (…)» και ανέφερε τρία χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου:

  • Aπαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων
  • Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση
  • Συγχρονίζεται την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα.

Αναφέρθηκε στην ομιλία του τον Αύγουστο του 2019 για το πανεπιστημιακό άσυλο όπου τόνισε «η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και κανόνες. Η θέση μας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Ότι εκτός από τις ανώνυμες συλλογικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη, και ότι το οργανωμένο κράτος οφείλει να μην αφήνει την κοινωνία να μεταβληθεί σε ζούγκλα όπου θα διοικούν όσοι ασκούν βία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης πως στις μέρες αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. «Δική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές στους εργαζόμενους. Να το κάνουμε και πάλι κυψέλη δημιουργίας και εστία γόνιμου προβληματισμού. Με ελευθέρους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Πρωτεργάτη της ανάπτυξης της χώρας. Όχι νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας».

Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά όμως και σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης με δύο επισημάνσεις: Κατά γενική ομολογία η δημόσια τηλεόραση προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους θεατές», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά πρώην ανώτατων στελεχών της ΕΡΤ που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά σε αυτόν Μέσα.

Ο πρωθυπουργός πέρασε στη συνέχεια στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κολλέγια «Όλα αυτά τα τμήματα που φτιάχνατε νύχτα, βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στις αξιολογήσεις», ρώτησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ποιότητα σπουδών των κολλεγίων.

ΠΗΓΗ