Αλ. Τσίπρας: Δημιουργείτε καθεστώς φόβου και καταστολής

Αλ. Τσίπρας: Δημιουργείτε καθεστώς φόβου και καταστολής

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύεται την πανδημία, σε μια ακραία συνθήκη, για περάσει διχαστικές πολιτικές, από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Στην ομιλία του με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με μια διχαστική τοποθέτηση προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα ακόμη και στο τι πραγματικά συμβαίνει στα πανεπιστήμια.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έκανε λαθροχειρία, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, που οι τότε κυβερνώντες χαρακτήριζαν «αλήτες», και τώρα η σημερινή κυβέρνηση τουςφοιτητές και τους νέους χαρακτηρίζει «αλήτες που κάνουν διαδηλώσεις και αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία», ενώ διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και στην ελπίδα για το μέλλον.

Αναφερόμενος στις λαθροχειρίες που κάνει ο ίδιος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Όργουελ «θα ζήλευε τις πρακτικές αυτές» και θα έγραφε ένα νέο «1984», με τίτλο «2021».

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ακραία κρίση που δημιούργησε η πανδημία για να δημιουργήσει «καθεστώς φόβου και καταστολής».

«Ό,τι σας ενοχλεί είναι επικίνδυνο», είπε, αλλά «ό,τι δεν σας ενοχλεί και σας εξυπηρετεί, ακόμη και αν είναι επικίνδυνο, δεν το αγγίζετε».

Και δεν λαμβάνονται μέτρα κατά της πανδημίας ούτε στους εργασιακούς χώρους, όπου δεν γίνονται τεστ και αν ασθενήσει εργαζόμενος πρέπει να καλύψει με υπερωρίες την απουσία του, ούτε στα μέσα μεταφοράς όπου συνωστίζονται οι άνθρωποι, ούτε στα σχολεία, που ανοίγουν και κλείνουν, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να προσλάβει καθηγητές.

«Ούτε ντροπή ούτε τσίπα»

Αναφερόμενος δε και στις άλλες λαθροχειρίες και τις παρεμβάσεις στην ΕΡΤ, ώστε να συγκαλυφθεί το κορονογλέντι στην Ικαρία, αλλά και να προστατευθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη από τους πολίτες, που ζουν σε καθεστώς καραντίνας.

«Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ότι «έχει ολοκληρωτική υπεροπλία» με τον πρώην εκπρόσωπό του να διοικεί την ΕΡΤ.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει τον ίδιο και τους φοιτητές που διαδηλώνουν ότι ευθύνονται για τη διασπορά της πανδημίας, ενώ για τον εαυτό του διατηρεί το δικαιώμα να συμμετέχει σε κορονογλέντια.

Και τον ρώτησε, με δεδομένο ότι θεωρεί ότι μόνο στα συλλαλητήρια κολλάει ο κορονοϊός, γιατί δεν έλαβε ακόμη μια πρωτοβουλία, να προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να διαλύσει τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter, κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για την πανδημία.

«Ακραία αμοραλιστική πολιτική»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει καμία ενσυναίσθηση» για το πώς ζουν οι πολίτες, καταγγέλλοντάς τον για «ακραία αμοραλιστική δεξιά πολιτική». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, είπε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από εφαρμογή της πολιτικής του για να συρρικννώσει τον δημόσιο χώρο και το κράτος, αφήνοντας πεδίο στους ιδιώτες.

«Είστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη»

Κατά τη δευτερολογία του, και απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε για υποκρισία ειδικά στην αναφορά του ότι ενδιαφέρεται για τα πανεπιστήμια.

Εξήγησε την θέση του λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Δεν είπατε στην δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τη βία στα πανεπιστήμια».

Απαντώντας στα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…». 

Ακολούθως επισήμανε: «Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.

Για το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Για τους αναπληρωτές καθηγητές είπε ότι «μόλις βγήκαμε από την επιτήρηση των μνημονίων αλλάξαμε την υποχρέωση για διορισμούς αναπληρωτών και νομοθετήσαμε τους μόνιμους διορισμούς».

Όσον αφορά τις φωτογραφίες από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, είπε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση…και στο Κέμπριζτ και στην Οξφόρδη τη διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σημείωσε: «Όμως είσαστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «ήταν πρωτοφανές το περιστατικό να τοιχοκολληθεί οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι πλάνα θα παίξουν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία… Αντί να πείτε μία φράση συγγνώμης, μας λέτε ότι “κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους”. Εσείς όμως βάλλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης». 

Ακολούθως κατέθεσε την πρόταση «η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας»

ΠΗΓΗ