Με χημικά απέναντι στους φοιτητές

Με χημικά απέναντι στους φοιτητές

Δυναμική κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Πάνω από 5.000 οι διαδηλωτές. Με χημικά και κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή.

Μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έρχεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή από χιλιάδες φοιτητές που πήραν μέρος στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθηνάς. Οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Η αστυνομία που αρχικά παρακολουθούσε διακριτικά, όσο ο όγκος των διαδηλωτών πλησίαζε προς το Σύνταγμα, πύκνωσε τις δυνάμεις της και όταν οι φοιτητές έφτασαν μπροστά στη Βουλή και επιχείρησαν να ανέβουν στο πλακόστρωτο έκανε χρήση χημικών και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να η συγκέντρωση να διαλυθεί όμως γρήγορα οι συμμετέχοντες ανασυντάχτηκαν και επέστρεψαν.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας είναι: «Ούτε αστυνομία ούτε διαγραφές. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές». «Ακούστε το καλά τι λένε οι φοιτητές. Έξω η ασφάλεια απ’ολες τις σχολές». «Τα νομοσχέδια σας είναι μια απάτη. Όχι άλλα βάρη στων φοιτητών την πλάτη» και «Φασίστα σκουπίδι Χρυσοχοΐδη».

ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι διατάξεις για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων μονοπωλούν το νομοσχέδιο. Με 16 άρθρα το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει το δόγμα «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ, τα οποία έχει άλλωστε χαρακτηρίσει «άντρα ανομίας». 

Μετά το τέλος του δυναμικού συλλαλητηρίου ένα μπλοκ συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε περισσότερες από 30 προσαγωγές. 

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν αμέσως μετά τη λήξη του φοιτητικού συλλαλητηρίου στην πλατεία Αρχαίας αγοράς και από εκεί περιμετρικά του μνημείου της Ροτόντας. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν την πρόσβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

πηγη