Αλ. Τσίπρας: Αθλιότητες και γκεμπελικές μέθοδοι για να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της

Αλ. Τσίπρας: Αθλιότητες και γκεμπελικές μέθοδοι για να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες τις

Κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, σημειώνοντας ότι διαφορετικά θα αναλάβει εκείνη την ευθύνη τόσο για τις αντιδράσεις όσο και για την προσβολή των κανόνων της δημοκρατίας

Σφοδρή ήταν η επίθεση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, που ανακοινώθηκαν και τίθενται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Μίλησε για αθλιότητες και γκεμπελικές πρακτικές, ώστε να απεκδυθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την κατάσταση στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει βασικούς κανόνες της δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο και της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο και οδηγείται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», κατήγγειλε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Παιδεία και απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Φέρνετε το νομοσχέδιο, ενώ δεν έχει διεξαχθεί διεξοδικός διάλογος με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε ειδικό καθεστώς… Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και παρότι έχετε απέναντί σας τους πρυτάνεις, τους φοιτητές, ακόμη και τους αστυνομικούς ακόμη και σημαντικά στελέχη της παράταξής σας, όπως ο κ. Σουφλιάς που έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και ο κ. Φορτσάκης… Και επιμένετε, ενώ παράλληλα έχετε απέναντί σας την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των μαθητών, που δεν μπορούν να εκφραστούν, που κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που θα έχει συνέπεια 24.000 λιγότερους εισακτέους και ενώ αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής στα ιδρύματα εν μέσω πανδημικής χρονιάς. Όλα αυτά ενώ το μυαλό όλων και η σκέψη είναι στην πανδημία και πως θα γλιτώσουμε και πως δεν θα κολλήσουμε τον ιό».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε και τις «επικοινωνιακές αθλιότητες», όπως τις χαρακτήρισε, που συνόδευσαν την διαχείριση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ικαρία.

Ως αθλιότητα κατήγγειλε τις παρεμβάσεις στη δημόσια τηλεόραση, όταν με «ραβασάκια» απαγορεύτηκε η παρουσίαση εικόνων από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία και το κορονογλέντι, αλλά και με την άνωθεν εντολή που έχουν λάβει στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης να διαχωρίζουν τις καταγγελίες εις βάρος του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Δημήτρη Λιγνάδη, από τις άλλες καταγγελίες εις βάρος προσώπων του καλλιτεχνικού χώρου για σεξουαλικές επιθέσεις.

«Δεν ξέρω αν αυτό το ζήτησε η κυρία Μενδώνη», είπε, «ή αν έχει η ίδια λάβει άνωθεν έντολή», αφήνοντας σαφή αιχμή για τον πρωθυπουργό.

Και τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα με τα τοιχοκολλημένα ραβασάκια ούτε στην εποχή της ΥΕΝΕΔ δεν υπήρχαν, ούτε καν στην εποχή της δικτατορίας, όπως αυτή παρουσιάζεται και μέσα από τη σειρά «Λούφα και Παραλλαγή».

Ως αθλιότητα περιέγραψε επίσης την προσπάθεια του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας να εξισώσει το κορονογλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, όπου δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο για την προστασία από τον κορονοϊό, με επίσημη επίσκεψη του ίδιου στην Πάτρα, όπου είχε συνάντηση με φορείς της πόλης και όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας. «Μια δημόσια, προανακοινωμένη συνάντηση, όπου όλοι φορούσαν μάσκες και δεν είχαμε ούτε καφέ», όπως τόνισε, ενώ επισήμανε ότι ακόμη και η εφημερίδα «Καθημερινή» σχολιάζει τα γεγονότα της Ικαρία, γράφοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με ταπεράκια».

Πρόσθεσε δε ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης «είναι για τα πανηγύρια».

Ως σημαντικότερη αθλιότητα, χαρακτήρισε την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, να αλλάξει «εσκεμμένα λέξεις από τα λεγόμενά» του στη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ώστε να αποδείξει ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει προσωπικά το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Όπως είπε πρόκειται για «γκεμπελικής έμπνευσης μεθόδους» που δεν θα τις περίμενε από έναν νέο στην πολιτική.

«Άλλο το δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο, άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με fake news να αλλοιώσει την πραγματικότητα.

Μίλησε για «κυβερνητική επικοινωνιακή υπεροπλία», η οποία εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση με τη βοήθεια ΜΜΕ «κάνει ό,τι θέλει, ό,τι γουστάρει», ενώ με το «έτσι θέλω» αρνείται να γίνουν συζητήσεις στη Βουλή για τα ζητήματα της Δημοκρατίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός αρνείται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του έθεσε ο ίδιος για το θέμα της Ικαρίας, «γιατί έτσι θέλει».

Κάλεσε δεν την κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση του νομοσχεδίου την ευθύνη για τη «συρρίκωνση της δημοκρατίας» αλλά και για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει το νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο έφερε στη Βουλή «νομοθετώντας στα μουλωχτά».

Τόνισε ότι η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο «μπορεί να το φέρει ξανά στη Βουλή, χωρίς να αλλάξει τίποτα» μόλις θα υπάρχει ασφάλεια ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

πηγη