«Δεν παίζουμε πλάνα Μητσοτάκη από μπαλκόνι Στεφανάδη» – Το non paper Ζούλα σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ (σημείωμα)

Τις πλέον σκοτεινές μέρες της ζει η δημοσιογραφία και η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση έδωσε από την πρώτη στιγμή της εκλογής της δείγματα γραφής του τι θέλει από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πολύ πριν ανοίξει τα δημόσια σεντούκια για τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τις λίστες Πέτσα και στη συνέχεια του Ταραντίλη, φρόντισε να ελέγξει την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ θέτοντάς τα υπό τον έλεγχο του συστήματος που έχει εγκατασταθεί από τον Ιούλιο του 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το πρωτοφανές επικοινωνιακό φιάσκο στην Ικαρία με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έδειχναν ξεκάθαρα την καταπάτηση όλων των περιοριστικών μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ακολουθία του, αλλά και το πάρτι που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η ΕΡΤ προτίμησε τη λογοκρισία από την ενημέρωση.

Και ναι μεν, την Κυριακή αρκέστηκε σε κάποιο κείμενο αποφεύγοντας οποιαδήποτε εικόνα ή βίντεο, αλλά ήταν τέτοιος ο πανικός από την αδυναμία ελέγχου της πρωθυπουργικής εικόνας που αναρτήθηκε στο ραδιομέγαρο ανακοίνωση απαγορεύοντας οποιοδήποτε βίντεο ή φωτογραφία:

«Προς συναδέλφους Δ. Παραγωγούς

Δεν παίζουμε φωτογραφία αλλά ούτε βίντεο από την βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη (τραπέζι), Ικαρία.

Επίσης παίζουμε πλάνα του Δ. Λιγνάδη, όχι με άλλους.

Σας ευχαριστώ.»

Το όλο κείμενο συνοδεύεται με την επισήμανση «S.O.S  S.O.S.» σημειωμένη με κόκκινο στυλό.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΖΟΥΛΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Piperata.gr το συγκεκριμένο non paper διακινήθηκε στο ραδιομέγαρο προς όλους τους δημοσιογράφους και τεχνικούς κατόπιν σχετικής εντολής του γνωστού δημοσιογράφου και εκλεκτού του Μαξίμου για την προεδρία της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα.

Τι ισχυρίζεται η ΕΡΤ

Από την πλευρά της η ΕΡΤ με δήλωση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, Φώτη Καφαράκη, δεν απαντά επί της ουσίας και συγκεκριμένα για την ύπαρξη της εντολής αυτής αλλά σημειώνει τα εξής:

«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9.»

Δείτε εδώ τη δήλωση Καφαράκη. 

πηγη