Οι Ρώσοι μας πρότειναν συμπαραγωγή του εμβολίου Sputnik! Τους αγνοήσαμε, τα βρήκαν με Τουρκία…


Ουπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 2020 πρότεινε, την συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού με την Ελλάδα!

Αυτό αποκαλύπτει στο σημερινό (5/2) κεντρικό θέμα της η εφημερίδα «Εστία» προσθέτοντας ότι η πρόταση αν γινόταν αποδεκτή θα έδινε συγκλονιστικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα, καθώς: θα «έχτιζε» νωρίτερα την ανοσία και θα άνοιγε γρηγορότερα την οικονομία της, αφού θα είχε τον πρώτο λόγο στις παραγγελίες, θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα άνοιγε χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα δεν έχει εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στην ρωσική πρόταση, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Η ουσία είναι πάντως ότι η πρόταση δεν προχώρησε, αφού πιθανότατα αγνοήθηκε από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα η σύμβαση συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου να πάει στην Τουρκία. 

Μεγάλη αποτελεσματικότητα 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν με συμπτωματική Covid-19. Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών.

Επιβεβαιώνεται έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πρόκειται για ένα ακόμη αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί γι’ αυτό. Ακόμη φαίνεται να δικαιώνεται εκ των υστέρων η ρωσική κυβέρνηση που είχε σπεύσει -πρώτη στον κόσμο- να αρχίσει τη διάθεση του, παρόλο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια στη Μόσχα που το ανέπτυξε.

Επίσης, ο  καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε εξαιρετική την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V μετά από μία μόνο δόση.

Όπως επισήμανε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19, είκοσι μία ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85,6 -95,2). Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – μεγαλύτερη από 87% – σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ενδέχεται να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ τον Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου, δήλωσε χθες  ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

πηγη