Ετοιμη για δικαστική προσφυγή η ΓΣΕΕ

Ετοιμη για δικαστική προσφυγή η ΓΣΕΕ

Ούτε η παράταξή του στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να εγκρίνει την τοποθέτηση του Γ. Πάιδα στη θέση του προέδρου της ΟΚΕEUROKINISSI

Προετοιμάζεται για την προεδρία της ΟΚΕ ο Γ. Πάιδας, που παραιτήθηκε χθες από την ΑΔΕΔΥ ● Να μην προχωρήσει στον διορισμό του, καλεί τον υπουργό Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ ● Σκληρή ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ.

Εάν τελικώς ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επικυρώσει και τοποθετήσει τον τέως πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Γ. Πάιδα στη θέση του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) θα έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο, να συνενώσει τις βασικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, που συνήθως διαφωνούν, σε μια δικαστική προσφυγή που είναι έτοιμη να καταθέσει η ΓΣΕΕ για την ακύρωση της απόφασής του. Πάντως ο κ. Πάιδας θεωρεί βέβαιη την τοποθέτησή του και γι’ αυτόν τον λόγο υπέβαλε στις 4/1 την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τοποθετήσει «πρόεδρο της αρεσκείας της ΟΚΕ που δεν πληροί τις προδιαγραφές και το πνεύμα του νόμου σύστασης της Επιτροπής εξελίσσεται σε μείζον θεσμικό θέμα». Προσθέτει δε ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είναι έτοιμος να μετατρέψει σε παραμάγαζο της Ν.Δ. την Επιτροπή, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σχεδιασμένο εκλογικό, και κατ’ επέκταση, εργοδοτικό πραξικόπημα. «Καλούμε τον κ. Σταϊκούρα να μην προχωρήσει στη χειραγώγηση της ΟΚΕ, να ανακαλέσει τις πρωτοφανείς πρακτικές και να ακούσει τις προτάσεις όλων των πλευρών ώστε να βρεθεί συναινετική λύση» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοπτική ανάδειξης ενός συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ δημόσιου τομέα που ούτε η ίδια η παράταξή του στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να εγκρίνει, και που άλλωστε δεν έχει επικυρώσει ούτε η ομάδα των εργαζομένων στην ΟΚΕ, έχει προκαλέσει την μήνιν όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων. «Συνδικαλιστές, λοιπόν, τύπου Πάιδα, που το πρωί είναι δήθεν με τους εργαζόμενους και το βράδυ με τα αφεντικά, το κράτος, τους βιομηχάνους και τις κυβερνήσεις, είναι φίδι στον κόρφο του συνδικαλιστικού κινήματος, παίζουν τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας σ’ αυτό» αναφέρει σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ.

Η θεσμική αναβάθμιση της ΟΚΕ έχει πάρει θέση στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών. Στα μέτρα αναβάθμισης εμπεριέχονται αρκετές από τις προτάσεις που είχε διατυπώσει παλαιότερα και ο πρ. υπουργός Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης. Το ερώτημα είναι, την επιχειρούμενη αναβάθμιση ενός συναινετικού γνωμοδοτικού θεσμού όπως η ΟΚΕ, την οποία όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και οι παράγοντες εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων συντήρησαν επί χρόνια σε κατάσταση δημοσιοσχεσίτικης παρακμής, πώς θα την υπηρετήσει ένας συνδικαλιστής που δεν έχει ούτε το κύρος ούτε την αποδοχή της ομάδας των εργαζομένων, της οποίας, βάσει και του νόμου, ήταν η σειρά της να προτείνει πρόεδρο;

πηγη