Πυρετός διαβουλεύσεων υπό τον Ντράγκι

Πυρετός διαβουλεύσεων υπό τον Ντράγκι

Σε πυρετώδεις, αλλεπάλληλες, διαβουλεύσεις εισέρχεται από σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει αν μπορεί να συγκεντρώσει την αναγκαία στήριξη για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Ερώτημα παραμένει αν θα είναι μια κυβένηση κυρίως τεχνοκρατών ή μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών, με την κεντροδεξιά στην Ιταλία να εμφανίζεται διχασμένη σε αυτή τη φάση.

Όπως υπογραμμίζει η δημόσια τηλεόραση Rai δεν αποκλείεται να επιλεγεί μια «μεικτή φόρμουλα», με λίστα υπουργών οι οποίοι να προέρχονται τόσο από τον χώρο της πολιτικής, όσο και από εκείνον της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Πριν από λίγο ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έδωσε το στίγμα του, λέγοντας ότι «οι αναγκαίες επιλογές στη φάση αυτή δεν μπορούν να ανατεθούν σε τεχνοκράτες». «Εύχομαι να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση πολιτικών , με ξεκάθαρα «πολιτικές» επιλογές», τόνισε σε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, μπροστά από το ιταλικό κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

AP Photo/Alessandra Tarantino

Παράλληλα, έριξε τα βέλη του κατά του Ρέντσι, σημειώνοντας: «Τούτες τις ώρες, κάποιοι με περιγράφουν ως εμπόδιο στη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Τους σαμποτέρ, πρέπει να τους αναζητήσετε αλλού».
Χθες ο Κόντε συνομίλησε για περίπου μιάμιση ώρα με τον Ντράγκι και αναφερόμενος σήμερα σε αυτή τη συνομιλία τη αρακτήρισε «μακρά και εγκάρδια».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, προερχόμενος από το Κίνημα των Πέντε Αστερών, διαμήνυσε ότι η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση είναι εκείνη της πολιτικής».

Ο Ντράγκι θα έχει το Σάββατο το πρωί συνομιλία με αντιπροσωπεία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (11:15 ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα (στις 10 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Λέγκας, που ακόμα δεν έχει αποφασίσει τη στάση θα κρατήσει. Ο Σαλβίνι πάντως δηλώνει έτοιμος να ακούσει «το πρόγραμμα και τις νέες προτάσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού». 

Σήμερα, ο Ντράγκι θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς κυρίως.

Αύριο, Παρασκευή, θα έχει συναντήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα, τη «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, με τη Τζόρτζια Μελόνι του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», και θα κλείσει τον κύκλο των συναντήσεων της ημέρας με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι.

Έως τώρα έχουν δείξει προθυμία να στηρίξουν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Ζωντανή Ιταλία και η Φόρτσα Ιτάλια.

Τα Πέντε Αστέρια διέρχονται μια φάση έντονου εσωτερικού διχασμού, η Ιταλική Αριστερά «σέβεται τον Ντράγκι, αλλά λέει «όχι στους τεχνοκράτες» ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας προσανατολίζονται προς την αποχή κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή και τη Γερουσία.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Ε. αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι δεν εννοεί να θέσει «υπό επιτροπεία» τα ιταλικά κόμματα και την ηγεσία τους, αλλά θα ζητήσει παράλληλα ελευθερία κινήσεων για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το έργο του, με έμφαση στα τέσσερα σημεία που ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητες: καταπολέμηση της πανδημίας, επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού, οικονομική ανάκαμψη της χώρας και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

πηγη