Πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Πανεπιστημιακοί ξεκαθαρίζουν ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νομοσχεδίου που προωθεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, την αλλαγή στη βάση εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και τα μέτρα κατά των επονομαζόμενων «αιώνιων» φοιτητών από την κυβέρνηση. Σύλλογοι μελών ΔΕΠ (Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού), τονίζουν πως το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί στην πράξη από φοιτητές και πανεπιστημιακούς που θα αντιδράσουν συλλογικά με κάθε νόμιμο μέσο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alfavita,gr, εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών από 8 ιδρύματα όλης της χώρας, προανήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου πως πρόκειται να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την ένταξη αστυνομικών στα ΑΕΙ, την αλλαγή στη βάση εισαγωγής στις σχολές, την αλλαγή των επονομαζόμενων από την κυβέρνηση «αιώνιων φοιτητών» κ.α.

Οι οκτώ Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ θεωρούν ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, δεν χρειάζονται αστυνομία και πειθάρχηση αλλά υποδομές προσωπικό και φοιτητική μέριμνα, ενώ διαπιστώνουν πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προωθούν τα εξής:

  • Αντί για την αναγκαία ενίσχυση των ΑΕΙ με ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και με προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, τα πανεπιστήμια «ενισχύονται» με 1000 νέες προσλήψεις αστυνομικών. Αντί για τη στοχευμένη ενίσχυση των διδακτικών και εργαστηριακών υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας, που οι ελλείψεις τους αναδείχθηκαν με δραματικό τρόπο λόγω της πανδημίας, δεκάδες εκατομμύρια διατίθενται για κάμερες και συστήματα παρακολούθησης και αστυνομικού τύπου ελέγχου της ακαδημαϊκής ζωής.
  • Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αντί για ειδικά μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών και των οικογενειών τους στην προσπάθειά τους να ολοκληρώνουν έγκαιρα τις σπουδές τους ανακοινώνονται οριζόντια μέτρα διαγραφών.
  • Αντί για τη θωράκιση του κύρους και της αξίας των τίτλων σπουδών των δημοσίων ΑΕΙ και της σύνδεσής τους με τις εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων αυτοί υποβαθμίζονται και στην πράξη ισοτιμούνται με των κάθε λογής ιδιωτικών κολεγίων.
  • Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θα εντείνουν την κατηγοριοποίηση και θα οδηγήσουν περιφερειακά ΑΕΙ σε συρρίκνωση και υποβάθμιση, πυροδοτώντας ενδεχομένως νέο γύρο κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων. Επιστημονικά αντικείμενα και ειδικεύσεις κινδυνεύουν με αφανισμό καθώς εγκαταλείπονται στους «νόμους» της προσφοράς και της ζήτησης. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου μεταφράζονται σε προσφορά σταθερής «πελατείας» στα κάθε λογής εκπαιδευτήρια/κολέγια, όπου μοναδικό κριτήριο εισαγωγής αποτελούν οι οικονομικές δυνατότητες των υποψηφίων. Έτσι, οι αλλαγές αυτές συναντιούνται με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση και την ισοτίμηση κολεγίων-πανεπιστημίων.
  • πηγη