H πανδημία ως Lehman Brothers και το επικών διαστάσεων (αλά 1929) σκάσιμο της παγκόσμιας φούσκας

Η εξέγερση των «μικρών» ανθρώπων ή μία νέα σφαγή τους;

Ήδη κυκλοφορεί η θεωρία συνωμοσίας που θέλει την πανδημία να λειτουργεί ως νέα Lehman Brothers γιατί το σύστημα κάθε 10 περίπου χρόνια κρασάρει και τότε έχει ανάγκη από μαζικές θυσίες.

Πριν μπούμε στα βαθιά οικονομικά οι τελευταίες φήμες που κυκλοφορούν θέλουν τα εμβόλια αναποτελεσματικά κυρίως λόγω των μεταλλάξεων και της άρνησης μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού να εμβολιασθεί με τους επιστήμονες να λένε ότι ο ιός θα χρειασθεί να κάνει τον κύκλο του (2-με 3 χρόνια) και στο μεταξύ θα έχει δολοφονήσει όσα εκατομμύρια ανθρώπων είναι ευάλωτα στο λογισμικό του.

Δηλαδή με την πανδημία απλά λόγια ζούμε τον Νόμο της ζούγκλας με τα πιο ισχυρά θηρία να επιβιώνουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία τώρα όπως όλα δείχνουν πλησιάζει ξανά η στιγμή για να διαπιστώσουμε εάν θα ζήσουμε την Επανάσταση των πληβείων ή τη σφαγή των νηπίων, όπως γράφει ο Κώστας Στούπας στο Capital.gr και ο

Πάμε λοιπόν αγαπητοί λεοντόκαρδοι αναγνώστες>

H AMC Entertainment Holdings και άλλες μετοχές που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της φρενίτιδας μικροεπενδυτών που συντονίζονται μέσω Reddit συνεχίζουν την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου το “ράλι” τους του περασμένου μήνα, με την GameStop να έχει προσωρινά “παγώσει” την άνοδό της, με τους brokers να αίρουν τους περιορισμούς διαπραγμάτευσης σχεδόν σε όλες τις εν λόγω μετοχές.

Η μετοχή της AMC σημειώνει άνοδο 18%, στα 15,51 δολάρια, ενώ εκείνη της GameStop απώλεσε προηγούμενα κέρδη της και πλέον καταγράφει απώλειες 7,7%, στα 300 δολάρια. Η τελευταία σημείωσε υπερ-άλμα 1.625% τον Ιανούαριο, κυρίως λόγω της συντονισμένης δράσης των μικροεπενδυτών που επικοινωνούν μέσω φόρουμ του Reddit, προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων σε διάφορα hedge funds με μεγάλες short θέσεις.

H Robinhood Markets συνεχίζει να επιβάλει προσωρινές παύσεις στη διαπραγμάτευση των μετοχών της GameStop, της AMC και άλλων έξι εταιρειών, ωστόσο την Κυριακή ήρε τα σχετικά μέτρα από άλλες 42 μετοχές. Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν μόνον έως μία μετοχή της GameStop και έως 10 της AMC.

Στις υπόλοιπες μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φρενίτιδας, εκείνη της Blackberry σημειώνει άνοδο 5,3%, η εταιρεία προϊόντων κάνναβης Sundial Growers κερδίζει 10%, ενώ η εταιρεία λιανικών πωλήσεων ακουστικών και ηχείων Koss σημειώνει μίνι άλμα 6,3%.

Οι χρήστες του φόρουμ WallStreetBets έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τις τελευταίες ημέρες στο ασήμι, οδηγώντας το περί τα 30 δολάρια, με άλμα άνω του 10% από το πρωί της Δευτέρας.

Κώστας Στούπας>Οι εξελίξεις γίνονται απρόβλεπτες

Πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα δανείστηκε για 10 χρόνια περί τα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο που τελικά διαμορφώθηκε κάτω από το 1%.

Κατά το ρεπορτάζ της ημέρας που έκλεισε το βιβλίο προσφορών: “Η ζήτηση από την πρώτη ώρα ήταν ισχυρή και ξεπέρασε τελικά τα 29 δισ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ, με την Ελλάδα να αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ…”

Τούτο δεν είναι φυσιολογικό για χώρα η οποία από την άποψη της σχέσης χρέους ΑΕΠ και δυναμικής της οικονομίας θα μπορούσε να περιγραφεί σαν χώρα  “ζόμπι”…

Η παράδοξη αυτή κατάσταση όμως δεν παύει να αποτελεί ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για χώρες όπως η Ελλάδα για την αναχρηματοδότηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του τεράστιου χρέους με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια…

Επί της ουσίας οι αγορές δανείζουν μια χρεοκοπημένη υπόθεση με επιτόκια Γερμανίας και τούτο  γιατί υπάρχει μια Κεντρική Τράπεζα η οποία με την εγγύηση οικονομιών όπως της Γερμανίας κρατάει το βασικό επιτόκιο σε αρνητικό επίπεδο και αγοράζει χρέος επιχειρήσεων και κρατών χωρίς η ισοτιμία του ευρώ να υπόκειται υποτίμησης όπως π.χ. της τουρκικής λίρας.

Αυτά βέβαια αρκετοί τα επισημαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια αλλά η διατήρηση της παράδοξης κατάστασης τείνει να μεταπείσει και τους “σκεπτικιστές” της υπόθεσης πως τελικά ο “γάιδαρος” πετάει…
data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==
Αυτό που θα μπορούσε να ξυπνήσει την παγκόσμια οικονομία από την παρούσα μέθη και να φέρει χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά προ μιας οδυνηρής πραγματικότητας είναι ένα χρηματιστηριακό κραχ για το οποίο οι συνθήκες μοιάζουν όσο ποτέ άλλοτε ώριμες.

Χαρακτηριστικό της ωριμότητας της κατάστασης είναι η αύξηση της συχνότητας σκηνών κερδοσκοπικής φρενίτιδας όπως αυτές που ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα με μετοχές σαν της Gamespot κλπ οι οποίες θυμίζουν συμπτώματα “φούσκας” στην τελευταία φάση πριν το σκάσιμο.

Αυτό είδαμε την εβδομάδα που πέρασε, με το αλαλάζον πλήθος επίδοξων κερδοσκόπων να εφορμά στην Wall Street με κεφάλαια ως επί το πλείστον προερχόμενα από τα επιδόματα που μοιράζουν αφειδώς οι κυβερνήσεις λόγω επιδημίας τα οποία πολλαπλασιάζονται με δάνεια από τους ωκεανούς ρευστότητας με αρνητικά επιτόκια  που δημιουργούν οι Κεντρικές Τράπεζες.

H κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια αλλά κλιμακώνεται σταδιακά εδώ και αρκετά χρόνια. Οι τιμές που έχουν όλο και περισσότερες μετοχές είναι εξωπραγματικές σε σχέση με τις μελλοντικές προσδοκίες των εταιρειών και την κατάσταση της οικονομίας.

Απλά αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα είναι πως το αλαλάζον πλήθος άρχισε να βάζει σαν στόχο κερδοσκοπίας και μετοχές εταιρειών με ανύπαρκτο παρόν και μέλλον.

Αρχίζει πλέον και γίνεται πασίδηλο πως οι αγορές διάγουν την ύστερη φάση μιας επικής “φούσκας” το σκάσιμο της οποίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας χρηματιστηριακής αγοράς σε κατάσταση “φούσκας” είναι:

– Οι  μαζικές αγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρείες (έχει προηγηθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια).

– Οι εκτοξεύσεις των νεοεισηγμένων μετοχών στην πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης (έχει λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες το 2020)

– Οι φρενήρεις εξαγορές εισηγμένων εταιρειών ως οχήματα εισαγωγής (έχει γίνει το 2020)

– Η πεποίθηση εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το χρηματιστήριο πως τους επόμενους μήνες θα γίνουν πλούσιοι από αυτό (δεκάδες εκατομμύρια νεόκοποι επενδυτές έχουν εισρεύσει στις αγορές)

– Η προθυμία ασχέτων με το αντικείμενο όπως αστρολόγων, πορνοστάρς, ανέργων, οικοδόμων να κερδίσουν δημοσιότητα ή χρήματα δίνοντας συμβουλές για μετοχές που θα εκτοξευθούν προσεχώς (αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο…).

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στα αμερικάνικα και διεθνή χρηματιστήρια και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που υποστηρίζει πως βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου που ξεκίνησε το 2009.

Το γεγονός πως το επόμενο κραχ στα χρηματιστήρια είναι πιθανό να είναι επικών διαστάσεων, θυμίζοντας περισσότερο εκείνο του 1929 και όχι αυτά των τελευταίων δεκαετιών, έχει να κάνει:

Με το ύψος του χρέους που έχει συσσωρευτεί και εκτοξευθεί μετά την πανδημία. Το παγκόσμιο συνολικό χρέος βρίσκεται στο πάνω από το 300% του ΑΕΠ το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Με τα  επιτόκια που είναι μηδενικά ή αρνητικά με συνέπεια οι Κεντρικές Τράπεζες να μην διαθέτουν τα συνήθη όπλα μείωσης των επιτοκίων να ανακόψουν την ορμή της ύφεσης και της πτώσης των αγορών.

Η κατάχρηση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης την τελευταία δεκαετία ενδέχεται να πλήξει την αξιοπιστία των νομισμάτων, γεγονός που θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες.

Σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσουμε και τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία αλλά και τις συμπεριφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων θα έχουμε μια εικόνα για απρόβλεπτες εξελίξεις.

2) Το ρεμπελιό των ποπολάρων…

Οι σκηνές της εξέγερσης της “μαρίδας” των διεθνών αγορών εναντίον των “καρχαριών” όπως τα Hedge Funds που έχουν “σορτάρει” τις μετοχές που θεωρούν υπερτιμημένες θα έχει ημερομηνία λήξης αλλά όσο διαρκέσει θα προσφέρει ψυχαγωγία…

Το μόνο βέβαιο είναι πως θα τελειώσει με πόνο…

Το κίνημα που δημιουργήθηκε μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης με τη συμμετοχή εκατομμυρίων “μαριδαίων” ονομάζεται και Occupy Wall Street 2.0…

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές Aneta Markowska και Thomas Simons της Jefferies  σαν “καύσιμο” των κερδοσκοπικών εφορμήσεων του πλήθους στις μετοχές που είναι περισσότερο σορταρισμένες χρησιμοποιήθηκε μέρος των 160 δισ. δολ. που κατατέθηκαν τον Ιανουάριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς ως επιδόματα ανακούφισης από τις συνέπειες της επιδημίας.

Μετά την εκτόξευση της Gamestop (GME) και των λοιπών κερδοσκοπικών χαρτιών  την Παρασκευή που πέρασε, στο στόχαστρο φαίνεται πως βρέθηκε το ασήμι. Στο ETF SLV την Παρασκευή εισέρευσαν περί το 1 δισ. δολ., ποσό διπλάσιο από το 15ετές ρεκόρ των υψηλότερων εισροών.

πιν

Το ασήμι εμφανίστηκε στο στόχαστρο της πλατφόρμας WSB σαν άλλο ένα θύμα της χειραγώγησης των μεγάλων τραπεζών.

Υπάρχει μια θεωρία συνωμοσίας στα δίκτυα που υποστηρίζει πως  αν εκτοξεύσουν την τιμή του ασημιού θα ανατινάξουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στον αέρα καθώς οι   κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες όπως η JP Morgan έχουν “βραχυκυκλώσει” την τιμή του πολύτιμου μετάλλου εδώ  και δεκαετίες…

Οι εξελίξεις προσεχώς στις οθόνες μας…

Επανάσταση των πληβείων ή σφαγή των νηπίων;…

Το καλοκαίρι του 1999 το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μια “τρελή” ανοδική κούρσα είχε κάνει τους μισούς Έλληνες πλούσιους. Οι άλλοι μισοί μόλις το είχαν καταλάβει και έτρεχαν να πουλήσουν σπίτια, άδειες ταξί, να δανειστούν για να προλάβουν το τραίνο…

Στην εφημερίδα που εργαζόμουν τότε από τη μια πλευρά πανηγυρίζαμε γιατί η κυκλοφορία από 1.000 φύλλα δυο χρόνια νωρίτερα είχε ξεπεράσει τις 50.000 φύλλα την ημέρα, αλλά από την άλλη υπήρχε προβληματισμός για το πού και πώς θα καταλήξει όλη αυτή η κατάσταση…

Έπρεπε και να προειδοποιήσουμε αλλά και να μην “στείλουμε” τους αναγνώστες στον ανταγωνισμό.

Όταν  σε κάποιους μας δόθηκε η ευκαιρία μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία παραδέχθηκαν πως και εκεί υπήρχαν παρόμοιοι προβληματισμοί αλλά δεν τολμούσαν να προβούν σε κάποια προειδοποίηση γιατί μπορεί να δημιουργούσε συστημικό πανικό και να είχε πολιτικό και οικονομικό κόστος…

Η  σύσκεψη στην εφημερίδα για το πώς θα χειριστούμε το ζήτημα της “φούσκας” έγινε παρουσία των νομικών συμβούλων οι οποίοι επεσήμαναν πως αν αναφέραμε παραδείγματα υπερτιμημένων εταιρειών, οι μηνύσεις θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες και στα δικαστήρια η απόδειξη του τι είναι “φούσκα” και τι όχι, αμφίβολη…

Καταλήξαμε για λόγους νομικής προστασίας να επικεντρωθούμε στην περίπτωση μιας εταιρείας η οποία δεν είχε καμιά δραστηριότητα, ούτε καν γραφεία και η οποία αποτελούνταν από μια τσάντα με ένα  καταστατικό και μια σφραγίδα.  Η μετοχή της βρισκόταν επί εβδομάδες κλειδωμένη στο limit-up…

Κάπου μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του ’99 κυκλοφορήσαμε με έναν τίτλο “Υπάρχουν και μετοχές ‘φούσκες’ στο χρηματιστήριο…” και στο άρθρο αναλύαμε το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας που αν δεν κάνω λάθος ήταν η “Θεσσαλική”.

Την επομένη η Κεφαλαιαγορά ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής και ακολούθησε πανικός και καταιγισμός τηλεφωνικών ύβρεων και απειλών σε βαθμό που ζητήθηκε η προστασία των γραφείων από τις αστυνομικές αρχές.

Καθώς αφορούσε μια μετοχή ο πανικός κράτησε λίγες ώρες και το φρενήρες κλίμα στην αγορά αποκαταστάθηκε.

Δυο-τρεις μήνες αργότερα η “φούσκα” έσκασε και το επόμενο καλοκαίρι οι κερδισμένοι από το χρηματιστήριο ήταν λιγότεροι από το ένα τοις χιλίοις και οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν αποχωρήσει από την αγορά πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι του ’99.

Οι Εταιρείες Λήψης και Διαβίβασης Εντολών (ΕΛΔΕ) αποτέλεσαν τότε τον ιμάντα εξάπλωσης της πανδημίας της “κερδοσκοπίας”.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές με τις εταιρείες εκτέλεσης εντολών χωρίς προμήθειες και τις πλατφόρμες στα κοινωνικά δίκτυα όπου εκατομμύρια νεόκοποι κερδοσκόποι νομίζουν πως ανταλλάσσουν απόψεις ενώ επί της ουσίας κάποιοι “ψημένοι” χρησιμοποιούν τους άλλους ως κοπάδι για σφάξιμο…

Καθώς στον κόσμο ετούτο δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν, όταν ακούτε χρηματιστηριακή χωρίς προμήθειες θα πρέπει να πονηρεύεστε…

Όταν δεν πληρώνεις για κάτι αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το εμπόρευμα μπορεί να είσαι ο ίδιος.

Οι χρηματιστηριακές χωρίς προμήθειες λοιπόν  που έφεραν τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια νεόκοπους κερδοσκόπους σε επαφή με τις αγορές φέρονται να συνεργάζονταν με Hedge Funds στα οποία είχαν δώσει πρόσβαση στις εντολές των πελατών με τη δυνατότητα να προηγούνται αυτών και να τους εκμεταλλεύονται.

Τι έγινε την  περασμένη εβδομάδα…

Μια σειρά από Hedge Funds, συμπεριλαμβανομένων των Melvin Capital και Maplelane Capital, είχαν πάρει “ανοιχτές” θέσεις έναντι της μετοχής της GameStop η οποία λόγω πανδημίας δεν πήγαινε καθόλου καλά και παρά το γεγονός πως η μετοχή είχε πέσει αυτοί εκτιμούσαν πως θα πέσει και άλλο και θα κερδίσουν.

“Ανοιχτή” θέση ονομάζουμε την κατάσταση όπου κάποιος δανείζεται μια μετοχή έναντι τόκου, την πουλάει και περιμένει να την αγοράσει χαμηλότερα για να κερδίσει και να την επιστρέψει στον δανειστή. Η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη και θεσμοθετημένη και αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. (Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε πώς και γιατί…).

Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit σε μια ομάδα με εκατομμύρια μέλη κάποιοι προέτρεψαν το κοινό να αγοράσει και να ανεβάσει τη μετοχή της GameStop και πολλοί ακολούθησαν με αποτέλεσμα η μετοχή να αρχίσει να ανεβαίνει και τα Hedge Funds που είχαν “ανοιχτές” θέσεις να γράφουν ζημιές.

Τα Hedge Funds αναγκάστηκαν να αγοράζουν τις μετοχές που πούλησαν όλο και ψηλότερα, εκτοξεύοντας την τιμή. Η εκτόξευση παρέσυρε και εκατομμύρια άλλους κερδοσκόπους να κάνουν αγοραπωλησίες σε επίπεδα αστρονομικά.

Η μετοχή της Gamestop ανέβηκε από τα 19 δολ. στα 325. Σύμφωνα με τον Eric Balchunas του Bloomberg η μετοχή έκανε συναλλαγές αξίας 100 δισ. δολαρίων σε μια εβδομάδα, περισσότερες από αυτές της Apple και της Amazon.

pin

Την επομένη της εκτόξευσης  ο οργανισμός που κάνει την εκκαθάριση των συναλλαγών φοβούμενος πως επειδή  πολλές από τις συναλλαγές γίνονταν με κεφάλαια που δανείζονταν οι πελάτες από τις χρηματιστηριακές, υπήρχε ο κίνδυνος κάποια από αυτές να χρεοκοπήσει, ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις.

Αν η μετοχή ξαφνικά υποχωρούσε χωρίς να υπάρχουν αγοραστές όσοι είχαν αγοράσει ψηλά θα καταστρέφονταν και μαζί θα καταστρέφονταν και οι χρηματιστηριακές που τους είχαν δανείσει και μαζί με αυτές και οι τράπεζες κλπ.

Ζήτησαν λοιπόν από τις χρηματιστηριακές να αυξήσουν τις εγγυήσεις και να περιορίσουν την έκθεση των πελατών τους. Μόλις το έκαναν η μετοχή κατέρρευσε αλλά την επομένη χαλάρωσαν τους περιορισμούς και η μετοχή αναπήδησε πάλι…

Κάτι ανάλογο έγινε και με τη μετοχή της AMC Entertainment που εκμεταλλεύεται αίθουσες κινηματογράφου,  τη μετοχή της Bed Bath & Beyond, της BlackBerry και της Tootsie Roll Industries…

Οι καταστάσεις αυτές θυμίζουν τα τελευταία στάδια μιας “φούσκας” και αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα την ιστορία της Θεσσαλικής από την ελληνική  “φούσκα” του ’99 λίγους μήνες πριν την “φούσκα” των dot.coms.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Σύμβουλο της Allianz,  El-Erian, υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για τα άγρια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Wall Street:

Να έχει προκύψει μια θεμελιώδης αλλαγή ισχύος που δίνει στους ιδιώτες επενδυτές πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές, λόγω της άφθονης ρευστότητας που συνδέεται με πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit και πλατφόρμες χαμηλού κόστους συναλλαγών όπως η Robinhood.

Τούτο όμως θα ήταν ένα φαινόμενο σαν η ουρά να κουνάει το σκύλο και αυτό να έχει μια διάρκεια στην αγορά, καταλήγει ο El-Erian.

Άλλοι το απορρίπτουν ως “βραχυπρόθεσμο φαινόμενο που έχει αιφνιδιάσει  τους θεσμικούς επενδυτές”.

Τελικά, η μεγαλύτερη κεφαλαιακή βάση των θεσμικών επενδυτών θα επαναφέρει στην αγορά την προηγούμενη ισορροπία λέει ο Jason Katz  της UBS ο οποίος τελικά καταλήγει: “Ο στρατός Reddit δεν έχει τα χρήματα για να αντέξει μεγάλες απώλειες.”

Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι ο παράλογος πόλεμος τιμών για την Gamestop αποτελεί ένδειξη μιας επικίνδυνης “φούσκας” στο χρηματιστήριο, διογκωμένη από την πρωτοφανή υπερπροσφορά ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών.

Η τρίτη ερμηνεία ανησυχεί περισσότερο τον El-Erian…

Πού θα οδηγήσει η ρώσικη ρουλέτα της “φρενίτιδας” GameStop

Πού θα οδηγήσει η ρώσικη ρουλέτα της "φρενίτιδας" GameStop

Του Mohamed A. El-Erian-[Bloomberg Opinion]

Η μάχη μεταξύ μικροεπενδυτών και hedge funds (αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου) ξέσπασε φαινομενικά από το πουθενά την περασμένη εβδομάδα – και πολλοί άνθρωποι περνούν τις ημέρες τους αναρωτώμενοι πώς θα τελειώσει.

Η απάντηση εξαρτάται σε έναν βαθμό από δύο πράγματα: πρώτον, ποιος θα είναι ο πρώτος εκ των τριών παραγόντων – hedge funds που έχουν σορτάρει μια χούφτα μετοχές,  μικροεπενδυτών που τις αγοράζουν και μεσαζόντων που επιτρέπουν στις δύο πλευρές να πραγματοποιούν το trading τους – ο οποίος θα “παραδοθεί”, ειδικά εάν αυτό συμβεί μέσω μιας άτακτης “χαλάρωσης” του χαρτοφυλακίου του και, δεύτερον, πώς θα αντιδράσουν οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί παράγοντες.

Η εξέγερση των “μικρών ανθρώπων”

Αυτό που έχει έντονα και με κάποια ακρίβεια χαρακτηριστεί ως μία εξέγερση των μικρών ανθρώπων  αντικατοπτρίζει τη συνισταμένη της δράσης και επίδρασης πλατφορμών πληροφοριών, δεδομένων και εύχρηστων προϊόντων και των εφαρμογών διαπραγμάτευσης (trading apps) – όλοι  οι παραπάνω παράγοντες βοήθησαν στο γενικότερο φαινόμενο του “εκδημοκρατισμού” της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας.

Εκτός από την τεχνολογία, τα big data και κάποιες σχετικά απλές μορφές τεχνητής νοημοσύνης, το “καύσιμο” περιελάμβανε επίσης μια συσσώρευση εδώ και πολλά έτη της αίσθησης ότι ο καθημερινός μικροεπενδυτής είναι περιθωριοποιημένος και σε μειονεκτική θέση, με ευθύνη ενός χρηματοοικονομικού κατεστημένου το οποίο μοιάζει να τα έχει “βρει” με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και άλλους οργανισμούς .

Ο καταλυτικός παράγοντας – υποβοηθούμενος από τη διαθεσιμότητα ρευστού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δωρεάν χρήμα επιχορηγήσεων μέσω των πάκετων δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ – ήρθε με τη μορφή της ανακάλυψης μιας στρατηγικής στην οποία οι συνήθεις διαμεσολαβητές ισχύος, με επικεφαλής το λεγόμενο smart money (όρος ο οποίος χρησιμοποιείται ιστορικά για τα hedge funds), βρέθηκαν σε εντελώς ευάλωτη θέση. Αυτή η στρατηγική περιελάμβανε ένα ad hoc κίνημα αγοράς μετοχών των πιο βαριά σορταρισμένων εταιρειών, με την ελπίδα να προκληθεί μια σύντομη συμπίεση και οι “αρκούδες” να “λακίσουν” και να καλύψουν τις θέσεις τους.

Είναι μια στρατηγική που λειτούργησε ιδιαίτερα καλά στην περίπτωση της GameStop, όπου τα συσσωρευμένα shorts ήταν ισοδύναμα με περίπου το 140% της αξίας των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Τα hedge funds που είχαν short θέσεις δεν ήταν τα μόνα που εκτέθηκαν σε αυτό που στις αγορές είναι γνωστό ως “trading για τη δημιουργία πόνου”. Οι ενδιάμεσοι βρέθηκαν επίσης υπό αυξανόμενη πίεση, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τους ισολογισμούς τους και να διατηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές προληπτικής εποπτείας, εξαναγκαζόμενοι να καταναλώσουν μετρητά, να αντλήσουν από πιστωτικές γραμμές ή να πράξουν και τα δύο.

Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, και οι τρεις παράγοντες ήταν ακόμα στο παιχνίδι. Ποιος θα πληγεί πρώτος δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

Οι κίνδυνοι

Ιστορικά, οι μικροεπενδυτές οι οποίοι εκτινάσσουν μια χούφτα μετοχών συνήθως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν στον “αέρα” εξαιτίας του περιορισμένου, μεμονωμένου κεφαλαίου τους, ειδικά όταν τα βάζουν με επαγγελματικά hedge funds. Στην περίπτωση μιας τέτοιας έκβασης, οι επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα θα ήταν σχετικά μικρές, παρά τις ζημίες που θα είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι επενδυτές.

Όμως, όπως με το φαινόμενο που έλαβε για πρώτη φορά παγκόσμια προσοχή κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση το Reddit, επέτρεψαν στους διασκορπισμένους επενδυτές να γίνουν περισσότερο ισχυροί συλλογικοί παράγοντες με κοινό σκοπό.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα δύναμη και να παραμείνουν στο παιχνίδι, τα hedge funds έχουν ήδη αναγκαστεί να συγκεντρώσουν ρευστό για να ανταποκριθούν σε υψηλότερες καλύψεις διαφορών αποτίμησης, με ορισμένα να εγκαταλείπουν τις short θέσεις τους. Αυτό ανάγκασε μερικά από αυτά να πουλήσουν μερικές από τα long περιουσιακά τους στοιχεία, με τάση να διαθέσουν κυρίως τα πλέον “ρευστά”.

Μαζί με αυτή την τάση, έρχεται ένα στοιχείο μετάδοσης του σχετικού κλίματος σε όλη την αγορά, η έκταση του οποίου θα εξαρτηθεί από τη δύναμη εκείνου που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ήταν ένα αξιοσημείωτο αντισταθμιστικό στοιχείο, δηλαδή της λογικής “αγοράζω την βουτιά”.

Τέτοιες ζημίες στις γενικές αξίες των περιουσιακών στοιχείων, η οποία παρήγαγε τη χειρότερη εβδομάδα για τον δείκτη S&P 500 από τον Οκτώβριο αποκτούν δευτερεύουσα σημασία  σε σύγκριση με αυτό που πιθανότατα θα συνέβαινε εάν ένας από τους μεσάζοντες αναγκαζόταν σε άτακτη απομόχλευση, είτε επρόκειτο για broker ή για κεντρικό γραφείο εκκαθάρισης χρηματοοικονομικών συναλλαγών (clearinghouse).

Εάν δεν υπάρξει καλός χειρισμός, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις, ειδικά επειδή το μη τραπεζικό τμήμα του χρηματοοικονομικού συστήματος βρισκόταν ήδη σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ταχείας αύξησης χρέους, μόχλευσης και ανάληψης κινδύνων, υποβοηθούμενο και ενισχυόμενο από υπερβολικά πολλά χρόνια εξάρτησης από την πολιτική πειραματικών μέτρων από πλευράς κεντρικών τραπεζών, αλλά και από τα κενά των κανονιστικών και εποπτικών πλαισίων.

Τα σενάρια δεν αλληλοαποκλείονται

Ανεξάρτητα από το ποιο από αυτά τα σενάρια θα γίνει πραγματικότητα – και, για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα, τα σενάρια αυτά δεν είναι αλληλοαποκλειόμενα – οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί αναμένεται να εμπλακούν σε κάποιο βαθμό. Το πιο δύσκολο ως προς την πρόβλεψη είναι σε ποιο συγκεκριμένο στοιχείο θα εστιάσουν περισσότερο. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στη λειτουργία της αγοράς.

Μεταξύ των στόχων θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η προστασία των μικροεπενδυτών, τα κριτήρια καταλληλότητας των επενδύσεων, τα όρια των περιθωρίων, η πιθανή “συμπαιγνία” και χειραγώγηση τιμών, καθώς και η διάρθρωση της αγοράς.

Αυτό που άρχισε ως παραδοξότητα στην αγορά – μικροεπενδυτές οι οποίοι αναλαμβάνουν να “τα βάλουν” με τη Wall Street χρησιμοποιώντας περιφερειακές πλατφόρμες που απορρίπτονταν πολύ εύκολα από τις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς – έχει τόσο βαθύτερη προέλευση όσο και ευρύτερες συνέπειες.

Δεν είναι απλώς μια επική ιστορία του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, η οποία έχει πλέον προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.

Στο παιχνίδι, δυνητικά, μπαίνει ο “εκδημοκρατισμός” των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, οι τεχνολογικές διαταραχές στην ιεραρχία της αγοράς, η συνολική αποτίμηση των αγορών, οι αντιδράσεις σε επίπεδο κανονιστικών αρχών και πολιτικού προσωπικού, καθώς και η ίδια η δομή της αγοράς.

πηγη