Ματαρέλα καλεί Ντράγκι

Ματαρέλα καλεί Ντράγκι

ΕΥΡΩΠΗAP PHOTO02.02.2021, 23:06

Σε κυβέρνηση με επικεφαλής κάποιον τεχνοκράτη προσανατολίζεται ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα μετά την αποτυχία να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρόεδρος απηύθυνε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου έκκληση να στηρίξουν μια «κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη». «Θα αναθέσω εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας», τόνισε ο Ματαρέλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης.

Ως προς το ποιο πρόσωπο έχει σκεφτεί πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Το προεδρικό μέγαρο έκανε γνωστό ότι ο Ματαρέλα προσκάλεσε τον Ντράγκι σε συνάντηση στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Η πρόσκληση πιθανότατα έγινε με σκοπό να βολιδοσκοπήσει κατά πόσο ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Ε. είναι πρόθυμος να αξιοποιηθεί για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία.

Ο Ματαρέλα τόνισε ότι με την πανδημία κορονοϊού, είναι επικίνδυνο να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω και του συνωστισμού που μπορεί να προκληθεί στις προεκλογικές ομιλίες και συναντήσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πανδημία και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, οι πολίτες απαιτούν «συμπαγείς και γρήγορες απαντήσεις» στην υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
 πηγη