Κυπριακό: Στην πρόταση των δύο, ισότιμων, κρατών επιμένει η Άγκυρα

Κυπριακό: Στην πρόταση των δύο, ισότιμων, κρατών επιμένει η Άγκυρα

Tηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη και Δένδια – Χριστοδουλίδη. Εκτός η Ομοσπονδία δηλώνει ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί στο προσεχές διάστημα τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της προοπτικής της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που αναμένεται να συγκαλέσει τον Μάρτιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. 

«Ξεχάστε την Ομοσπονδία» λέει ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος είχε συνάντηση το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη μεγαλόνησο και στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι παζαρεύουν ανοιχτά την ιδέα των δύο κρατών, ισότιμων πολιτικά και κυριαρχικά, κόντρα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ε.Ε., λύση με την οποία διαφωνεί και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να μεταβεί στην πενταμερή για να συζητήσει μια λύση Ομοσπονδίας, καθώς κατά τον ίδιο αυτή η συζήτηση έχει κορεστεί. «Για 52 χρόνια έγιναν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων , όπως έγινε στο σχέδιο Ανάν. Αυτό πια εξαντλήθηκε. Τώρα πια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία. Άρα αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δυο κυρίαρχα κράτη» φέρεται να είπε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των πλευρών για να διαφανεί εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν την Κύπρο ο Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ. 

Συνομιλίες Δένδια με Χριστοδουλίδη και Ράαμπ

Ο τελευταίος είχε συνομιλίες σήμερα στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκο Δένδια, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με μακρά φιλία και συνεργασία, ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και κοινή βούληση για μία ισχυρή μελλοντική σχέση στη μετά-Brexit περίοδο, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με επίκεντρο τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

πηγη