Εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται να δώσουν Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας, Τσιόδρας

«Βήμα» και In.gr κατέβασαν το ρεπορτάζ για τις παράλληλες καταγραφές ΕΟΔΥ

Απαντήσεις για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το «παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων» όσο και ευρύτερα για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαφάνεια στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δίνουν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα κεντρικά πρόσωπα που διαχειρίζονται την πανδημία στη χώρα μας.

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» και «ψευδείς ειδήσεις» για τη κυβέρνηση τα δημοσιεύματα για πλασματικά στοιχεία της πανδημίας

Την Τετάρτη στις 15.00 θα ενημερώσουν τους βουλευτές και θα απαντήσουν στα ερωτήματά τους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Είχε προηγηθεί πριν δύο μήνες σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δημοσιεύματα του Βήματος, των Νέων και της Δημοκρατίας για «παράλληλο σύστημα» καταγραφής των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ.

Να κληθούν προς εξέταση Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Τσιόδρας για την «παράλληλη καταγραφή» του ΕΟΔΥ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

https://thepressproject.gr/na-klithoun-pros-exetasi-kikilias-chardalias-arkoumaneas-kai-tsiodras-gia-tin-parallili-katagrafi-tou-eody-zita-o-syriza/embed/#?secret=5XVzWTTetu

«Είναι φανερό ότι υπονοείται πως τα στοιχεία αντιμετωπίστηκαν ως παιχνίδι, αναλόγως με τις εκάστοτε πολιτικές στοχεύσεις, και ότι η διαχείρισή τους γινόταν με τρόπο που μπορούσε να παρασέρνει τους αρμόδιους επιστήμονες σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις και γνωμοδοτήσεις» ανέφεραν, μεταξύ άλλων στο αίτημα τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση πάντως έχει διαψεύσει τα εν λόγω δημοσιεύματα. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, με δήλωσή του έκανε λόγο για «διακίνηση ψευδών ειδήσεων» οι οποίες αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία «τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια».

Επίσης ισχυρίζεται ότι «υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της», αναφέρει.

Ακόμα συμπληρώνει ότι «τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», απορρίπτοντας εξ ολοκλήρου τις πληροφορίες των δύο δημοσιευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από την έκταση που πήραν τα παραπάνω τα εν λόγω ρεπορτάζ «κατέβηκαν» από το Βήμα και το in.gr και η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το μέσο καταγγέλλοντας «πιέσεις από το Μαξίμου».

πηγη