Σημαντικό όπλο κατά της Covid-19> Γρήγορη ανίχνευση κορωνοϊού μέσω κινητού

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται πιο ακριβής από αυτή του επιχρίσματος

Σύμφωνα με έρευνα ομάδας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που δημοσιεύτηκε στα Nature Protocols, το νέο τεστ θα γίνεται με μικροσκόπιο κινητού (smartphone) μέσω ανάλυσης δειγμάτων σάλιου. Η όλη διαδικασία θα διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά και για τη διεξαγωγή της δεν απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση –θα αρκεί ένα σύντομο ενημερωτικό βίντεο.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Jeong-Yeol Yoon, μετεξέλιξε μια μέθοδο που είχαν αναπτύξει για την ανίχνευση νοροϊών, προσαρμόζοντάς την στην ανίχνευση του κορωνοϊού.

Το τεστ πραγματοποιείται με μια μέθοδο στοματικού διαλύματος, που ανέπτυξε ο επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου, Michael Worobey. Αντί για τη χρήση μπατονέτας, με αυτή τη μέθοδο ο εξεταζόμενος θα χρησιμοποιεί ένα στοματικό διάλυμα αποστειρωμένου αλμυρού νερού, το οποίο θα αποβάλει σε ένα φλιτζάνι. Η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται πιο ακριβής από αυτή του επιχρίσματος -που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα- καθώς, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανιχνεύει τον ιό σε περίπου 20% περισσότερους ασθενείς.

«Το σχεδιάσαμε έτσι ώστε κι άλλοι επιστήμονες να μπορούν βασικά να επαναλάβουν αυτό που κάναμε και δημιουργήσαμε μια συσκευή ανίχνευσης νοροϊών», δήλωσε η Lane Breshears, φοιτήτρια διδακτορικού βιοϊατρικής μηχανικής στο εργαστήριο του Yoon. «Στόχος μας είναι, αν θελήσετε να το προσαρμόσετε για κάτι άλλο, όπως το προσαρμόσαμε για τον COVID-19, να έχετε όλα τα συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε τη δική σας συσκευή».

Για τη διεξαγωγή του νέου τεστ κορωνοϊού χρειάζεται ένα smartphone, ένα απλό μικροσκόπιο και ένα κομμάτι χαρτιού με επικάλυψη κεριού που καθοδηγεί το υγρό δείγμα να ρέει μέσω συγκεκριμένων καναλιών. Το συνολικό κόστος για όλα αυτά ανέρχεται σε 45 δολάρια, οπότε το νέο τεστ είναι φθηνότερο από τα άλλα.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 έως 15 λεπτά και για την επιτυχή διεξαγωγή της οι χρήστες θα εκπαιδεύονται μέσω ενός σύντομου βίντεο.

Μέχρι να λάβει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, το νέο τεστ θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται από ομάδες φοιτητών –με τη γραπτή τους συγκατάθεση.

Η ευρεία χρήση του νέου τεστ κορωνοϊού θα μπορούσε να επισπεύσει τη λύση στα προβλήματα που προκύπτουν παγκοσμίως με τις κλειστές οικονομίες -και σύνορα- χωρίς να διακινδυνευτεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Το τεστ του πανεπιστημίου της Αριζόνα υπερέχει έναντι άλλων που σχεδιάστηκαν από πολλές εταιρείες, καθώς είναι το πιο εύκολο στη χρήση και δεν απαιτεί επαγγελματική εξειδίκευση.

 «Αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να παρέχουμε γρήγορα, ακριβή, προσιτά τεστ στην κοινότητα των πανεπιστημιουπόλεων συχνά και εύκολα», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Robert C. Robbins, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην άμβλυνση της εξάπλωσης της νόσου».

Η ομάδα του Yoon εργάζεται παράλληλα για την ανάπτυξη μιας ακόμη πιο απλοποιημένης μεθόδου, με μικρότερο περιθώριο λάθους, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία, αλλά μόνο με μια εφαρμογή και ένα τσιπ με τον κωδικό QR. Η ιδέα βασίζεται σε ένα έγγραφο του 2018 που δημοσίευσαν στο Chemistry-A European Journal. Και αυτή η μέθοδος, επίσης δεν απαιτεί εξειδίκευση, οπότε θα είναι εύκολη στην εφαρμογή από τους απλούς πολίτες.

πηγη