Κορωνοϊός> Ήδη δύο εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης

Η παραλλαγή έχει ήδη εξαπλωθεί σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής

Τεράστια είναι πλέον η ανησυχία στη διεθνή ιατρική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού, καθώς ήδη τα πρώτα στοιχεία από το στέλεχος που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νότια Αφρική είναι απογοητευτικά. Πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει για ένα ακόμα στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στη Βραζιλία και για το οποίο έχει ήδη σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

Προσπαθώντας να προλάβει τα νέα στελέχη στην Ευρώπη, η Ένωση επιβεβαίωσε εχθές το στόχο της να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων έως «το τέλος του καλοκαιριού», μετά την ανακοίνωση για μια αύξηση 30% στο πρώτο τρίμηνο των παραδόσεων εμβολίων από την AstraZeneca, η οποία είχε προηγουμένως κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις.

«Θέλουμε το 70% των ενηλίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη του καλοκαιριού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ως προς τις μεταλλάξεις, χαρακτηριστικές της ανησυχίας που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα των ερευνών της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο εμφάνισε 72% αποτελεσματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα αυτή όμως μειώθηκε στο 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική.

Αντίστοιχα, το εμβόλιο της Novaxax εμφάνισε 89% αποτελεσματικότητα στη Βρετανία, όμως μόνο 49% στη Νότια Αφρική. Τα νέα αυτά αποτελέσματα προσφέρουν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά εναντίον όλων των μεταλλάξεων.

«Τώρα έχουμε κλινικά αποτελέσματα από τον πραγματικό κόσμο (σσ. επειδή έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό) και μπορούμε να δούμε ότι μπορεί και να αμφισβητηθούμε», τόνισε σε δήλωσή του ο Άντονι Φάουτσι.

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή έχει ήδη εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής. Εν τω μεταξύ, εξίσου μεταδοτική φαίνεται να είναι και η βρετανική μετάλλαξη, για τη μεταδοτικότητα της οποίας χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου και μέσα σε ένα μήνα έχει εξαπλωθεί ήδη σε 29 πολιτείες.

Ένω οι χώρες παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοση των μεταλλάξεων, θέτοντας σε εφαρμογή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο.

Τα αποτελέσματα από τη Νότια Αφρική είναι «πιο απογοητευτικά», δήλωσε ο Έρικ Τόπολ, διευθυντής σε Ινστιτούτο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι «βλέπουμε μια σαφή πτώση στην αποτελεσματικότητα».

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να στρέψει την προσοχή του και να εργαστεί πάνω σε ένα νέο, προσαρμοσμένο εμβόλιο ή να ενισχυθεί το υπάρχον εμβόλιο, ώστε να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, σημειώνειι ο Τόπολ.

Αυτή είναι μια μάχη που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα εμβόλια που είναι αποτελεσματικά τώρα, μπορεί να εξασθενίσουν στο μέλλον, εκτός αν ενισχύονται συνεχώς, κάτι για το οποίο ήδη οι κατασκευαστές των εμβολίων έχουν αρχίσει να δουλεύουν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και ότι ο κορονοϊός γίνεται σαν τον ιό της γρίπης, ο οποίος απαιτεί τον εμβολιασμό των πολιτών κάθε χρόνο.

«Οι επιπτώσεις ειναι ανησυχητικές» επεσήμανε ο Πίτερ Χότετζ, Πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, σε συνέντευξη που παραχώρησε, έπειτα από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για το εμβόλιο της Novavax.

«Όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων πρέπει να πάροουν μια απόφαση για το πώς θα συνεχίσουν», συνέχισε ο Χόλετζ και εξήγησε: «Οι φαρμακευτικές είτε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω σε νέα, τα λεγόμενα δισθενή εμβόλια, έναν συνδυασμό δηλαδή, εμβολίων που περιέχουν δύο συστατικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι τόσο του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, όσο και της «νοτιοαφρικάνικης» παραλλαγής, είτε θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια και να προσαρμόζουν κάθε χρόνο τη δόση, ώστε να δημιουργούν αντισώματα στις νέες μεταλλάξεις».

πηγη