Το «ταμείο» του 61ου γύρου των διερευνητικών – Γιατί η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι – Τι σηματοδοτεί η παρουσία Καλίν

Το «ταμείο» του 61ου γύρου των διερευνητικών – Γιατί η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι – Τι σηματοδοτεί η παρουσία Καλίν

Παρατηρητές των εξελίξεων εκτιμούσαν πως ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών δεν πήγε άσχημα. Και το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών, η διπλωματικές πηγές σημείωναν πως συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Αθήνα.

Έπειτα από πέντε χρόνια εμπειρογνώμονες της Ελλάδας και της Τουρκίας έκατσαν στο ίδιο τραπέζι για τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεισήμισι ώρες. Οι δύο πλευρές μετά από ένα καυτό εξάμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά βάση βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της Προεδρίας και πορτ παρόλ του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Παρατηρητές των εξελίξεων εκτιμούσαν πως ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών δεν πήγε άσχημα. Και το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών, η διπλωματικές πηγές σημείωναν πως συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Υφαντής στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ένα πρώτο δείγμα του πώς εξελίσσονται οι διερευνητικές επαφές θα είναι αν δοθεί γρήγορα ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα.

Τι δείχνει η παρουσία του Καλίν

Η παρουσία του Καλίν, δείχνει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, επιχειρώντας να αποφύγει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί να αναβαθμίσει τις επαφές. Να στείλει δηλαδή το μήνυμα πως ο Ερντογάν το «παίρνει» πάνω του και ξεπαγώνει τις συζητήσεις. Φυσικά δεν πρόκειται για δομημένη διαπραγμάτευση, αλλά για επαφές και αυτό ακριβώς υπενθυμίζει η ελληνική πλευρά, σε κάθε τόνο.

Σχολιάζοντας την παρουσία του εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν,Ιμπραήμ Καλίν, στις διερευνητικές, ο κ. Υφαντής τόνισε: «Δεν είναι ελκυστικό για την Τουρκία το μοντέλο των διερευνητικών. Θα ήθελε κάτι σε υψηλότερο επίπεδο, σε πολιτικό. Θεωρεί ότι έτσι θα μπορούσε να στριμώξει περισσότερο την ελληνική πλευρά, και με την ατζέντα και με άλλα ζητήματα». «Η παρουσία του Καλίν δείχνει το στίγμα της Τουρκίας ως προς την ουσία», πρόσθεσε.

«Δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας. Η λογική είναι να συζητήσουμε σε συγκλίσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα μπήκε στη διαδικασία του διαλόγου με χαμηλές προσδοκίες καθώς η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ η πρώτη συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία να ξαναμπούν οι βάσεις της συζήτησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. 

Τι περιμένει η Αθήνα από δω και έπειτα

Συζήτηση για την Τουρκία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ζόζεπ Μπορέλ, Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ και ο  ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.  Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι ”δεν είναι δογματικοί” ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών».

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, «από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η “επίθεση φιλίας” της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου».

Πού οφείλεται η «νέα προσέγγιση της Άγκυρας»

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως «εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Μπάινεν στις ΗΠΑ».

«Η Ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου  ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Βάζει στον πάγο τις κυρώσεις η Γερμανία

Η Γερμανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργείου εξωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. 

Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση. 

Από την άλλη η Γαλλία πιέζει για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις παράνοες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάπου στην μέση βρίσκεται ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,ο οποίος είπε ότι η λίστα δεν είναι έτοιμη αλλά ούτε είναι και στην άκρη. 

πηγη