Χρηματιστήριο: Ο βασιλιάς είναι γυμνός!


Μετά την ψεύτικη ευφορία που προκάλεσαν οι ενορχηστρωμένες εκθέσεις διεθνών οίκων για τις «λαμπρές προοπτικές» του ΧΑ και το «επερχόμενο νέο ράλι», διαπιστώνεται αυτό που ήταν κοινό μυστικό: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»!

Η αγορά προσγειώνεται τώρα στην πεζή πραγματικότητα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και στα εισοδήματα. Παρατεινόμενη βαθιά ύφεση το πρώτο φετινό τρίμηνο, πρωτογενές έλλειμμα-ρεκόρ 18,2 δισ. ευρώ το 2020, υστέρηση φορολογικών εσόδων, υπέρβαση δαπανών, καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών είναι μερικά μόνον από τα στοιχεία που συνθέτουν την άκρως αρνητική συγκυρία.

Η προωθητική δύναμη των εκθέσεων διεθνών οίκων εξαντλείται πλέον, αφού αξιοποιήθηκε δεόντως από ισχυρά χαρτοφυλάκια, τα οποία τώρα «ανακρούουν πρύμναν», παρακολουθώντας την αγορά να παίρνει το δρόμο της διόρθωσης και τις μετοχές με τις «εξαιρετικές προοπτικές» να βυθίζονται.

 Αυξάνεται το ρίσκο

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα όλοι οι  δείκτες του ΧΑ, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά μεγάλες απώλειες που περιορίστηκαν το τελευταίο ημίωρο. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε μέχρι -5%, ενώ όλα τα εμποροβιομηχανικά blue chips βρέθηκαν στο κόκκινο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές η αρχικά αρνητική εικόνα βελτιώθηκε τις τελευταίες ώρες. Ο DAX κάλυψε τις απώλειες, FTSE100 και ο CAC40 υποχωρούν οριακά. Στη Wall Street o Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,60%. Στις αγορές εμπορευμάτων οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν κατά 1,5%, σε πτωτική τροχιά και ο χρυσός (-1%).

Προβληματισμό για τη συνέχεια εκφράζουν πολλοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι το ρίσκο αυξάνεται. Οπως επισημαίνουν, σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στα χρηματιστήρια παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η παρατηρούμενη έξαρση σε πολλές χώρες με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, προκαλούν εύλογες ανησυχίες ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν σύντομα. Το κλίμα επιβαρύνεται από τις ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η συνεδρίαση – Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η μεταστροφή κλίματος ξεκίνησε χθες, ενώ η αλλαγή στάσης των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων είχε φανεί από τις προηγούμενες μέρες, με το σταδιακό περιορισμό των κινήσεων τους, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με κεκτημένη ταχύτητα από τη χθεσινή διολίσθηση και οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση. Η διολίσθηση συνεχίστηκε μέχρι τις 4:00 χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση. Σταδιακή ανάκαμψη σημειώθηκε την τελευταία ώρα, με περιορισμό των απωλειών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,83% στις 774,24 μονάδες, διασπώντας καθοδικά δύο περιοχές στήριξης. Τερμάτισε στις 778,98 μονάδες με απώλειες 2,23%. Κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς η παραμονή του πάνω από τις 775 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,53%,κλείνοντας στις 1.855,61 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -5% και τερμάτισε με απώλειες 3,73%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha -5,2%, Εθνική -4,6%,Πειραιώς -3,1%, Attica Bank -2,6%, Eurobank -1,9%, Ελλάδος -1,6%

Με αρνητικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά blue chip εκτός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,3%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Aegean -5,2%, ΟΠΑΠ -4%, Motor Oil -3,5%Lamda -3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,8%, Ελλάκτωρ -2,5%, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ -2,4%.

Στα mid caps Intercontinental -4,5%, Profile -3,5%, Elton -3,2%, Autohellas-2,5%, MIG -2,2%.

πηγη