Τζόνσον: Η βρετανική παραλλαγή του Covid ίσως είναι πιο θανατηφόρα

Τζόνσον: Η βρετανική παραλλαγή του Covid ίσως είναι πιο θανατηφόρα

Πρώιμες ενδείξεις συνιστούν ότι η παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ίσως είναι πιο θανατηφόρα, δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που βγήκαν θετικά στη λεγόμενη «παραλλαγή του ΗΒ» του Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο, δήλωσε ο επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Πάτρικ Βαλάνς.

«Εάν πάρετε … έναν άνδρα στα 60 του, ο μέσος κίνδυνος είναι ότι για 1.000 άτομα που μολύνθηκαν, περίπου 10 θα αναμένεται να πεθάνουν δυστυχώς από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, για 1.000 άτομα που μολύνθηκαν περίπου 13 ή 14 άτομα αναμένεται να πεθάνουν», πρόσθεσε.

Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχει γίνει η κυρίαρχη έκδοση του ιού στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 26 και λόγω της αυξημένης ανησυχίας για την παραλλαγή σήμερα ανακοινώθηκε η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης.

Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από άλλες εκδόσεις του ιού.

πηγη