Ν. Σύψας: Πολύ άσχημη τροπή αν «σκάσει» η Αθήνα – Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Ν. Σύψας: Πολύ άσχημη τροπή αν «σκάσει» η Αθήνα - Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων

Είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι «αν και δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική». Τόνισε σε ότι «αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή».

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα».

Προς άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης. 

Υπογράμμισε ότι υπάρχει  η ατομική ευθύνη αλλά ότι δεν πρέπει να επιφυλασσόμαστε.

Όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα τόσο το καλύτερο τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο. «Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή»  υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι  δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός με εμβόλια ενώ σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα είπε πως δεδομένου των συνθηκών είμαστε πάρα πολύ καλά.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν. 

πηγη