Σταδιακή άρση του lockdown -Πρώτα τα γυμνάσια-λύκεια, μετά η εστίαση, οι ημερομηνίες που εξετάζονται

Στέλιος Πέτσας για 120 δόσειςΜε τη χώρα να βρίσκεται 2,5 μήνες σε lockdown, οι επόμενες κινήσεις για σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα είναι στο τραπέζι.

Όλα θα κριθούν από τα δεδομένα των επόμενων ημερών. Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα καταστήματα μαζί με κομμωτήρια κ.λπ. λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα. Οι επόμενες κινήσεις για μεγάλα ανοίγματα στις κοινωνικές δραστηριότητες θα κριθούν αφότου οι επιδημιολόγοι πάρουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο επόμενων εβδομάδων.

Ποια είναι τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα;
Το ενδιαφέρον όλων, τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτών, στρέφεται στο άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης και στην εστίαση.

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί όταν οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα δύο εβδομάδων. Το πιθανότερο είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Η εστίαση θα ακολουθήσει, λογικά σε επόμενη ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, συζητείται έντονα να ανοίξουν αρχικά μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ενώ δεν συζητείται προς το παρόν άνοιγμα των μπαρ.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες
Στο τραπέζι έχει τεθεί και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τα χιονοδρομικά είναι πιθανό να ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Όπως αποκάλυψε με ρεπορτάζ του χθες το iefimerida.gr, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι αποφάσεις για το άνοιγμα των χιονοδρομικών να συνδυαστούν με μερική άρση του περιορισμού για μετακινήσεις από νομό σε νομό. Συγκεκριμένα, συζητείται να μπορούν να διασχίζουν τα… σύνορα των νομών όσοι έχουν αποδεικτικό κράτησης σε καταλύματα σε περιοχές με χιονοδρομικά ή ακόμη και κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου είναι δυνατό. Το θέμα των χιονοδρομικών αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν δοθεί το «πράσινο φως» για τα χιονοδρομικά, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν και τα σαλέ. Θα ανοίξουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μόνο οι αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί το «ΟΚ» για το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του ανοίγματος των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/ta-nea-etra-stirixis-epiheiriseis-ergazomenoys