Ταμείο Ανάκαμψης: «Κίτρινες κάρτες» Κομισιόν στα σχέδια μεταρρυθμίσεων

Ταμείο Ανάκαμψης: «Κίτρινες κάρτες» Κομισιόν στα σχέδια μεταρρυθμίσεων

Δεν ικανοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 1,8 τρισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ξεκινά στην Ευρώπη μια συζήτηση που φέρνει στο νου άσχημες μνήμες από την εποχή της σκληρής εποπτείας και της οικονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει τους «27» πως τα προσχέδια που έχουν κατατεθεί παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να βελτιωθούν.

H γραφειοκρατία, οι πολιτικές διαμάχες και το ιστορικό κινδύνου απατών υπονομεύουν τον στόχο της διασφάλισης μίας ομοιόμορφης ανάκαμψης που θα δημιουργήσει πιο ενιαία βάση για τις χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία, η οποία έχει αυξήσει το χάσμα πλούτου στην περιοχή. 

«Από τα σχέδια λείπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγικό όραμα, συγκεκριμένοι στόχοι και αποτελεσματικότητα των δαπανών. Μένει πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, απηχώντας την κριτική που έκανε η Κομισιόν στη συνάντηση. Αλλος διπλωμάτης  είπε ότι η Κομισιόν τόνισε ότι ορισμένα σχέδια δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένα και δεν είχαν μετρήσιμους στόχους.

Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη «οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι καλές στο να ξοδεύουν χρήματα, αλλά όχι τόσο καλές στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια αυτά, πρέπει να εργαστούν πολύ ώστε να απορροφήσουν τα χρήματα και να τα ξοδέψουν σε σωστά προγράμματα».
Δεν έχει γίνει, πάντως, γνωστό ποιες είναι οι χώρες που έχουν καταθέσει τα πιο φτωχά σχέδια.

Οι 27 έχουν διορία μέχρι τα τέλη Απριλίου να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις στην Κομισιόν. Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους όλα τα κράτη μέλη και οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται στο δεύτερο μισό του 2021.

«Εάν δεν βελτιωθούν αυτά τα προσχέδια, εάν δεν αξίζουν, τότε δεν πρέπει να γίνουν δεκτά από την Κομισιόν» επισημαίνει ο τρίτος αξιωματούχος.

Λιγότερες από τις μισές χώρες έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής προτάσεις και η Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να βιαστούν. 

Η Επιτροπή δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις αυτές, όμως ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και χρειάζεται να αυξηθούν οι φιλοδοξίες των μεταρρυθμίσεων».

πηγη