Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ στο έλεος της παγωνιάς και της κακοδιοίκησης

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ στο έλεος της παγωνιάς και της κακοδιοίκησης

Θεσσαλονίκη: απίστευτο μπάχαλο στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» μετά από βλάβη στη θέρμανση

Απόστολος Λυκεσάς

Τους ασθενείς από Covid-19 το προσωπικό προστάτευσε όπως όπως με αλουμινοκουβέρτες και τρίδιπλες μάλλινες προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν μέχρι το πρωί, όταν και… αποφασίστηκε ότι η βλάβη δεν διορθωνόταν, οπότε μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλες ΜΕΘ νοσοκομείων της πόλης.

Σε Μονάδα Εντατικής… Εκστρατείας μετατράπηκε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Απίστευτο μεν, όμως αληθινό, καθώς οκτώ διασωληνωμένοι στη μονάδα του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» έβγαλαν όλο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου –σε συνθήκες παγετού– χωρίς θέρμανση και με τα παράθυρα ανοιχτά, αφού ο χώρος είχε «πνιγεί» στον καπνό από βλάβη στο μοτέρ του κλιματιστικού.

Τους ασθενείς από Covid-19 ηλικίας από 52 μέχρι 75 ετών το προσωπικό προστάτευσε όπως όπως με αλουμινοκουβέρτες και τρίδιπλες μάλλινες προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν μέχρι το πρωί, όταν και… αποφασίστηκε ότι η βλάβη δεν διορθωνόταν, οπότε μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλες ΜΕΘ νοσοκομείων της πόλης.

Εχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις που έκανε προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αδιανόητη κατάσταση ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, που είπε (voria.gr) ότι «δεν είχαμε νωρίτερα καμία ένδειξη ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Αργά το βράδυ της Παρασκευής εμφανίστηκαν καπνοί μέσα στη ΜΕΘ και αμέσως ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική. Διαπιστώθηκε ότι είχε καεί ο ιμάντας στη μονάδα θέρμανσης της ΜΕΘ η οποία βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου. Κρατήσαμε ανοιχτά τα παράθυρα, φροντίσαμε να διατηρούμε ζεστούς τους ασθενείς τους οποίους σκεπάσαμε με ειδικές αλουμινοκουβέρτες και το πρωί διακομίσθηκαν όλοι σε άλλα νοσοκομεία».

Ωστόσο, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε από το πρωί της περασμένης Τετάρτης όταν ήχησε ο συναγερμός της πυρασφάλειας χωρίς εμφανή λόγο. Ο συναγερμός μεν αποσυνδέθηκε, αλλά δεν υπήρχε θέρμανση. Το πρόβλημα με τον συναγερμό συνεχίστηκε και την Πέμπτη, η τεχνική υπηρεσία έκανε έλεγχο, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει στο κεντρικό μηχάνημα διότι αυτό έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία πήγε μεν, αλλά δεν έδωσε λύση.

Στις 12.30 το βράδυ της Παρασκευής το μηχάνημα «άρπαξε», η ΜΕΘ γέμισε καπνό, «δεν βλέπαμε ούτε τη μύτη μας», οι εργαζόμενοι έτρεχαν με τις γνωστές «διαστημικές» στολές για τον Covid να σκεπάσουν όπως μπορούσαν τους ασθενείς «οι οποίοι δεν κινδύνευσαν από τον καπνό αλλά το κρύο», η Πυροσβεστική εμφανίστηκε αλλά πώς να επέμβει σε μονάδα με τέτοιους ασθενείς, ενώ και η ίδια η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι προβληματική από το 2002, μια απλή σιδηροκατασκευή με γυψοσανίδα. Μόνο το πρωί οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ΑΧΕΠΑ, «Θεαγένειο», «Αγιο Δημήτριο» και «Γ. Γεννηματάς».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη καταγγέλλει ότι «ξαναγίναμε μάρτυρες μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης για τη ζωή ασθενών αλλά και της απαράδεκτης αντιμετώπισής της από τον διοικητή του. Πριν από ένα μήνα ήταν στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, τώρα στο “Αγιος Παύλος”. Ολα στην τύχη, χωρίς ενσυναίσθηση για το ανθρώπινο δράμα, χωρίς λογοδοσία. Γαλάζιοι διοικητές-μικρογραφίες του πρωθυπουργού, δεν μπορούν να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση».

πηγη