Αλλαγές στο ΑΣΕΠ: Η επαναφορά του ρουσφετιού

 

ΑΣΕΠ: Αλλαγές στις μετατάξεις-προσλήψεις και επιλογή ...

Το ποδαρικό στη Βουλή για το 2021, έγινε με  την υπερψήφιση  του νομοσχέδιου για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και με οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για την επαναφορά του ρουσφετιού.

«Είναι προφανές ότι οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της «αριστείας» και της αξιοκρατίας, έχουν επαναφέρει στη δημόσια διοίκηση τις χειρότερες πρακτικές του πελατειακού κράτους του παρελθόντος. Οι περήφανοι υπερασπιστές του “μένουμε Ευρώπη”, του “Ευρωπαϊκού μετώπου λογικής” με τις πράξεις,  παραλείψεις και παλινωδίες τους απομακρύνουν διαρκώς τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» λέει στο tvxs.gr ο υπεύθυνος του τομέα εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος σημειώνει ότι η παραβίαση του ΑΣΕΠ είχε ξεκινήσει πριν την ψήφιση του νομοσχέδιου.

«Το ΠΑΣΟΚ το 1994 προχώρησε στην θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ υπηρετώντας την προοδευτική, σοσιαλιστική ατζέντα διασφαλίζοντας και θωρακίζοντας την αξιοκρατία. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ κατεδαφίζει το ΑΣΕΠ κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια διοίκηση, επιδιώκοντας αναμφίβολα την επαναφορά του ρουσφετιού.» λέει στο tvxs.gr η Ζέφη Δημαδάμα  καθηγήτρια στο Πάντειο, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  του  ΚΙΝΑΛ και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΕΡ. Γιατί καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ; Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία διαφωνείτε;

Κ. Ζαχαριάδης: Η ίδρυση του  ΑΣΕΠ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης. Η αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί δημοκρατικό κεκτημένο για την χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τοποθετείται με θεσμική υπευθυνότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση,  υπερασπιζόμενος τις θεμελιώδεις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής κινητικότητας στις  διαδικασίες στελέχωσης των φορέων της δημόσιας διοίκησης.

Επιμέρους πτυχές του νόμου είναι κοινός τόπος όλων των κομμάτων. Αν δείτε την κατ’ άρθρο ψηφοφορία θα το διαπιστώσετε. Όμως οι συνεχείς παρεκκλίσεις και οι διαρκείς παλαιοκομματικές πρακτικές της κυβέρνησης,  τορπιλίζουν την όποια συναινετική διάθεση. Και τον τέλειο νόμο να ψηφίζαμε με αυτή την κυβέρνηση δεν έχει νόημα καθώς τον παρακάμπτει σε εβδομαδιαία βάση.

Η μοριοδότηση που δίνει κατά τη γνώμη μας στα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά παραμένει εξαιρετικά χαμηλή ενώ χαμηλή παραμένει και η προσμέτρηση της εργασιακής εμπειρίας. Είναι μεγάλο λάθος η ενιαία  στάθμιση κριτηρίων ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου/ειδικότητας. Με άλλο συνδυασμό κριτηρίων προσλαμβάνεις διοικητικό υπάλληλο,  με άλλο συνδυασμό ένα γεωτεχνικό. Θα δημιουργήσει προβλήματα στην πράξη.

Πουλάνε μελλοντική ελπίδα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία και την ίδια στιγμή, κλείνουν το μάτι στην εκλογική τους πελατεία μέσω των μετακλητών και των υπαλλήλων ορισμένου χρόνου.

Ζ. Δημαδάμα: Ο Ν. 2190/1994 του ΠΑΣΟΚ γνωστός και ως «νόμος Πεπονή» με τον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ αποτέλεσε μια μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση.

Η ΝΔ ποτέ δεν “είδε με καλό μάτι” αυτή τη μεταρρύθμιση, γιατί εμπόδιζε τα σχέδια της για την οργάνωση ενός κράτους των “δικών της παιδιών”. Και αυτό ακριβώς έκανε με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ σήμερα, αποδυνάμωσε  την ιστορική μεταρρύθμιση και άνοιξε μικρές “κεκρόπορτες”.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίζει για την διενέργεια συνεντεύξεων με αποφασιστικό ρόλο στην πρόσληψη για όλες τις κατηγορίες με την επίκληση λόγων «υγείας και ασφάλειας». Αλλά τι να πούμε και για τα δήθεν«τεστ δεξιοτήτων», ορθοφωνίας ή γυμναστικής που καθιερώνει το νομοσχέδιο για να παρακάμψει τα αντικειμενικά κριτήρια; Το Κίνημα Αλλαγής, προφανώς, καταψήφισε το νομοσχέδιο.

ΕΡ. Με ποιον τρόπο θα γίνουν αντιληπτά στους πολίτες τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου;

Κ. Ζαχαριάδης: Οι δεκαοκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας τα πεπραγμένα της ΝΔ, ιδίως στη δημόσια διοίκηση, είναι αποκαλυπτικά: ότι λέει προγραμματικά υποκριτικά τα αναιρεί με τις πράξεις της. Οι διοικήσεις  των νομικών προσώπων του δημοσίου  έχουν στελεχωθεί αποκλειστικά από κομματικά στελέχη της ΝΔ. Στις θέσεις των προϊσταμένων  των διαφόρων οργανικών  μονάδων του δημοσίου τοποθετούνται αρεστοί και φίλοι χωρίς διαδικασίες κρίσεων.

Επίσης εισάγονται διαρκώς παρεκκλίσεις από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επαναφέροντας τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.  Ο αριθμός των μετακλητών έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη καταρρίπτοντας διαδοχικά ρεκόρ δεκαετίας. Τα  προσόντα και οι  προϋποθέσεις για τον διορισμό μετακλητών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Εν έτη 2021 τοποθετούνται ως Διευθυντές Υπουργών, απόφοιτοι Λυκείου. Το πλέον ανησυχητικό: Τοποθετούνται κατ’ εξακολούθηση μετακλητοί υπάλληλοι σε θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι με πρόσχημα την πανδημία εισάγονται διαρκώς παρεκκλίσεις από το νόμο του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις ενώ έχει διαβρωθεί κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς, σε όλο το εύρος του δημοσίου τομέα,  συνάπτονται δημόσιες συμβάσεις όχι κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών, αλλά με απευθείας αναθέσεις.

Ζ. Δημαδάμα: Δυστυχώς πολύ γρήγορα θα γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου, όταν και πάλι ο δημόσιος τομέας θα γίνει “λάφυρο” κάθε κυβέρνησης. Οι προσλήψεις της κυβέρνησης της ΝΔ από το “παράθυρο” είναι ήδη γεγονός.

Υπενθυμίζω την τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  για πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων και προκήρυξη 1.200 θέσεις συνοριοφυλάκων ή τις προσλήψεις Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου λόγω έκτακτων αναγκών για πρόσληψη 370 ατόμων εκτός ΑΣΕΠ. Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω.

ΕΡ. Ο κύριος Βορίδης είπε ότι ο αριθμός των μετακλητών, πλην των συνεργατών των δημάρχων, έχει μειωθεί. Η αντιπολίτευση απάντησε ότι οι ίδιοι οι υπολογισμοί του τον διαψεύδουν. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Κ. Ζαχαριάδης: Λογικό. Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία, πάντα φταίει κάποιος άλλος. Τώρα ενώ έχουν φρακάρει τα γραφεία των υπουργών και του Μεγάρου Μαξίμου τα ρίχνουν στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση έχει φτάσει να συντηρεί 2.965 μετακλητούς, κάτι που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας. Το κόστος, μάλιστα, των «γαλάζιων παιδιών» αποτιμάται στα 65 εκατ. ευρώ. Η ιστορία θα γράψει ότι επί Μητσοτάκη το κόστος της συντήρησης των Γενικών Γραμματειών που υπάγονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά έχει αυξηθεί κατά 236%. Αύξησαν τον αριθμό, αύξησαν τους μισθούς τους κατά 70% σε σχέση με την δική μας περίοδο και χαμήλωσαν το προσοντολόγιο στο απολυτήριο λυκείου. Φαίνεται ότι λεφτόδεντρα υπάρχουν στους κομματικούς και κυβερνητικούς κήπους της ΝΔ. Δεν αγαπάνε την αλήθεια στη ΝΔ.

Ζ. Δημαδάμα: Με βάση τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής καταθέτω τα παρακάτω: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φεύγοντας άφησε  1.710 μετακλητούς υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία, τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες θέσεις.

Ο μέγιστος αριθμός μετακλητών της κυβέρνησης του κ Τσίπρα έφτασαν τους 2.739 τον Απρίλιο του 2019. Έναν χρόνο περίπου μετά, τον Μάιο του 2020, επι κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη οι μετακλητοί έφτασαν τους 2.817, αριθμός-ρεκόρ! Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους…

ΕΡ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα μιλώντας για νομοσχέδιο  που «εξυπηρετεί μόνο τους ρουσφετολογικούς στόχους της Μαξίμου ΑΕ». Πιστεύετε ότι οι παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ είναι δηλωτικές μιας  γενικότερης κουλτούρας ρουσφετιού της ΝΔ;

Κ. Ζαχαριάδης: Είναι προφανές ότι οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της «αριστείας» και της αξιοκρατίας, έχουν επαναφέρει στη δημόσια διοίκηση τις χειρότερες πρακτικές του πελατειακού κράτους του παρελθόντος.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα παραπάνω φαινόμενα συνδυάζονται  με μια παροιμιώδη διαχειριστική ανεπάρκεια. Δείτε τις περιπτώσεις «σκόιλ ελικίκου», το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία, τα διαρκή προβλήματα στην τηλεκπαίδευση των μαθητών, η πλήρης αποτυχία οργάνωσης του ΕΣΥ.

Ζ. Δημαδάμα: Έχετε καμιά αμφιβολία περί αυτού; Το ΠΑΣΟΚ το 1994 προχώρησε στην θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ υπηρετώντας την προοδευτική, σοσιαλιστική ατζέντα διασφαλίζοντας και θωρακίζοντας την αξιοκρατία.

Δυστυχώς για πολλές δεκαετίες οι κυβερνήσεις αναζητούσαν τρόπους -λιγότερο ή περισσότερο- για την παράκαμψή του και την οικοδόμηση ενός κομματικού κράτους. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έβαλε φρένο σε αυτά τα σχέδια με τον Νόμο Πεπονή. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ κατεδαφίζει το ΑΣΕΠ κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια διοίκηση, επιδιώκοντας αναμφίβολα την επαναφορά του ρουσφετιού.

πηγη