Οι κυβερνητικές αμαρτίες στη Θεσσαλονίκη κυνηγούν τον Μητσοτάκη

Οι κυβερνητικές αμαρτίες στη Θεσσαλονίκη κυνηγούν τον Μητσοτάκη

Οι δραματικές καταστάσεις που έζησε η Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες εβδομάδες με το σύστημα υγείας εκτός ορίων και τους εκατοντάδες νεκρούς βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο της σύγκρουσης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Την ώρα, μάλιστα, που, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε προβεί στις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις, ενώ έχει επέμβει και ο εισαγγελέας με την υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε αρκετά σημεία των τοποθετήσεών του, έμοιαζε να λέει «περασμένα ξεχασμένα» για τα όσα λάθη έχει ο ίδιος παραδεχθεί ότι έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας, επανέλαβε ότι στην προηγούμενη τοποθέτησή του στη Βουλή είχε αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

Σήμερα, για ακόμη μια φορά, δήλωσε ότι υπήρξαν κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα, όμως δεν ήταν αυτή η εισήγηση της Επιτροπής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: Η αλήθεια είναι πολύ  συγκεκριμένη για το τί έγινε στην Θεσσαλονίκη . Και θα το πω, δεν έχω δυσκολία.  Υπήρχαν όντως  κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες, όχι τα στελέχη της αντιπολίτευσης  οι οποίοι πράγματι ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση της επιτροπής όμως δεν ήταν αυτή!

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha (7 Δεκεμβρίου), την πρώτη φορά που παραδέχθηκε εμμέσως λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία, είχε δηλώσει ότι κανένας δεν είχε υποβάλει αίτημα προς την κυβέρνηση να κλείσει νωρίτερα η πόλη.

«Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό» είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά.

Τις σημερινές δηλώσεις Μητσοτάκη, άλλωστε, στηλίτευσε και ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτοντας την προσπάθειά του να φορτώσει ευθύνες στην αντιπολίτευση και για αυτό κατηγορώντας τον φορτώνει τις ευθύνες στους λοιμωξιολόγους για να αποποιηθεί τις δικές του.

Ανάμεσα σε άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε «κάνοντας πάλι μια λαθροχειρία ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Τα κόμματα δηλαδή δεν σας είπαν να κλείσετε που δεν έχουν καν εικόνα, γιατί τα πρακτικά επιμόνως αρνείστε να τα δώσετε; Δεν είναι ο φόβος σας η ενημέρωση των πολιτών, αλλά να μην δούμε τις μεγάλες αντιφάσεις από τις αποφάσεις σας. Φορτώνετε ευθύνες στυυς λοιμωξιολόγους για να αποποιηθείτε τις δικές σας. Αφήνω τις δηλώσεις του Γεωργιάδη, που είτε είπε την αλήθεια και άρα ο εισαγγελέας θα έχει πολύ δουλειά να κάνει, είτε είπε ανοησίες. Πείτε μας. Η βασική έγνοια σας και μέθοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη, είναι η καταστολή. Μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη, και όχι από τον υπουργό Υγείας».

πηγη