Κυρ. Μητσοτάκης: Ελέγξαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έκανε τους ειδικούς να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο του «click away», εφόσον σήμερα οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση του Σώματος για την πανδημία με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού. Εξήγγειλε, επίσης, την αύξηση του προστίμου για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από 300 σε 500 ευρώ, προειδοποιώντας ότι οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν, ενώ ανακοίνωσε δύο νέα οικονομικά μέτρα στήριξης: την παράταση της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για το μήνα Φεβρουάριο και την επέκταση για δύο ακόμη μήνες της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κάθε μήνας lockdown στην ελληνική οικονομία στοιχίζει πάνω από 3 δις ευρώ και γι’ αυτό πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφόσον, βέβαια, το εισηγηθούν οι ειδικοί». Εκτίμησε ότι το «click away» λειτούργησε σωστά για ορισμένους κλάδους, αλλά όχι στην ένδυση και υπόδηση. Σημείωσε, επίσης, με νόημα πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό, όσο δεν προκαλεί πρόσθετη πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είναι στο ‘κόκκινο’»

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαφωνούν σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, αλλά όχι για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα και τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες. Επικαλέστηκε έτσι τους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τους οποίους σήμερα μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι οι χώρες που δεν είναι «κόκκινες». Αναφερόμενος δε σε συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι η απότομη αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνωμένους ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και τώρα αποκλιμακώνεται. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στην 5η θέση με τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Απέδωσε έτσι την επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος στους υγειονομικούς που υπερέβαλαν εαυτούς, αλλά και στο γεγονός ότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κοινωνία με λίγες μόνο εξαιρέσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέδειξε πειθαρχία στις υποδείξεις των ειδικών. «Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι τούτο οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021. Πρόσθεσε δε ότι η θετική πορεία των στοιχείων δεν δικαιολογεί κανέναν απολύτως εφησυχασμό, αναφέροντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν μένουμε εγκλωβισμένοι σε μία πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα»

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι προδιαγεγραμμένα: διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και η εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών. «Είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο με πολλές στροφές και παγίδες το βράδυ. ‘Αλλοτε πατάς γκάζι κι άλλοτε φρένο. Κι όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Δεν μένεις εγκλωβισμένος σε μία πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας παράλληλα μ’ αυτόν τον τρόπο στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι θεσμοθετημένη πλέον και προβλέπει ότι κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάζει η υγειονομική επιτροπή που θα λαμβάνει υπόψη της τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα εισηγείται και η κυβέρνηση θ’ αποφασίζει, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται κάθε Παρασκευή απόγευμα. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Πολιτική Προστασία διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει έκτακτα τοπικά περιοριστικά μέτρα ανά πάσα στιγμή και όπου διαπιστώνει τοπική αύξηση της διασποράς του ιού, διαθέτοντας πλέον αυτή τη δυνατότητα για μαζικά τεστ και καλύτερη ιχνηλάτηση.

«Τα 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ δίνουν τη δυνατότητα να συζητάμε για χαλάρωση»

Κάνοντας μια επισκόπηση της κατάστασης στο σύστημα υγείας, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και απαντώντας στις αιτιάσεις της, υπενθύμισε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ και υπήρχαν αναμονές στις εντατικές με την εποχική γρίπη έως και 30 ημέρες. «Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 κλίνες ΜΕΘ κι εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Σήμερα, έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου, έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας σταθερά είναι κάτω από το 3% και τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πλατφόρμα των δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό (testing.gov.gr), o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συμμετοχή δεν είναι ακόμη ικανοποιητική και γι’ αυτό ζήτησε τη συμβολή της αντιπολίτευσης για να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Δώσαμε 24 δις ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε κάποια επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης κι αυτή η πολιτική αποδίδει», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση κυβέρνησης-επιστημόνων»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην επιτροπή των ειδικών και προσωπικά τον επικεφαλής της, Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε του απευθύνθηκα με το μικρό του όνομα. Όμως, ποτέ δεν τον αγνόησα, είτε αυτόν είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής πάντα λαμβάνεται υπόψιν από την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται αυτό να γίνει», κατέληξε.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μέχρι στιγμής από τη διαδικασία των εμβολιασμών»

Για το ζήτημα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του λέγοντας πως η Ελλάδα έκανε ό,τι ακριβώς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση διερωτήθηκε αν έπρεπε ν’ αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια και τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε την επιλογή για κεντρική διαπραγμάτευση και αγορά. «Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή σε χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις εταιρείες;», τόνισε και πρόσθεσε πως το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ. «Στο μέλλον, θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα θα χρειαστούμε στην Ελλάδα», σημείωσε.

Αναλύοντας δε τη διαδικασία για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, εξήγησε ότι επελέγη μια ψηφιακή πλατφόρμα με απόλυτη διαφάνεια, σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι αυτό που πηγαίνει στον πολίτη και προανήγγειλε ότι σύντομα θ’ ανοίξει η πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών. Τόνισε ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία και έως σήμερα έχουν ήδη κλειστεί 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού, ενώ η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών. «Η διαδικασία τρέχει όπως την είχαμε υπολογίσει και πηγαίνει καλά, ενώ είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Μέχρι στιγμής, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δρομολόγηση αυτού του σύνθετου εγχειρήματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στην πρότασή του για καθιέρωση στην ΕΕ του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο χαρακτήρισε ως ελληνική καινοτομία. «Να γίνει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό για την Ελλάδα, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου: να γίνονται οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Να μη γίνονται διακρίσεις», υπογράμμισε.

«Κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα…»

Απαντώντας παράλληλα στην πρόταση Τσίπρα για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε έωλη: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astra Zeneca με ένα νόμο κι ένα άρθρο! Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι πυροτεχνήματα που είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα είτε αφέλεια είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης», ανέφερε, προσθέτοντας πως «κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πάντως εύλογες τις ανησυχίες για ένα τόσο δύσκολο και περίπλοκο επιχείρημα όπως αυτό των εμβολιασμών και παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξουν αστοχίες και δυσκολίες. «Το ζήτημα, όμως, είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται», σημείωσε και υπογράμμισε ότι στη χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και αντιμετωπίζονται. Κάλεσε δε όλα τα πολιτικά κόμματα να εκπέμψουν το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κι επανέλαβε ότι εντός Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20.000 πολίτες σε καθημερινή βάση.

«Θα έχουμε εμβολιάσει 2 εκατ. πολίτες έως το Μάρτιο»

«Έως το Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα «να πορευτούμε όλοι ενωμένοι και συστρατευμένοι», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ατομική υπευθυνότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εισερχόμαστε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες, απαντώντας έτσι και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεφύγει από τη συνεχή άρνηση της πραγματικότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλει η κοινωνία και είναι η ενότητα και οι δημιουργικές προτάσεις. «Είμαι πάντα έτοιμος ν’ ακούσω και να εφαρμόσω οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση κι έχουμε αποδείξει κι εγώ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Εύχομαι κι ελπίζω να τις ακούσουμε σήμερα και να μη δούμε στα δελτία ειδήσεων τους γνωστούς τίτλους που συνοδεύουν κάθε συζήτηση αρχηγών στη Βουλή και αδικούν την ουσία της», κατέληξε, επικαλούμενος το παράδειγμα των Βαλκανικών Πολέμων το 1913, όταν Έλληνες επιστήμονες μπόρεσαν με το εμβόλιο που παρασκεύασαν να ανακόψουν την εξάπλωση της χολέρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο στράτευμα που πολεμούσε για την υπεράσπιση της πατρίδας και της κυριαρχίας της.

Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): Επιτέλους καταλάβετε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα για τη δευτερολογία του απάντησε αρχικά στις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν θα σταματήσει ποτέ να με αιφνιδιάζει ο βαθμός αυταρέσκειας και αλαζονείας του κ. Βαρουφάκη ο οποίος και σήμερα αναφέρεται στη διαδρομή προ του 2015 χωρίς να έχει συναίσθηση των τεράστιων προσωπικών του ευθυνών για το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, χρεοκόπησαν οι τράπεζές μας και σε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα ο οποίος έκανε την προσωπική του κωλοτούμπα, με τη στήριξη της ΝΔ, κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 
Μιλώντας για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα δύο πρώτα λεπτά ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εντύπωση ότι θα ξέφευγε από το συνηθισμένο πλαίσιο της αντιπαράθεσης και ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση με τεκμηριωμένη κριτική και στοιχεία. «Μετά επιστρέψατε, στα υπόλοιπα 57 λεπτά, στο γνωστό σας εαυτό. Οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία, παντελής έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής δημιουργικής πρότασης πέραν κάποιων αυτονόητων γενικολογιών. Θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού στο γυμνάσιο. Δεν αρμόζουν σε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργό», συμπλήρωσε. 
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι οι προτάσεις της εξαντλήθηκαν στο να γίνουν περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ, περισσότερα τεστ και πιο γρήγορους εμβολιασμούς και απάντησε ξεχωριστά για το καθένα. 
«Μας ασκήσατε κριτική γιατί δήθεν εμείς δεν έχουμε κάνει καμία αυτοκριτική. Αναφερθήκατε, λέγοντας ανακρίβειες για το τί ειπώθηκε, στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης απομονώνοντας συγκεκριμένο συμβάν για το οποίο έχω δώσει απαντήσεις», συνέχισε. Υπενθύμισε ότι στην ομιλία του στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί οι μάσκες νωρίτερα, να περιοριστεί η νυχτερινή διασκέδαση και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη να έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα μέτρα. 
«Δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά.. Το είχατε εισηγηθεί; Απαντήστε τώρα.. Δεν το είχατε εισηγηθεί γιατί θέλατε να είστε αρεστός και στους μαγαζάτορες και να ασκείτε εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων κριτική», πρόσθεσε. 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που πράγματι ζητούσαν να «κλείσει» η Θεσσαλονίκη νωρίτερα αλλά δεν αυτή η εισήγηση της Επιτροπής. «Αυτό είναι επίσημο και καταγεγραμμένο. Δεν το έχει διαψεύσει κανένας από τους επιστήμονες στην Επιτροπή και βέβαια την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα», τόνισε. 
Και συνέχισε: «Έρχεστε και ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική πάνω στους νεκρούς και κάνετε το ανάποδο με χυδαίο τρόπο. Επικαλείστε ένα χρονικό σημείο. Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη του Δεκεμβρίου όπου πράγματι η χώρα ήταν πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους. Σε όλο όμως το υπόλοιπο διάστημα ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ, όπως τώρα. Το να απομονώνετε σε μια περιπέτεια που κρατάει ένα χρόνο μία εβδομάδα και να στέκεστε σε αυτό το στοιχείο για να καταδείξετε δήθεν ανικανότητα δεν είναι άδικο αλλά παντελώς αναξιοπρεπές και κατώτερο των περιστάσεων γιατί δεν τιμάτε τον αγώνα των υγειονομικών». 
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μιλάμε για μία πανδημία που αντιμετωπίζουμε μία φορά κάθε 100 χρόνια και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να του δείξει μία χώρα που δεν κλήθηκε να διαχειριστεί αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων. 
«Θα ήταν ευχής έργο το lockdown να κρατήσει μόνο τρεις εβδομάδες αλλά τα κρούσματα δεν έπεσαν με την ταχύτητα που θα θέλαμε. Αξιολογούμε τα στοιχεία και είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρούμε», σημείωσε ενώ έφερε ως παράδειγμα την απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε lockdown μέχρι τον Απρίλιο. «Δεν είδα να άσκησε κανείς κριτική στην Καγκελάριο. Άλλαξαν τα δεδομένα. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε; Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση; Δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη. Είναι πανδημία covid. Όσο σας είναι δυσάρεστο ότι σε αρκετά επίπεδα τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι καλό για την Ελλάδα. Μπορεί να μην κολλάει στο δικό σας αντιπολιτευτικό αφήγημα, είναι όμως καλό για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα με τη Δανία και τη Φιλανδία είναι οι τρεις χώρες στην Ευρώπη με το δείκτη θετικότητας κάτω από το 4%, κάτι που επιτρέπει στους ειδικούς να πάρουν αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα. 

Επιτέλους καταλάβετε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια

«Επιτέλους καταλάβετε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια. Αν θέλετε να κάνετε κριτική να τη συνοδεύετε από τεκμηριωμένες προτάσεις. Η ιστορία για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ και η δήθεν νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης σας έχει γίνει ψύχωση. Αυτή η κυβέρνηση διπλασίασε τις ΜΕΘ. Εσείς παραδώσατε 557 κρεβάτια και απαντήστε γιατί επί των δικών σας ημερών κάποιος έπρεπε να περιμένει 15-20 ημέρες για να μπει σε εντατική; Ήρθε η κεντροδεξιά κυβέρνηση και τα 557 κρεβάτια ΜΕΘ τα έκανε 1300 και θα πάνε στα 1500 και έκανε και προσλήψεις στο ΕΣΥ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 
Παράλληλα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάει στα νοσοκομεία της περιφέρειας. «Δεν σας λένε οι εργαζόμενοι ότι κάθε νοσοκομείο ενισχύθηκε με επικουρικό προσωπικό ένα μέρος του οποίου θα νομιμοποιηθεί; Και επίσης υπάρχουν διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι να προσληφθούν στο ΕΣΥ; Υπάρχουν νοσηλευτές διαθέσιμοι που δεν έχουν προσληφθεί; Αναγνωρίστε την πραγματικότητα και δεχθείτε τα δεδομένα όπως αποτυπώνονται», υπογράμμισε. 
Σχετικά με τα τεστ ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα. «Γιατί υπονομεύετε την εθνική προσπάθεια να μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να προσέρχονται στα σημεία να κάνουν τεστ για να έχουμε αρκετή τυχαία δειγματοληψία;» ρώτησε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο της ΕΕ σε ότι αφορά τον αριθμό των τεστ. 

Στον εμβολιασμό πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε

Για τον εμβολιασμό είπε ότι η κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση είναι γιατί δεν πάμε πιο γρήγορα. 
«Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε. Τα εμβόλια που κάνουμε είναι διδοσικά (δύο δόσεις). Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Σήμερα δυστυχώς η pfizer ενημέρωσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη ότι θα λάβουμε λιγότερα από αυτά που είχαμε προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα. Αν είχαμε προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στον εμβολιασμό, θα υπήρχε κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε τη 2η δόση σε όσους έκαναν την 1η. Έχω κάθε λόγο να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητας της 2ης δόσης», τόνισε. 
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι όντως η ΕΕ καθυστέρησε στην αδειοδότηση των δύο εμβολίων που έχουν εγκριθεί. «Καθυστέρησε παρότι όλοι μας πιέσαμε την κομισιόν να κινηθεί πιο γρήγορα. Εμπλέκονται 27 οργανισμοί φαρμάκων. Είναι πιο βαρύ για την Ευρώπη να εγκρίνει ένα εμβόλιο από ότι για κάθε ανεξάρτητο κράτος», ανέφερε. 
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως αν υπάρχουν χώρες οι οποίες αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος άλλων κρατών μελών, θα καταδικαστεί. 
«Υπάρχει η φημολογία ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω κάνει ερώτηση και περιμένω απάντηση. Αν ισχύει θα είναι χτύπημα στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Θα είναι καταδικαστέα», επισήμανε σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια. 

Καμία δόση δεν θα πάει χαμένη

Επ’ αυτού είπε ότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια να τα αξιοποιήσουμε ενώ ειδικά αυτό της pfizer απαιτεί συντήρηση σε χαμηλή θερμοκρασία, κάτι που κάνει περίπλοκη την εμβολιαστική αλυσίδα. 
Πρόσθεσε πως δεν θα σταλούν εμβόλια σε σημεία όπου δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν. «Καμία δόση δεν θα πάει χαμένη», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στα περί πατέντας των εμβολίων είπε ότι η είδηση είναι περσινή καθώς η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά και να αγοράσει εμβόλια κεντρικά. 
«Η πρότασή σας να παράγονται εμβόλια στην Ελλάδα έχοντας εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πατέντα είναι παντελώς ανεφάρμοστη. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει. Να είστε πιο προσεκτικός όταν πετάτε τέτοια πυροτεχνήματα», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. 

Ελέγξαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό επιτρέπει στους ειδικούς να συναινέσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κ. Μητσοτάκης είπε σήμερα καταφέραμε να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό επιτρέπει στους ειδικούς να συναινέσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα, κάτι που – τόνισε – αποτελεί σημαντική ανάσα συνολικά για την οικονομία.
«Κάθε άνοιγμα, είτε σχολείων είτε οικονομικών δραστηριοτήτων, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Δεν έχουμε ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε ουσιαστική συνεισφορά στη διασπορά του ιού. Τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν και καμία συρροή δεν σχετίζεται με τα σούπερ μάρκετ», είπε ενώ για τα μέσα μεταφοράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του αριθμού των λεωφορείων που έχουν προστεθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 
«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συνδέει τη γρήγορη διασπορά του ιού στα μέσα μεταφοράς. Αν υπάρχει να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε. Ως επιστήμονας, απόφοιτος του Πολυτεχνείου, ας συμφωνήσουμε να ενημερώνουμε που βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι. Όπου υπάρχει συνωστισμός, εγκυμονούν κίνδυνοι και για αυτό χρησιμοποιούμε μάσκα και τηρούμε αποστάσεις. Όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, να είμαστε προσεκτικοί. Δεν γνωρίζουμε αν θα συνοδευτεί με αύξηση των κρουσμάτων. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε», συμπλήρωσε. 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον εμβολιασμό θα χτίσουμε δύο τείχη ανοσίας, ένα του γενικού πληθυσμού και ένα δεύτερο για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους που γι’ αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα. 
Τέλος απάντησε και στην ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου. «Καταλαβαίνω γιατί κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Είναι δικαίωμά τους και γι’ αυτό το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που έχει επιφυλάξεις και πρέπει να τους πείσουμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι αναπαράγοντας φήμες του διαδικτύου μόνο και μόνο για να κάνετε τη δική σας κομματική εκμετάλλευση», είπε. 

Κυρ. Μητσοτάκης (τριτολογία): Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας

«Κάθε κυβέρνηση σε μια δημοκρατική Πολιτεία φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Στο τέλος της τετραετίας θα θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το έργο μας και είτε θα μας επιβραβεύσει είτε θα επιβραβεύσει κάποιον άλλον. Έτσι λειτουργούν οι συντεταγμένες δημοκρατίες και παρά την δεκαετή κρίση η οποία μας ταλάνισε η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε πιο ισχυρή από αυτή τη βαθιά περιπέτεια. Ο κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ισχυρός. Η ελληνική κοινωνία σήμερα σε πολλές εκφάνσεις της είναι πιο ώριμη από πολλές άλλες περιπέτειες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της τριτολογίας του και απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη. Επισήμανε δε ότι αυτό που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι τι θα συνέβαινε αν το 2015 τα πράγματα είχαν πάρει διαφορετική τροχιά και η χώρα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και ενδεχομένως εκτός ΕΕ. «Διότι αυτός ήταν ο πραγματικός κίνδυνος τον οποίο αποφύγαμε. Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια συζήτηση που δεν τιμά ούτε εσάς ούτε και τον κ. Τσίπρα» τόνισε.
 
Για τους εμβολιασμούς

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας πως οι προτάσεις της ήταν περισσότερο επεξεργασμένες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στα εμβόλια υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση, μη γνωρίζοντας πότε θα είναι διαθέσιμη η δεύτερη. «Αυτή δεν είναι μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί με δύο δόσεις» είπε και προσέθεσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα έχει πάντα κάβα εμβόλια για να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνει η δεύτερη δόση». 
Σημείωσε δε πως από τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου δώσει την έγκριση ότι από το κάθε φιαλίδιο της Pfizer μπορούμε να βγάζουμε 6 δόσεις και όχι 5, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι δόσεις που μπορούν να γίνουν. Ακόμη είπε ότι θα υπάρχει σχέδιο ώστε αν κάποιος δεν εμφανιστεί να κάνει το εμβόλιο θα υπάρχει κάποιος άλλος διαθέσιμος για να μην πάει καμία δόση του εμβολίου χαμένη. 
Είναι εφικτή η εκθετική αύξηση του εμβολιασμού, διότι εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους και παραδώσουν τα καινούργια εμβόλια εντός Μαρτίου ή Απριλίου που περιμένουμε τις πολλές και μεγάλες δόσεις, ένα από αυτά τα εμβόλια εφόσον εγκριθεί, είναι μονοδοσικό και μπορεί να διακινείται σε συνθήκες δωματίου. Αυτό επιτρέπει ταχύτερη διακίνηση και πολύ ευκολότερο εμβολιασμό από αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή. 
 
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα
 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο. «Έχω ζητήσει και απασχολεί και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων το να επικαιροποιήσουμε τα πρωτόκολλά με βάση αυτά που γνωρίζουμε για τα φάρμακα που μπορούν να δοθούν» είπε και προσέθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη εσωτερική διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων για ένα μήνα, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν πολύ άρρωστοι». Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
 Απαντώντας παράλληλα στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι τονίζοντας ότι «η απόφαση να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι απόφαση ιατρική. Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο που το είπε έτσι, απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές, δε, παίρνεται και σε συνεννόηση με την οικογένεια. Και είναι η σωστή και η υπεύθυνη απόφαση όταν η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι, μπορεί να προσφέρει ελάχιστες μέρες ζωής με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό συμβαίνει συχνά, δεν συμβαίνει μόνο τώρα, συμβαίνει πάντα». 
 «Το επιχείρημά σας θα είχε βάση, αν υπήρχαν αιτήματα από γιατρούς να βάλουν ασθενείς σε εντατικές και δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικών. Αυτό δεν έγινε, όμως, και σας διαβεβαιώνω ότι αν είχε συμβεί θα το είχαμε μάθει όλοι μας. Αυτό δεν έγινε. Οι ασθενείς, οι οποίοι χρειάστηκαν εντατική και την ώρα της κρίσης, έστω και αν χρειάστηκε να τους μετακινήσουμε και να τους πάμε σε άλλες περιοχές, καλύφθηκαν από κρεβάτι εντατικής» τόνισε ο πρωθυπουργός. 
 «Υπάρχει κάτι στο ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει για να είμαστε και έτοιμοι να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα γιατί αυτός, νομίζω, πρέπει να είναι ο στόχος. Αναφερθήκατε, και εδώ κάνατε λάθος, κυρία Γεννηματά, αλλά θα ήθελα να δώσω μία απάντηση στο ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις, το πρόγραμμα RRF, το οποίο έχουμε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρία δισεκατομμύρια έχουμε προβλέψει συνολικά για την υγεία, εκ των οποίων 650 εκατομμύρια για πρόληψη, 660 εκατομμύρια για επισκευές νοσοκομείων -αναφέρομαι στα μεγάλα κονδύλια-, 400 εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και 275 εκατομμύρια για την ψηφιακή υγεία» είπε ο πρωθυπουργός.
 
Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτει
α
 
Επίσης είπε ότι «θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές οι οποίες θα λειτουργήσουν με το καθεστώς του click away» και έκανε έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλες και από όλους.
«Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία, θέλουμε να στηρίξουμε το λιανεμπόριο, σας διαβεβαιώνω ότι κανένα μέτρο και καμία επιστρεπτέα προκαταβολή και καμία αναστολή φόρων και καμία διαγραφή υποχρεώσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο του καταστήματος εσαεί, είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή. Και μας νοιάζει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο σε αυτή τη συγκυρία, διότι όλοι γνωρίζετε, o κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό, έχουμε εμπόρους, οι οποίοι έχουν στοκάρει αυτή τη στιγμή και ενώ ένα εστιατόριο μπορεί ενδεχομένως να επιβιώσει, εάν καταφέρουμε να περιορίσουμε και να καλύψουμε τα λειτουργικά του έξοδα, ένας έμπορος ο οποίος δεν θα πουλήσει το στοκ του, δεν θα επιβιώσει» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τα οικονομικά μέτρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σκεπτικό στο οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση. «Αυτό μου φαίνεται λογικό και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή ακόμα να κάνω εξαγγελίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα μπορέσουμε να τις κάνουμε όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτής της περιπέτειας και μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οικονομική εικόνα, ένα πλήρες οικονομικό αποτύπωμα της πραγματικής επίπτωσης στις επιχειρήσεις, με σκοπό, πάντα, να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές αλλά ταυτόχρονα, και γι’ αυτό και είναι λάθος αυτό το οποίο λέτε, κύριε Τσίπρα, να μην καλλιεργούμε μία κουλτούρα μη πληρωμών. Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι δεν πληρώνει κανείς κανέναν γιατί θα έρθει το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να χαρίσει χρέη και υποχρεώσεις. Θα ήταν καταστροφή αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε. Και οποιαδήποτε ενθάρρυνση σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ζημιά μπορεί να κάνει» είπε. 
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια. Για αυτό και επεκτείνουμε την ειδική ρύθμιση για τα ενοίκια για ένα μήνα, για αυτό και καλύπτουμε άνεργους με παράταση επιδομάτων ανεργίας και γι’ αυτό και έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό ακριβώς για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά προφανώς είναι ευχή και επιθυμία όλων -και για αυτό θα εργαστούμε- αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει και πάλι σε μία αύξηση των κρουσμάτων και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
 
Συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική και όχι τον φόβο του προστίμου

Κλείνοντας την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες, κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες. Διότι η προκλητική συμπεριφορά εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τον έναν. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτής της πανδημίας». 
«Όμως, σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά το τι πρέπει να γίνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγη