Ανοίγουν τα καταστήματα – Αυξάνονται τα πρόστιμα

Ανοίγουν τα καταστήματα – Αυξάνονται τα πρόστιμα

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, προανήγγειλε το μερικό άνοιγμα των καταστημάτων και αύξηση των προστίμων στους παραβάτες των μέτρων.

Εν αναμονή των αποφάσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας πως ήρθε η ώρα «να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ’ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το click away «δούλεψε για ορισμένους κλάδους» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ένδυση και την υπόδηση που το μέτρο δεν «περπάτησε».

Είναι πλέον φανερό πως το Μαξίμου έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις του ωστόσο, τυπικά θα αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να μην χρεωθεί ότι τους παρακάμπτει.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι το εμπόριο να ανοίξει μέσω «click away», ενώ για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων να λειτουργήσουν με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα (click in shop). Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού κρίθηκε απαραίτητα να «θυσιαστεί» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων καθώς εκτιμήθηκε πως οι όποιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται τμηματικά.

Αυξάνονται τα πρόστιμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πρόστιμα λέγοντας πως θα αυξηθούν από τα 300 στα 500 ευρώ «ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι όσα καταστήματα δε θα ανοίξουν με ραντεβού και παραμονή μέσα στο κατάστημα θα λειτουργήσουν με click away. Επίσης θα ανοίξουν τα ΚΤΕΟ, ενώ εξετάζεται να ανοίξουν και τα κατασηματα πώλησης επίπλων.

Οι ώρες κυκλοφορίας θα εναρμονιστούν με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ενώ δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της μετακίνησης των πολιτών από δήμο σε δήμο προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.

Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνουν γνωστές το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.


Το «click away» (όπως και την περίοδο των εορτών) θα προβλέπει: 

  • Ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
  • Πληρωμή του προϊόντος
  • Παραλαβή εκτός καταστήματος (με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής) του προϊόντος

Το «click in shop» θα προβλέπει:

  • Tηλεφωνικό ή διαδικτυακό ραντεβού
  • Επίσκεψη στο κατάστημα με δυνατότητα δοκιμής του προϊόντος εντός του καταστήματος
  • Πληρωμή με κάρτα ή μετρητά

► Και στις δύο μεθόδους υποχρεωτική για τους καταναλωτές είναι η αποστολή sms στο 13033 και κωδικό 2.

πηγη