Ταμείο Ανάκαμψης: Ξεκλειδώνουν με εθνικούς πόρους(!) τα πρώτα έργα

Μέχρι στιγμής τα έργα που φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνους και τους Ευρωπαίους και παίρνουν σειρά για υλοποίηση είναι το νέο «Εξοικονομώ», η ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου και τα πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια

Σημαίες

Μέχρι τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εντάξεις έργων που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψηςενώ θα επιταχυνθεί η έκδοση προκηρύξεων, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει το ρίσκο χρηματοδότησής τους με εθνικούς πόρους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά όπως αναφέρουν κορυφαίες πηγές του οικονομικού επιτελείου, το στοίχημα του 2021 για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα επιτευχθεί εάν δεν υπάρξει μια σοβαρή απορρόφηση πριν φτάσει στα κρατικά ταμεία η προκαταβολή από την ΕΕ που ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία που έχει επιλεγεί, προβλέπει ότι σταδιακά σειρά έργων θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στόχος είναι να υλοποιηθούν δαπάνες 1,5 έως 2 δισ. ευρώ από κρατική χρηματοδότηση. 

To 60% των συνολικών κυβερνητικών προτάσεων  έχουν συζητηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχουν τύχει, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, θετικής υποδοχής, ενώ απομένει το υπόλοιπο  40% με τις συζητήσεις να εκκινούν και πάλι αυτή την εβδομάδα.

Οι προτεραιότητες του σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη στήριξη της περιφέρειας.

Τα έργα που εγκρίνουν οι Θεσμοί

Μέχρι στιγμής τα έργα που φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνους και τους Ευρωπαίους και παίρνουν σειρά για υλοποίηση είναι το νέο «Εξοικονομώ», η ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου και τα πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ», εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο εντός του 2021 που  θα διαθέσει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση και τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό, γεγονός που υπόσχεται την τόνωση της απασχόλησης στον τομέα.

Από την εκπόνηση των  Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων  θα καθοριστούν χρήσεις γης. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας.

Η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ προβλέπει την επέκταση της χρήσης ταμειακών μηχανών που επικοινωνούν online με POS και με την ανεξάρτητη Αρχή, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικούς ελέγχους, αναβάθμιση του TAXISNET, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτυχθούν για το σκοπό αυτό. Τελικός στόχος η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αξιολόγηση προγραμμάτων για το κόστος

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και η πρόσληψη  ειδικού ανεξάρτητου  σύμβουλου  που θα αξιολογήσει τα έργα και προγράμματα και θα γνωμοδοτήσει για το εύλογο κόστος τους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, «αν το κόστος ξεφύγει, τη διαφορά την πληρώνει το κράτος. Για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια  στον υπολογισμό  του κόστους ενός έργου».

Βέβαια είναι δεδομένο ότι θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει συμψηφισμός δαπανών  έργων  όπου υπάρχουν κάπως μεγαλύτερες εκπτώσεις, με έργα που σημειώνουν κάποια υπέρβαση, αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

πηγη