Κορωνοϊός: Πλησιάζει το τρίτο κύμα πανδημίας – Το άνοιγμα της αγοράς τρομάζει τους ειδικούς – Ζοφερή εκτίμηση για 2.000 κρούσματα

Κορωνοϊός: Πλησιάζει το τρίτο κύμα πανδημίας – Το άνοιγμα της αγοράς τρομάζει τους ειδικούς - Ζοφερή εκτίμηση για 2.000 κρούσματα

 

Σίγουρο το τρίτο κύμα πανδημίας σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η πλειοψηφία της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων φαίνεται να μην επιθυμεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ανησυχία των ειδικών για την Αθήνα.

Βέβαιοι για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι οι επιστήμονες την ώρα που προειδοποιούν για «έκρηξη» των κρουσμάτων εξαιτίας της χαλάρωσης που επικράτησε την περίοδο των εορτών. Την ίδια στιγμή πονοκέφαλο προκαλεί και το άνοιγμα της αγοράς που θα φέρει αύξηση του ιικού φορτίου.

Την Τρίτη τα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 866 νέες μολύνσεις. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν 337 διασωληνωμένοι και 27 θάνατοι. Συνολικά διενεργήθηκαν 41.590 τεστ, εκ των οποίων τα 12.466 είναι μοριακά και τα 29.124 rapid.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα τρομάζει τους ειδικούς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 99 νέες μολύνσεις, ενώ αναφορικά με την Αττική, η κατανομή είναι η εξής:

  • Ανατολική Αττική 38
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 52
  • Δυτική Αττική 49
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 36
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 106
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 34

Σίγουρο το τρίτο κύμα πανδημίας

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Μπορεί η κοινωνία θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορωνοΐός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν. Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος  μιλώντας στο Mega.

«Η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι» συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος ενώ τόνισε πως το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε  άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ταυτόχρονα ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε μιλώντας για το εμβόλιο πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους καθησύχασε πως δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν.

«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί το άνοιγμα της αγοράς

Η κυβέρνηση θέλει κάτω από την πίεση οικονομικής κατάρρευσης στην αγορά να ανοίξει τα καταστήματα, από την άλλη περιμένει την εισήγηση των λοιμοξολόγων για να πάρει την τελική της απόφαση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής αλλά και το λιανεμπόριο. Υπάρχει πρόταση, λέει ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και έχει επικαιροποιηθεί.

Πάντως, η πλειοψηφία της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων φαίνεται να μην επιθυμεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι ειδικοί, μάλιστα, εμφανίζονται βέβαιοι πως κάθε άνοιγμα της αγοράς θα σημαίνει και αύξηση στα κρούσματα και ο κίνδυνος για σκληρότερο lockdown είναι μπροστά.

Εκτιμούν επίσης ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, τα κρούσματα θα έχουν αγγίξει τα 2.000, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο το σκληρό lockdown.

Ανησυχία των ειδικών για την Αθήνα

Στη σημασία της αδιάλειπτης και πιστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με μάσκες και αποστάσεις για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, επεσήμανε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι πρόκειται για το διάστημα όπου ο καιρός είναι κακός και οι άνθρωποι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι στο νοσοκομείο φτάνουν πολίτες που βρέθηκαν σε μαζέματα 10 ατόμων στις γιορτές χωρίς μάσκες. Αντίθετα κατά τη μεγάλη συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο κατά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ οι επιστήμονες ανησυχούσαν, ο συνωστισμός δεν μετατράπηκε σε έξαρση κρουσμάτων καθώς πάρα πολύς κόσμος φορούσε μάσκα και βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο.

Εκτίμησε ότι η Αθήνα «πέρασε» το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν μολύνσεις από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι επίφοβη καθώς είναι μια μεγάλη περιοχή και σε περίπτωση έξαρσης θα είναι και πολύ μεγάλα τα νούμερα των μολύνσεων.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στο Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή μια η πρόερος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η Αττική «κρατάει» το ΕΣΥ στην πανδημία κι αν το ιικό φορτίο βγει εκτός ελέγχου στην πρωτεύουσα τότε το σύστημα υγείας θα παραδοθεί στο έλεος του τρίτου κύματος, ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ για τα εμβόλια, είπε: «Δεν ήταν καλή συμφωνία, αλλά ως ΕΕ, πάμε «πακέτο»».

«Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, ούτε τα νοσοκομεία. Δεν αντέχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Αν ξεπεράσουμε πάλι τα 1.500, τελείωσε, δεν μπορούμε. Το σύστημα δεν αντέχει. Είμαστε στο δεύτερο κύμα, που υποχωρεί, αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα των γιορτών και των Φώτων και τι θα γίνει τον Ιανουάριο. Απ’ ό,τι μας λένε, το ιικό φορτίο στα λύματα διπλασιάστηκε. Το ιικό φορτίο στην Αττική έχει αυξηθεί. Αν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, έχουμε χάσει το παιχνίδι. Η Αττική «κρατάει» την πανδημία κι αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει. «Κρατάει» όλη την Ελλάδα».

Τόνισε ότι θα υπάρχει ειδική κινητή ομάδα, που θα αναλάβει τον εμβολιασμό ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ευξηθεί οι επισκέψεις non covid περιστατικών.

πηγη