DW:Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν:Τα «επόμενα βήματα» μετά την ειρήνη»επι τάπητος» παρουσία του Πούτιν…

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στη Μόσχα για την πρώτη τους συνάντηση από τότε που μια συμφωνία μεσολάβησης της Ρωσίας τερμάτισε εχθροπραξίες στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Ρ), ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ (δεύτερη αριστερά) και ο Αρμενός πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν (ακροαριστερά) συζητούν για την επομενη μερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε Αρμενίους και Αζερμπαϊτζάν ηγέτες τη Δευτέρα στην πρώτη τους συνάντηση από τότε που μια ειρηνευτική συμφωνία σταμάτησε έξι εβδομάδες μάχης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πούτιν, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασιανάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ συζήτησαν τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο . Ο Πούτιν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία «δημιούργησε την απαραίτητη βάση για μια μακροπρόθεσμη και πλήρη μορφή διευθέτησης της παλιάς σύγκρουσης».

  • Ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων, αρκετοί άνθρωποι και εκκλησία στο βάθος στην πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ-ΑΡΜΕΝΙΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧΗ κατοικημένη περιοχή μειώθηκε σε ερείπιαΟι κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατηγορούν η μία την άλλη ότι σκόπιμα βομβαρδίζουν πολιτικούς στόχους. Για παράδειγμα, τμήμα της πόλης Σούσα στον περίφημο καθεδρικό ναό του 19ου αιώνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καταστράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις αρχές στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη στρατηγικά σημαντική πόλη.

Ο Pashinyan και ο Aliyev δεν χειραψία στη συνάντηση πριν καθίσουν απέναντι από τον Πούτιν.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης;

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τόσο τον Pashinyan όσο και τον Aliyev για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διαμεσολάβησης που στόχευαν στη «διακοπή της αιματοχυσίας, τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την επίτευξη βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός». Είπε ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα «επόμενα βήματα» στην ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Pashinyan είπε ότι η Αρμενία ήταν έτοιμη να συζητήσει την κατάσταση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ωστόσο, η διατήρηση της ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου έπρεπε να επιλυθεί.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στις 30 Ιανουαρίου.

Ποια είναι η περιοχή Nagorno-Karabakh;

Η περιοχή Nagorno-Karabakh είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή που βρίσκεται στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εθνικών αρμενικών δυνάμεων. Αυτές οι δυνάμεις έχουν υποστηριχθεί από την Αρμενία από το τέλος ενός αυτονομιστικού πολέμου το 1994. Ισχυρίστηκε ανεξαρτησία από το Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο, αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Στην περιοχή σημειώθηκαν και πάλι μεγάλες μάχες τον Σεπτέμβριο του 2020 καθώς ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλε στην περιοχή. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μάχη των έξι εβδομάδων.

Η ειρηνευτική συμφωνία που ακολούθησε επέστρεψε στην Αρμενία έδαφος στο Αζερμπαϊτζάν . Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ρωσία ανέπτυξε περίπου 2.000 ειρηνευτικά στρατεύματα στην περιοχή. Θα παραμείνουν στην περιοχή για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο Πούτιν είπε ότι τα «επόμενα βήματα» της συμφωνίας θα πρέπει να εξετάσουν τις γραμμές οριοθέτησης και τα ανθρωπιστικά ζητήματα.Δες το βίντεο02:02

Kalbajar: Ρωσικά στρατεύματα φυλάσσουν το μοναστήρι της Αρμενίας

Πώς επηρέασε η ειρηνευτική συμφωνία την περιοχή;

Μια εκεχειρία με ρωσική μεσολάβηση τον Νοέμβριο διέκοψε τη σύγκρουση μεταξύ των Αζερικών και των εθνικών αρμενικών δυνάμεων, αλλά οι εντάσεις παραμένουν με περιστασιακές μάχες. Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να κρατούν αιχμάλωτοι πολέμου και υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με έναν πιθανό διάδρομο μεταφοράς στην περιοχή.Δες το βίντεο22:52

Nagorno-Karabakh: Επιστροφή στο σπίτι σε μια νέα πραγματικότητα

Ο Pashinyan είπε ότι το ζήτημα που περιβάλλει τους αιχμαλώτους πολέμου δεν επιλύθηκε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η κατάπαυση του πυρός πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στην Αρμενία κατά του Pashinyan, απαιτώντας την παραίτησή του . Οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι κακοποίησε τη σύγκρουση, αλλά υπερασπίστηκε τη συμφωνία ως απαραίτητη κίνηση που εμπόδισε την πλήρη εξαγορά του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ είπε ότι η σύγκρουση ήταν μια ιστορική διόρθωση λαθών, την οποία η Αρμενία έχει απορρίψει.

Ποια είναι η διεθνής επιρροή στην περιοχή;

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίχθηκε από την Τουρκία. Και οι δύο χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία από την έναρξη της σύγκρουσης του 2020. Ο αποκλεισμός έχει αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας που είναι κλειδωμένη.

Ο Ντμίτρι Τρενίν, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Carnegie της Μόσχας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επιτρέψουν στο Κρεμλίνο να επιβεβαιώσει την επιρροή του στην περιοχή.

«(Η) ειρηνευτική λειτουργία είναι το πλεονέκτημα της Μόσχας στην ανταγωνιστική της σχέση με την Άγκυρα», ανέφερε η Τρέιν την Κυριακή.https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1348272714931437569&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Farmenia-azerbaijan-putin-urges-next-steps-after-peace%2Fa-56194856&siteScreenName=dwnews&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

kbd / rt (AFP, AP, Reuters)

πηγη https://www.dw.com/en/armenia-azerbaijan-putin-urges-next-steps-after-peace/a-56194856