Ο πρόεδρος Αναστασιάδης «αδειάζει» τον Ταραντούλα(;) με απευθείας διαπραγμάτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προμήθεια εμβολίων!

Ταραντίλης

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε «ηχηρό άδειασμα» του νεόυ κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ σχετικά με την προμήθεια εμβολίων από το Ισραήλ. 

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση». Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας την Παρασκευή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε, αν χρειαστεί, η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”».

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν έμειναν αναπάντητες από την αξιωματική αντιπολίτευση με τον Νάσο Ηλιόπουλο να επισημαίνει πως «ο κ. Ταραντίλης πρέπει να κατανοήσει ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απαιτεί γνώση των δεδομένων και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι την »κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» που επικαλείται, την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την Ε.Ε.. Εκτός εάν θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι στην Ε.Ε.».

πηγη