Ο Ν. Αναστασιάδης αναζητά εμβόλια μέσω Ισραήλ

Ο Ν. Αναστασιάδης αναζητά εμβόλια μέσω Ισραήλ

Τις πληροφορίες ότι η Κύπρος κάνει ενέργειες για να προμηθευτεί εμβόλια και εκτός της κοινής προσπάθειας της Ε.Ε., επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», που δημοσιεύεται σήμερα.

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση», δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος.

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ». Δεν είναι σαφές πάντως για ποιο εμβόλιο διαπραγματεύεται.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της Ε.Ε. για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Οχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις της Κύπρου δια της πλαγίας για την προμήθεια περισσότερων εμβολίων μαρτυρούν το μπάχαλο στην Ε.Ε. όσον αφορά τα εμβόλια. 

Η Κύπρος δεν είναι η μόνη εξάλλου που αναζητεί μόνη της εμβόλια, έστω κι αν δεν πρόκειται για απευθείας διαπραγματεύσεις με εταιρείες, κάτι που απαγορεύεται από την κεντρική συμφωνία.

Ήδη η Γερμανία έχει ομολογήσει πως έχει κάνει συμφωνία με την BioNTech για επιπλέον 30 εκατ. δόσεις, λέγοντας πως δεν επηρεάζει την κεντρική συμφωνία της Ε.Ε. με την εταιρεία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε ωστόσο σαφές εκ νέου την Παρασκευή πως τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα». Όμως στην πράξη η αρχή της συλλογικότητας φαίνεται να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα έχουν ακόμη μια συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα τον κορονοϊό.

Ζητούν συμβουλές

Το Ισραήλ,το οποίο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα προπορεύεται σε εμβολιασμούς, προσέγγισαν κι άλλες χώρες. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η Jerusalem Post, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνομίλησε την Παρασκευή με τον Κύπριο πρόεδρο, ο οποίος τον συνεχάρη για την επιχείρηση εμβολιασμού και συζήτησαν για πιθανή διμερή συνεργασία επί του θέματος.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Αυστραλία,η Ρουμανία, η Κροατία και άλλες, αναζητούν συμβουλές από το Τελ Αβίβ για την επιχείρηση εμβολιασμού.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι την Παρασκευή ο Νετανιάχου μίλησε επίσης με τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς, «ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της επιχείρησης εμβολίων στο Ισραήλ. Συζήτησαν πιθανή συνεργασία για την καταπολέμηση του κορονοϊού».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Νετανιάχου και με τη Δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντρικσεν, σχετικά με «την καταπολέμηση του κορονοϊού υπό το φως της εξάπλωσης των διαφόρων μεταλλάξεων του ιού».

πηγη