Το click away στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων σήμερα- Προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας

Στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου,  μετά από σχεδόν δύο μήνες, οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων. Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη εισηγήθηκαν άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές. 

Την ίδια ώρα από σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ξεκινάει η εξ αποστάσεως λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σήμερα ξεκινούν επίσης τα πρώτα τεστ τεστ ανίχνευσης για κορωνοϊό στους εκπαιδευτικούς. Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να εξεταστούν μπορούν να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους στην πλατφόρμα https://edu.testing.gov.gr. Η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr) και ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Έπειτα από τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τον παράγοντα των γιορτών, τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τα Θεοφάνεια,  την αργή αποκλιμάκωση των ΜΕΘ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τους δείκτες το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία του click away, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τους συναρμόδιους φορείς.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει έτσι εκ νέου προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συλλέγονται σχετικά με την πορεία της πανδημίας και να εισηγηθεί τις προτάσεις της αναφορικά με τη επαναλειτουργία ή όχι  του λιανεμπορίου με τη μορφή του click away.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επαναφορά την επόμενη Δευτέρα όλων των δραστηριοτήτων η λειτουργία των οποίων ανεστάλη την τελευταία εβδομάδα ώστε να επιτραπεί η λειτουργία των σχολείων. Ήδη, ωστόσο, έχουν εκφραστεί αρκετές εντάσεις από τους ειδικούς δεδομένου ότι αναμένουν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών μέσα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα δηλώσεις μελών της κυβέρνησης μαρτυρούν την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

naftenporiki.gr

πηγη