Μάχες του… ’21 εντός της Βουλής

Μάχες του... ’21 εντός της Βουλής

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σφυροκοπήσει την κυβέρνηση με την επανεκκίνηση των εργασιών του Κοινοβουλίου σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας, διαφάνειας, αναμόρφωσης του ΑΣΕΠ και αστυνόμευσης στα ΑΕΙ.

Κατακόρυφη άνοδο στον υδράργυρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να φέρει η αφετηρία του νέου χρόνου στη Βουλή, μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Με τις κυβερνητικές επιλογές για τη διαχείριση των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας να παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά και την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών στο μικροσκόπιο, το άμεσο νομοθετικό χρονοδιάγραμμα και η τρέχουσα επικαιρότητα προβλέπεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Καταρχάς με ενδιαφέρον αναμένεται ο προγραμματισμός της συζήτησης πολιτικών αρχηγών, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, για «τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θίγει «μείζον ζήτημα δημοκρατίας» και έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας της κυβερνητικής εξουσίας απέναντι στο Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία.

Στην ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει στην Ολομέλεια πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές, οι εκτιμήσεις για εκμετάλλευση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης για την προώθηση υστερόβουλων στρατηγικών επιλογών της και την εξυπηρέτηση ποικίλων συμφερόντων, με θολές πρακτικές και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

«Η κυβέρνηση για διάστημα μεγαλύτερο από εννέα μήνες, σταδιακά και όλο και πιο έντονα, επικαλείται την κατάσταση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και την αξιοποιεί κυρίως ως ευκαιρία για αυθαίρετες, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές πρακτικές» σημειώνεται στο κείμενο του αιτήματος για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που κατατέθηκε (23/12/2020) στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα περιλαμβάνονται οι απευθείας αναθέσεις, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ και η προσπάθεια χειραγώγησής τους, η απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων (όπως τα «διπλά» βιβλία καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού ή τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων), οι δημόσιες συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και η φερόμενη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας Palantir.

Στο μεταξύ, δρομολογείται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και την αναμόρφωση του ΑΣΕΠ, η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί το μεσημέρι της μεθεπόμενης Δευτέρας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Μετά την τυπική έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, αναμένεται άμεσα, και ενδεχομένως με τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», η κύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, καταγράφηκε η καταρχήν συναίνεση της αντιπολίτευσης στην αγορά των αεροσκαφών, με επιφυλάξεις ωστόσο για την κατάθεση του τελικού κειμένου της κύρωσης ως προς το σκέλος των απευθείας αναθέσεων.

Τέλος, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που προετοιμάζονται από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται πως θα αναζωπυρώσουν τις θυελλώδεις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής και κυρίως της ακαδημαϊκής κοινότητας, τοποθετώντας εκ νέου τη Νίκη Κεραμέως στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και αυτό, διότι πρόκειται άμεσα να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αστυνόμευση στις πανεπιστημιακές σχολές, ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, η δέσμη ρυθμίσεων που επιφέρουν σοβαρές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στον χάρτη των Ιδρυμάτων.

πηγη