Οι ηγέτες της ΕΕ υπογράφουν τη συμφωνία Brexit καθώς και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μαζι με το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Η συμφωνία υπογράφηκε λίγες ώρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ στο τέλος του έτους
Η συμφωνία υπογράφηκε λίγες ώρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ στο τέλος του έτους

Dave CLARK, με τον Jitendra JOSHI στο ΛονδίνοΤετ, 30 Δεκεμβρίου 2020, 4:11 π.μ. GMT + 2

Οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν την εμπορική τους συμφωνία μετά το Brexit με τη Βρετανία και την έστειλαν στο Λονδίνο με αεροσκάφος RAF την Τετάρτη, θέτοντας τη σφραγίδα τους σε ένα διαζύγιο μόλις λίγες ώρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίσει το ευρωπαϊκό του πείραμα μισού αιώνα.

Οι αρχηγοί της ΕΕ Ursula von der Leyen και Charles Michel, οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαμογέλασαν σε μια σύντομη τηλεοπτική τελετή για να δώσουν τα ονόματά τους στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας 1.246 σελίδων.

«Ήταν ένας μακρύς δρόμος. Ήρθε η ώρα να βάλουμε το Brexit πίσω μας. Το μέλλον μας είναι φτιαγμένο στην Ευρώπη», δήλωσε ο von der Leyen

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 11:00 μ.μ. (2300 GMT) την Πέμπτη, το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς και μιας μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, που χαρακτηρίζεται από έντονες και ταραγμένες εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Αλλά πρώτα το βαρύ έγγραφο, δεσμευμένο με μπλε δέρμα, θα μεταφερθεί από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία στο Λονδίνο για να προσθέσει η υπογραφή του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει μια βιαστική συζήτηση για να εκκαθαρίσει τα καταστρώματα πριν από την επικείμενη προθεσμία.

Σύμφωνα με την Downing Street, ο Τζόνσον θα πει στους βουλευτές ότι η συμφωνία προαναγγέλλει «μια νέα σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ως κυρίαρχη ισότητα, που ενώνεται με φιλία, εμπόριο, ιστορία, ενδιαφέροντα και αξίες».

Στις Βρυξέλλες, ο Michel συμφώνησε, λέγοντας: «Σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό θα ισχύει για την κλιματική αλλαγή, πριν από την COP 26 στη Γλασκώβη, και για την παγκόσμια απάντηση στις πανδημίες, ιδίως με μια πιθανή συνθήκη για τις πανδημίες».

Η κυβέρνηση Τζόνσον δημοσίευσε τη συνοδευτική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου το απόγευμα της Τρίτης – λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη συζήτηση να ξεκινήσει στο κοινοβούλιο μία ώρα μετά την υπογραφή στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση προτίθεται να διορθώσει όλα τα στάδια του νομοσχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μελλοντικές σχέσεις) 85 σελίδων μέσω των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων σε μια μέρα.

Η συμφωνία απέτρεψε την προοπτική διαχωρισμού απότομων γκρεμών που θα έβλεπε τις ποσοστώσεις και τα τιμολόγια να χτυπήθηκαν σε όλες τις διασυνοριακές συναλλαγές, επιδεινώνοντας τις πιέσεις στη μέση της πανδημίας κοροναϊού, η οποία έπληξε τη Βρετανία πιο σκληρά από τα περισσότερα.

πηγη