Περιφρονώντας τους «ήρωες»

“Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί”
Ρ. Ρολάν

Χιλιάδες γιατροί, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν εδώ και μήνες ό,τι μπορούν. Αφήνουν πίσω τους δικούς τους φόβους, τις οικογενειακές αγωνίες και τα προσωπικά άγχη, για να αφοσιωθούν στην προσφορά προς τους ασθενείς τους.

Εχουν πια εξουθενωθεί. Βρίσκονται σε διαρκή εφημερία, χωρίς πάντα τα αναγκαία μέσα για την προστασία της υγείας τους και για την άσκηση του λειτουργήματός τους, αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και με την ακηδία της κυβέρνησης για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στο ΕΣΥ.

Τον καιρό του πρώτου κύματος, την άνοιξη, αντιμετωπίστηκαν, θεωρητικά, σαν ήρωες. Αξέχαστη έμεινε η πρωτοβουλία τη συζύγου του πρωθυπουργού για χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια προκειμένου να εκφραστεί η συλλογική ευγνωμοσύνη για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.

Αλλά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν εννοούσαν, ούτε λίγο, τα ωραία λόγια που είπαν για το υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα περάσει αφόρητα δύσκολα Χριστούγεννα χωρίς την παραμικρή συμβολική ανταμοιβή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το Κίνημα Αλλαγής, με χωριστές τροπολογίες, ζητούν το αυτονόητο: Να δοθεί “δώρο Χριστουγέννων” στο υγειονομικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση το είχε αφήσει ανοιχτό, στη συνέχεια το περιόρισε σε όσους εργάζονται στις μονάδες Covid-19 και, τελικά, δεν δίνει τίποτα σε κανέναν.

Μα είναι δυνατόν;

Οσο αδιανόητο κι αν φαίνεται σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη ενσυναίσθηση, γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί οποιαδήποτε οικονομική στήριξη των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, που υποφέρουν μέσα στην αρρώστια και το θάνατο, με φόντο τις συζητήσεις για τα ρεβεγιόν των άλλων.

Τους χρωστάνε εφημερίες, τους απειλούν με πειθαρχικά μέτρα εάν νοσήσουν, τους εγκαλούν όταν καταγγέλλουν απαράδεκτες καταστάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και, τώρα που ήρθε η ώρα του χριστουγεννιάτικου δώρου, τους ξεχνούν.

Είναι “ήρωες” μιας χρήσης – αναλώσιμοι και ξεχασμένοι. Οπως οι ντελιβεράδες και οι ταμίες των σούπερμάρκετ που το καλοκαίρι εκπροσωπήθηκαν στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο προεδρικό και τώρα παλεύουν με την άγρια καθημερινότητα στο περιθώριο της λήθης και της εγκατάλειψης.

Αν υπάρχει όριο στον κυβερνητικό κυνισμό, είναι σαφές ότι ξεπεράστηκε με την περιφρόνηση προς τους “ήρωες”, που όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας “έχουν επιβραβευτεί κοινωνικά και συναισθηματικά”. Το είπε χωρίς ντροπή και χωρίς αμηχανία. Αδίστακτα.  

πηγη