Η άγνωστη ιστορία του Τζορτζ Κλούνεϊ με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, την Αμάλ και τον άγριο τσακωμό με τον Μπόρις Τζόνσον

O Tζορτζ Κλούνεί κι η σύζυγός του, Αμάλ


Μια άγνωστη ιστορία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τον Μπόρις Τζόνσον και την τότε σύντροφό του -και νυν σύζυγό του- Αμάλ Αλαμουντίν αποκάλυψε ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε συνέντευξή του στον Observer.

O διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, που κατέληξε πρόσφατα στο νοσοκομείο  μετά την απώλεια 11 κιλών για τις ανάγκες της νέας του ταινίας, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι τον Φεβρουάριο του 2014 -κατά τις πρώτες εβδομάδες της σχέσης του με την Αμάλ- είχε βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μιλήσει για το «Μνημείων Άνδρες» -μια ταινία που είχε γράψει και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Το φιλμ είχε ως θέμα την πραγματική ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών (εμπειρογνωμόνων, συντηρητών έργων τέχνης, γκαλεριστών και καλλιτεχνών), που εστάλησαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, με εντολή του προέδρου Ρούσβελτ, για να ανακτήσουν εκατοντάδες έργα Τέχνης που είχαν κλαπεί από τους Ναζί και να προστατεύσουν πολλά άλλα, που απειλούνταν από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου ο Κλούνεϊ αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. «Κι αυτός ήταν ο λόγος που ο νυν πρωθυπουργός [και τότε δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον] με συνέκρινε με τον Αδόλφο Χίτλερ», είπε στον Observer.

Η ιστορία αυτή ακόμη του προκαλεί γέλια, λέει. «Ήταν αστείο. Είπε ότι τα σχόλιά μου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με καθιστούσαν κλέφτη έργων Τέχνης, όπως ο Χίτλερ». Κι αυτό από μόνο του ήταν πολύ περίεργο, να σε συγκρίνει ένας σημαίνων Βρετανός πολιτικός μ’ έναν φασίστα. «Ήταν υπέροχο για μένα, επειδή την εποχή εκείνη βγαίναμε κρυφά ραντεβού με την Αμάλ και κανείς δεν το γνώριζε. Γινόταν ντόρος με αυτά που είχα πει. Κι εκείνο το βράδυ βγήκαμε για δείπνο με την Αμάλ», που συνέπεσε εκείνη την περίοδο να ασχολείται με την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. «Έρχεται, λοιπόν και μου λέει: “ξέρεις, έχω εργαστεί πάνω σ’ αυτή την υπόθεση. Άκου, υπάρχουν πολλά που πρέπει να πεις γι’ αυτό το θέμα», θυμάται ο Κλούνεϊ. Η Αμάλ του εξήγησε διεξοδικά την υπόθεση, του μίλησε για τα ψηφίσματα της Unesco, του έδωσε όλες τις πληροφορίες και την επόμενη φορά που ο Κλούνεϊ μίλησε δημοσίως για το θέμα είχε γεμάτη με βέλη τη φαρέτρα του…

Εκείνο το δείπνο, όπου συζήτησε με την Αμάλ για τον Μπόρις Τζόνσον, το Χίτλερ και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σχέσης τους, αφού ο Κλούνεϊ εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις της αγαπημένης του για το θέμα. «Υπό μία έννοια, χρωστάτε τα πάντα -τον γάμο σας, τα παιδιά σας, τον οικογενειακό σας βίο- στον Μπόρις Τζόνσον», σχολίασε ο δημοσιογράφος Τομ Λάμοντ, που πήρε τη συνέντευξη από τον σταρ του Χόλιγουντ. «Έχετε δίκιο», απάντησε εκείνος. Και συνέχισε με καυστικό χιούμορ: «Τι να κάνω λοιπόν; Να του στείλω ευχαριστήριο μήνυμα; Θα το κάνω. Και μαζί θα του στείλω και μια… χτένα».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/zoi/tzortz-kloynei-marmara-toy-parthenona-amal-mporis-tzonson