Βαλτώνουν οι συνομιλίες για το Brexit λίγο πριν το τέλος της κλεψύδρας

Βαλτώνουν οι συνομιλίες για το Brexit λίγο πριν το τέλος της κλεψύδρας

Μακριά από μια εμπορική συμφωνία παραμένουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία, ενώ απομένουν μόλις δέκα ημέρες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit).

Την Κυριακή χάθηκε ακόμα μια προθεσμία που είχε δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επίτευξη συναίνεσης, με το θέμα της αλιείας να αναδεικνύεται ιδιαίτερα ακανθώδες και –μέχρι στιγμής– δυσεπίλυτο. 

Διάσταση απόψεων και επιθυμιών

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, αργά το βράδυ της Κυριακής, σε μια δήλωση που ήταν περισσότερο διπλωματική, παρά αποτύπωνε το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ήταν πιο ξεκάθαρος. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, η Ε.E. «συνεχίζει να υποβάλλει αιτήματα που δεν συμβιβάζονται με την ανεξαρτησία μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία που δεν μας αφήνει τον έλεγχο των δικών μας νόμων ή υδάτων».

Ο Μπαρνιέ από την πλευρά του, δεν αμφισβήτησε ότι και οι δύο πλευρές «έχουν το δικαίωμα να θεσπίσουν τους δικούς τους νόμους και να ελέγχουν τα δικά τους ύδατα».

Οι παραπάνω δηλώσεις εξανέμισαν κάθε ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει αρκετό χρόνο για να ελέγξει τους όρους της σύγκλισης και να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από το νέο έτος. Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει ότι θέλει μία συμφωνία μέχρι «τα μεσάνυκτα της Κυριακής», διαφορετικά δεν θα μπορέσει να τη μελετήσει και να την επικυρώσει, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι θέσεις τους σχεδόν δεν είχαν μετακινηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που υπήρξαν. 

Συνομιλιών συνέχεια

Ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, με τις διαφορές ωστόσο να παραμένουν σημαντικές. Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ο οποίος δεν απέκλεισε τη συνέχιση των συνομιλιών και μετά το σαββατοκύριακο.

Τα κράτη-μέλη φέρονται να συμφωνούν ότι μία συμφωνία που θα επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να τεθεί σε προσωρινή ισχύ. Ωστόσο, με αυτήν την επιλογή δεν συμφωνεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν και θα πραγματοποιηθούν υπό την ασφυκτική πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμφωνία που ενδέχεται να προκύψει. 

πηγη