Πιέσεις προς τον EMA για έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ

Πιέσεις προς τον EMA για έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δέχεται ισχυρές πιέσεις στο ζήτημα της πιστοποίησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε ο όμιλος των εταιρειών Pfizer και BioNTech, δήλωσε σήμερα ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσιζόφ, κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης.

«Ο ΕΜΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις προς όφελος ενός συγκεκριμένου εμβολίου, του εμβολίου της Pfizer. Ήταν έτοιμος να το πιστοποιήσει στις 29 Δεκεμβρίου και σήμερα διάβασα ότι τελικά του έδεσαν προφανώς τα χέρια και θα το κάνει αυτό στις 21 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Τσιζόφ.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την 1 Δεκεμβρίου ότι ο όμιλος Pfizerи BioNTech υπέβαλαν αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στην αγορά της ΕΕ. Νωρίτερα οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, οι οποίες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 90%. Αίτηση στον ΕΜΑ για την έγκριση του εμβολίου της υπέβαλε και η αμερικανική εταιρεία Moderna. Οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εν λόγω εμβολίου, στην οποία συμμετείχαν 30.000 εθελοντές, έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σχεδιάζει να κοινοποιήσει το πόρισμα του για το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ