«Πανδημία» καταστολής

«Πανδημία» καταστολής

Έλενα Βαρίνου

Σκληρή σύγκρουση αντιπολίτευσης – Χρυσοχοΐδη στη Βουλή για την έξαρση της αστυνομικής βίας και τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου ΠροΠο ● Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από τα κόμματα πως χρησιμοποιεί την πανδημία για να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» εναντίον πολιτών, παρατάξεων, οργανώσεων και επαγγελματικών κλάδων.

Ολομέτωπη επίθεση για τη «σωφρονιστική» στρατηγική της -εντός και εκτός καταστημάτων κράτησης- δέχτηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, με αφορμή τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επρόκειτο να ψηφιστούν το βράδυ στην Ολομέλεια.

Πέρα από τις επικρίσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και την «ακύρωση» στην πράξη του ρόλου των αγροτικών φυλακών, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εισέπραξε γενικευμένα πυρά, τόσο για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αστυνομικής βίας όσο και για την επίδειξη του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον πολιτών, παρατάξεων, οργανώσεων και επαγγελματικών κλάδων.

Με αναφορές και στα πρόσφατα περιστατικά, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατηγόρησαν εκ νέου την κυβέρνηση πως με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί την περιστολή θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, επενδύοντας σε κλίμα φόβου και κρατικής καταστολής. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο υπουργός δεν παραδέχτηκε την έξαρση της βίας, υποστήριξε πως δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία, ενώ δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει βελτιώσει «σημαντικά» τη μορφή της αστυνομίας και πως το ίδιο επιχειρεί και για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

«Κιτρινισμός»

Από τη σύγκρουση, μεταξύ κυβερνητικής πτέρυγας και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κυρίως, δεν έλειψαν και οι αναφορές στο ζήτημα που τροφοδοτεί η Νέα Δημοκρατία για την εξοχική κατοικία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτική στο σημείο αυτό ήταν η αποστροφή του Γ. Ραγκούση που δήλωσε ότι «τέτοιο κιτρινισμό δεν είχε γνωρίσει η χώρα ούτε επί Καραμανλή ή Σαμαρά» και πως «έχει ξεπεράσει και το χρώμα των μαλλιών του Τραμπ». Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μπούγας μίλησε για «αήθη» επίθεση στο κόμμα του και επανέλαβε πως τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι πειστικά.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε σε «πανδημία» στέρησης δικαιωμάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση για την περιστολή τους. «Ακολουθείτε το δόγμα μηδενικής ανοχής. Εσείς αναφέρεστε στον κ. Τζουλιάνι, τον πρώην δήμαρχο της Ν. Υόρκης που έφερε αυτήν την αντίληψη στη δημόσια συζήτηση! Δεν σας εύχομαι να έχετε την τύχη του…» είπε. Μιλώντας για «απολύτως συνειδητές επιλογές», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε πως η συγκεκριμένη πολιτική συσσωρεύει «καύσιμη ύλη οργής» και υπογράμμισε ότι «αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα».

Ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εκδικητικό και «ακραία δεξιό», υποστήριξε πως είναι κομμάτι του δόγματος τρόμου και πάταξης των δικαιωμάτων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως αποτελεί «προσάναμμα τραγικών εξελίξεων» καθώς, όπως είπε, προκαλεί «πλατύ στρώμα απελπισμένων ανθρώπων».

Σημειώνεται πως ο ίδιος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην περίπτωση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατεβάζει» την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, που έχει επεξεργαστεί, όπως είπε, επί δεκαετίες η «αφρόκρεμα» της νομικής επιστήμης, «στο επίπεδο μιας κ. Νικολάου που δεν είναι αρμοδιότητας Κοινοβουλίου, αλλά εισαγγελέα…».

Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Β. Κεγκέρογλου έθεσε το ζητούμενο του σωφρονισμού και όχι της «εκδίκησης», ενώ ο Δ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται το συντηρητικό ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης.

Χτυπούν όποιον αντιδρά

Ο Θ. Παφίλης, από την πλευρά του ΚΚΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να προχωρήσει σε γενικευμένη καταστολή «με στόχο να χτυπήσει όποιον αντιδρά στην πολιτική της». Για «εργαλειοποίηση» της πανδημίας μίλησε και η Αγγ. Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ 25 προσθέτοντας πως έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των πολιτών, έχει ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή και έχει καταργηθεί κάθε έννοια του κράτους δικαίου.

Επιτιθέμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ξεπερασμένο «ακτιβισμό», υποστηρίζοντας πως δεν εξυπηρετεί τη ρητορική του η «σοβαρή και δημοκρατική» αστυνομία. «Αποφασίστε με ποιον είστε, με το πονεμένο ριάλιτι που τάζει πενηνταράκια στους αστυνομικούς ή με τις φαντασιώσεις για αυταρχισμό; Δίγλωσσοι ψαράδες ψήφων δεν μπορεί να είστε» είπε και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα χαρακτηρισμοί στο πρόσωπό μου, Βοναπάρτης, σερίφης, μπάτσος…

Δικό σας είναι αυτό το πολιτικό μυαλό, δική σας και η πολιτική ευθύνη. Τα Εξάρχεια καθάρισαν, αν αυτό είναι ακραία καταστολή να πάτε στον Μπαμπινιώτη να σας βρει ορολογία σωστή. Χρειάζεστε την αστυνομία απέναντι και την κατασκευάζετε καθημερινά στα μέτρα των φαντασιώσεών σας». Ξεπερνώντας, τέλος, κάθε όριο και κάθε φαντασία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «η αστυνομία σήμερα είναι λιγότερο βίαιη, κυκλοφορούν οι αστυνομικοί στις γειτονιές και τους χαίρεται ο κόσμος»!

πηγη