Δερμιτζάκης: Το lockdown «μπλοκάρει» τον ιό, είναι όμως μια ήττα

«Όσο περισσότερα lockdown κάνουμε, τόσο περισσότερο δηλώνουμε ήττα στην προσπάθεια να συγκροτήσουμε τον κορονοϊό», σχολίασε σχετικά με το σενάριο των κυλιόμενων lockdown ως την άνοιξη ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, δήλωσε πως ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει το εν λόγω ενδεχόμενο, τ’ οποίο, όπως προσέθεσε, «θα είναι πάρα πολύ βαρύ και για την κοινωνία και για την οικονομία».

«Για εμένα είναι προφανές ότι το lockdown μπλοκάρει τον ιό, είναι όμως μια ήττα. Είναι ότι έχουμε κάνει όλα τα αλλά και δεν έχουμε πετύχει», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημείωσε πως, «εάν υπάρξει μια σχετική βεβαιότητα ότι τα κρούσματα μειώνονται -κάτι που θα φανεί κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και θεωρούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί- τότε, προσεκτικά, μπορεί να ανοίξει η αγορά».

«Ή θα πάρουμε ένα σχετικό ρίσκο -νομίζω ασφαλές ρίσκο- να ανοίξουμε χρησιμοποιώντας τα κρούσματα ως μια ένδειξη του τι θα συμβαίνει στο Σύστημα Υγείας αργότερα ή θα περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν», συμπλήρωσε, κι εξήγησε πως, για να υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας, απαιτείται lockdown πέντε εβδομάδων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τέλος, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει όσο πιο οριζόντια γίνεται το άνοιγμα των κλάδων, αλλά συντεταγμένα και με πολύ συγκεκριμένους όρους: με μάσκες παντού, περιορισμό της κυκλοφορίας το βράδυ κ.ο.κ. Ειδικά για την εστίαση, επεσήμανε πως χρειάζεται προσοχή με τα καταστήματα που ανοίγουν για οικογένειες που πάνε για φαγητό εφαρμόζοντας τα μέτρα και λιγότερο με χώρους όπου καταλήγει ο κόσμος να χορεύει πάνω στα τραπέζια. «Το εύρος της εστίασης είναι μεγάλο και κάπως πρέπει να διαχωριστεί», υπογράμμισε.https://tvxs.gr/news/ellada/dermitzakis-lockdown-mplokarei-ton-io-einai-omos-mia-itta