«Η αλήθεια για τις ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ»

Σκληρή απάντηση στις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη να εμφανίσει ψευδόμενους τους εργαζόμενους που κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη ΜΕΘ το μεσημέρι της Τρίτης, δίνει η ΠΟΕΔΗΝ, ξεκαθαρίζοντας ότι «ψεύτικες ειδήσεις διακινούν οι διοικήσεις και όχι οι εκπρόσωποι».

«Ξεκινάμε με μηδέν κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και συνεχώς υπάρχουν συζητήσεις και ανασχεδιασμοί (για το) που θα εξευρεθούν κλίνες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», κατήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, μιλώντας στο «OPEN» περιγράφοντας την κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι παρόμοια και η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, καθώς όπως είπε, «οι ΜΕΘ έχουν κρασάρει, έχουν γεμίσει, επομένως βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Αυτό το οποίο διαμυνυόταν προ ημερών ότι τα νοσοκομεία της πόλης θα φτάσουν να αντιμετωπίσουν τραγικές εικόνες που ζήσαμε προ οκταμήνου περίπου σε άλλες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται ότι αγγίζουν τα όριά μας», σημείωσε.

Τους εργαζόμενους προσπάθησε να διαψεύση αργότερα η διοίκηση του νοσοκομείου, δηλώνοντας ότι «η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Την κατάσταση εξεκαθαρίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, που εξηγεί ότι «χθες το πρωί το πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έδινε 25 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στη ΜΕΘ που διαθέτει 25 κλίνες και 4 ασθενείς στη γενική ΜΕΘ γεμάτη. Κενό κρεβάτι κανένα» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: «Αργά το μεσημέρι η διοίκηση έδωσε 7 κλίνες κενές. Φυσικά όταν πεθαίνουν ή εξέρχονται ασθενείς από τις ΜΕΘ αδειάζουν κρεβάτια. Ο διοικητής το μεσημέρι μετέτρεψε την καρδιοχειρουργική μονάδα σε ΜΕΘ κορωνοϊού 6 κλινών και πρόσθεσε ακόμη μια κλίνη στη ΜΕΘ 25 κλινών. Γι αυτό υπήρξαν το μεσημέρι οι 7 διαθέσιμες κλίνες».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «η καρδιοχειρουργική μονάδα μεταφέρθηκε με προσωπικό  στην υπομονάδα. Δύο νοσηλευτές από την εν λόγω μονάδα μετακινήθηκαν στη ΜΕΘ Α. 150 συνάδελφοι νοσούν απο κορωνοϊό. Με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν οι 6 νέες κλίνες ΜΕΘ».Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ γνωστοποιεί πως στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου έγιναν 70 εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού. «Βαφτίζουν λειτουργία ΜΕΘ σε νοσοκομεία απλές κλίνες με έναν αναπνευστήρα χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό»

πηγη