Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Το 1993, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε τη 17η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, με σκοπό την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τους ευάλωτους πληθυσμούς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Σύμφωνα με τη UNICEF, σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά. Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ε.Ε και με τιμές των αρχών του 2000, το όριο της φτώχειας ενός μονομελούς νοικοκυριού αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, ενώ για ένα 4μελές νοικοκυριό ανέρχεται στα 10.800 ευρώ.

Στο μεταξύ όμως, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε ολόκληρο τον κόσμο ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης βαθαίνει καθημερινά όλο και περισσότερο, ώστε σήμερα να έχει καταστεί τόσο μεγάλο, όσο ποτέ άλλοτε. Ανισότητες σε όλα τα επίπεδα  όπως έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των ατομικών ελευθεριών ως συνέπεια της εκτεταμένης φτώχειας, εξαθλιώνουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεντρώνοντας όλο και μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια των ολίγων και ισχυρών. Στη χώρα μας, το 20% του πληθυσμού απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι του 15%, που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Πρώτοι στη λίστα των ευάλωτων ομάδων οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι.

Ovi_greece_1016_048a.gif

Ο ΟΗΕ και διάφορες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται πάνω στο θέμα, καλούν σε επαγρύπνηση την παγκόσμια κοινότητα για την εξάλειψη της φτώχειας, που αποτέλεσε έναν από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του μεγαλόπνοου προγράμματος του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, οι ανισότητες παραμένουν τεράστιες, όταν 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με 1 στα 5 άτομα να ζουν με λιγότερα από $ 1.25 δολάρια την ημέρα και με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική ή από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Μόνο το 2014, 42.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολεμικών συρράξεων.

Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά. Εξαθλιωμένα παιδιά, που μεγαλώνουν φτωχά, για να καταλήξουν φτωχοί γονείς, που με τη σειρά τους μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά σε συνθήκες φτώχειας, γεγονός που ως τελικό αποτέλεσμα, βαρύνει εξίσου τους ίδιους τους πληθυσμούς, αλλά και τις κοινωνίες γενικότερα.

Στα πλαίσια των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η UNICEF, μέχρι το 2030, εστιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο σε μείωση τουλάχιστον στο μισό των ποσοστών ανδρών, γυναικών και παιδιών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

πηγη