Το λέει και δεν ντρέπεται! 22 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό έχουν απομείνει κενές στην Αττική για 3,7 εκ. πληθυσμού σύμφωνα με τον Πέτσα

Μετά από 6 μήνες που η επιτελική κυβέρνηση όλο “θωρακίζει” το ΕΣΥ,  μετά τα εκατομμύρια για τις λίστες Πέτσα, τους “μεγάλους περίπατους”, τις σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις για καθαρισμούς, μάσκες, έργα και υποέργα αλλά και μάσκες – τεντόπανα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του τσιτάχ και Μωυσή ομολογεί ανερυθρίαστα ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική τα κρεβάτια σε ΜΕΘ που έχουν μείνει κενά για κορονοϊό, εν μέσω ουσιαστικά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είναι μόλις 22!

Συνολικά, είπε ο Στέλιος Πέτσας στην Αττική υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορονοϊό, και οι 53 είναι κατειλημμένες και μόνο οι 22 κενές! Για μία περιοχή της Ελλάδας όπου ζουν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι!

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συνεχίζεται η αύξησή των κλινών ΜΕΘ και σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας. Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορωνοϊό, και οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.

«Είναι αδιαμφισβήτητο πως σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν 124η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3817 ο εθνικός μέσος όρος είναι 1319. Δηλαδή τρεις φορές μικρότερος από το διεθνή μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά στους θανάτους βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6 ο εθνικός μέσος όρος είναι 30. Δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερος. Αυτή την επιτυχία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα από το εμβόλιο ή μία τελείως αποτελεσματική θεραπεία», είπε αρχικά.

«Είναι γεγονός πως ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν να ανάψει το κόκκινο. Ανάμεσα τους και η περιφέρεια Αττικής που σήμερα βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει καθημερινά περίπου τρία κρούσματα στις 100.000 κατοίκους γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει όμως και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες γεγονός που την κατατάσσει στον υψηλό κίνδυνο. Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική», είπε στη συνέχεια.

«Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα” είπε ο κ. Πέτσας.

«Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι προσλήφθηκαν με προσωρινές συμβάσεις πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνιμα.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απαγόρευση της θείας κοινωνίας λόγω κορονοϊού ο κ. Πέτσας τόνισε πως «τα μέτρα ανανεώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. [Το θέμα της θείας κοινωνίας] είναι ένα θέμα που δεν έχει τεθεί ακόμα από την επιτροπή των ειδικών».

με πληροφορίες από newpost.gr

πηγη