“Κουφάλα θα έρθουμε στα ξενοδοχεία σου”: Γιατί πέταξαν μπογιές στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Παιδείας Β.Διαγαλάκη στα Χανιά

Μπογιές πέταξαν το βράδυ του Σαββάτου άγνωστοι στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη στα Χανιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το flashnews.gr, στο πλαίσιο της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Rosa Nera, κάποιοι πέρασαν και από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χανίων ΝΔ και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, που βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, και πέταξαν μπογιές ενώ έγραψαν στην πόρτα “κουφάλα θα έρθουμε στα ξενοδοχεία σου”.

Ο λόγος που έγινε “στόχος” το πολιτικό γραφείο του Β.Διγαλάκη μετά την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera που λειτουργούσε εδώ και 16 χρόνια στα Χανιά είναι ότι την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρύτανης (Απρίλιος 2013- Νοέμβριος 2017) προχώρησε η συμφωνία για την παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας Κρητών σε εταιρεία – βιτρίνα εξωχώριων εταιρειών προκειμένου να κατασκευαστεί στο κτίριο boutique hotel, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στις 21 Δεκεμβρίου 2017, όταν το κήρυξε διατηρητέο, όπως και αυτά των πρώην Φυλακών και Στρατώνων που παραχωρήθηκαν το 1986 από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό τη στέγαση του νεοσύστατου τότε Πολυτεχνείου Κρήτης. Το υπουργείο Παιδείας είχε στη συνέχεια παραχωρήσει τα κτίρια στο Πολυτεχνείο, κάτι που σημαίνει ότι με βάση το άρθρο 109 του Συντάγματος, η εκπαιδευτική χρήση τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Όταν ο τότε πρύτανης δρομολογούσε τις σχετικές διαδικασίες για την εκμίσθωση του κτιρίου όπου μέχρι χθες στεγαζόταν η Rosa Nera σε εταιρεία για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο είχαν αντιδράσει ακόμα και μέλη της Συγκλήτου,με δύο μάλιστα κοσμήτορες του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκαλούν τον πρύτανη για εν κρυπτώ διαδικασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με το candiadoc.gr, είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ουρά των απελπισμένων συμφερόντων» τους Κοσμήτορες του Ιδρύματος ενώ έδινε ακόμα και συνεντεύξεις με αστυνομική παρουσία προκειμένου να απαντήσει σε όσους διαφωνούσαν!

Παράλληλα, τοπικοί φορείς,συλλογικότητες,ο τοπικός δήμος αλλά και προσωπικότητες με καταγωγή από τα Χανιά όπως η Μάρω Δούκα και η Ιωάννα Καρυστιάνη είχαν στηλιτεύσει την επίμονη πρόθεση του Β.Διγαλάκη να μετατρέψει σε ξενοδοχείο τα ιστορικά κτίρια στο Λόφο Καστελίου.

Όπως γράφει η Ζωή Γεωργούλα στην epohi.gr, το 2014 σε δημόσια επιστολή του τότε πρύτανη αναφερόταν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων του Προσωπικού του Ιδρύματος έχουν ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης», ενώ και «το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας μας δικαιώνει: το σύνολο των μισθωμάτων που θα λάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης για την 25ετία, ανέρχεται στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα ανακουφίσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος, και θα επιτρέψει στο Πολυτεχνείο να παραμείνει ανταγωνιστικό και αυτόνομο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, “ο πρώην πρύτανης, πάντως, προώθησε την εκμίσθωση των κτιρίων στην ξενοδοχειακή εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», η οποία εμφανίζει ως μετοχικό κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ, τη στιγμή που υπόσχεται να κάνει επένδυση 18 εκατομμυρίων. Από το 2017, η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει πως πίσω από την «Belvedere» βρίσκεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα εξωχώριων εταιρειών, με πρώτη την κυπριακή «Cydon Group Limited», η οποία με τη σειρά της διευθύνεται από μια άλλη εταιρεία, τη «Cyproliaison Limited», που συνδέεται διοικητικά με περίπου 3.000 (!) εταιρείες (ενεργές και ανενεργές) στην Κύπρο.

Μία από τις 3.000 αυτές εταιρείες είναι η «BH Boutique Hotels Holdings Cyprus Limited», που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Ambassador Residence» το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα κτίρια που σκοπεύει να εκμισθώσει το Πολυτεχνείο στην παλιά πόλη των Χανίων. Το «Ambassador» επί πρυτανείας Διγαλάκη είχε ήδη προνομιακή σχέση με το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελώντας χορηγό του ιδρύματος σε διεθνείς ημερίδες και διοργανώσεις.

Πέρα από το θολό καθεστώς του συγκεκριμένου αναδόχου, για τον ίδιο τον πρώην πρύτανη προκύπτει και μείζον ηθικό θέμα καθώς υπό τον έλεγχο της οικογένειάς του βρίσκονται δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα Χανιά. Ο ίδιος από το 2013 έχει παραιτηθεί λόγω ασυμβίβαστου από τα Δ.Σ. των συγκεκριμένων εταιρειών, αφήνοντας όμως στο πόδι του μέλη της οικογένειάς του (σύζυγο, μητέρα του κ.λπ.)”.

Πάντως, όπως είναι αναμενόμενο, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ την επένδυσης στο ιστορικό κτίριο των Χανίων με ανακοίνωσή του τον Ιούνιο του 2017 όπου μιλούσε για “κατάληψη από ομάδα του αυτοαπακαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία παρεμποδίζει τη χρήση όχι μόνο του κτιρίου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου” και τόνιζε ότι “η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του ιδρύματος. Και δεσμεύομαι πως όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα”…

πηγη