Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τους εισαγγελείς στο νόμο κατά των διαδηλώσεων

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τους εισαγγελείς στο νόμο κατά των διαδηλώσεων

Ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έδειξε πως έχει στο στόχαστρο τη νεολαία και τον κόσμο της διαμαρτυρίας.

Μετά από αναρίθμητα περιστατικά αστυνομικής βίας, εκκενώσεις καταλήψεων και άλλες προκλήσεις ήρθε η νομοθεσία για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που έφερε οργισμένες αντιδράσεις.

Σήμερα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, αποκαλύπτει γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Παπαγεωργίου, ο οποίος χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη που κάνει λόγο για απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πρωτοδικών για τη διάλυση μιας δημοκρατικής συγκέντρωσης.

Η γνωμοδότηση

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζει: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακαώς επιθυμούσε να λερώσει τα χέρια της με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις, προκειμένου να εμποδίσει την ελεύθερη και διαφορετική έκφραση των πολιτών, μέσα από το Νόμο για την καταστολή των δημοκρατικών συγκεντρώσεων. Από την πρώτη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι αυτό που επιχειρούν να θεσπίσουν, θα καταπέσει και στην κοινωνία και στα ανώτατα δικαστήρια».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η γνωμοδότηση βγάζει αντισυνταγματική τη διάταξη για τους εισαγγελείς και άρα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

«Ας συνεχίσουν λοιπόν τους θεατρινισμούς και τις προετοιμασίες εφαρμογής ενός- επισήμως πλέον-αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου. Κακό του κεφαλιού τους» καταλήγει.

Την απόφαση σχολίασε και μέσω Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

George Katrougalos@gkatrΕίχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή, ότι ο ελευθεριοκτόνος νόμος της ΝΔ για τις διαδηλώσεις δεν θα εφαρμοστεί, ως αντισυνταγματικός: Κατά τη 6245/2020 Γνωμοδότηση Αντεισαγγελέα του ΑΠ, η εισαγγελική αρμοδιότητα για την διάλυση διαδήλωσης αντίκειται στις διατάξεις του άρ. 89 Σ.

πηγη